Όσο προχωρεί η άνοιξη και όψιμες βροχές δεν φαίνεται να έρχονται από πουθενά, ως τελευταία ελπίδα, μήπως και μετριαζόταν η πίεση από τη δραματική μείωση των βροχοπτώσεων του χειμώνα που πέρασε, οι δημοτικοί παράγοντες του Νομού Λασιθίου κινητοποιούνται, στέλνοντας ολοένα και συχνότερα μηνύματα προς τους κατοίκους της περιοχής, για την ανάγκη εξοικονόμησης του πολύτιμου αυτού, εν ανεπαρκεία, αγαθού.

Στο νερό ύδρευσης και άρδευσης πρέπει να γίνεται ορθολογική διαχείριση των διαθεσίμων ποσοτήτων, αποκλειστικά από γεωτρήσεις πλέον, μιας και ο ταμιευτήρας του φράγματος Αποσελέμη διαθέτει μια ελάχιστη ποσότητα ασφαλείας που θα διατεθεί για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης που αναμένεται να εκδηλωθεί κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Όπως εκτιμά η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, όταν πλέον το εξυπηρετούμενο πλήθος των παρεπιδημούντων στην περιοχή υπερτριπλασιάσει τις ανάγκες, θα μπορέσει να λάβει τα 140 κ.μ. την ώρα από το φράγμα για να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες της τουριστικής κίνησης.

Επιπλέον, η ΔΕΥΑΑΝ σχεδιάζει άμεσα να προχωρήσει σε σειρά συνδυασμένων κινήσεων, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον καταναλωτή, μιας και το «τεστ» συμπεριφοράς των δημοτών, μετά που κατακάθισε η αφρικανική σκόνη, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό. Τεράστιες ποσότητες πόσιμου νερού κατασπαταλήθηκαν για να ξεπλύνουν μπαλκόνια, αυλές ακόμη και τοίχους σπιτιών, χωρίς την παραμικρή ένδειξη για το πρόβλημα, επεσήμανε δημοτικός παράγοντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ.

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΑΝ σκοπεύει να έλθει σε επαφή με εκπροσώπους των επαγγελματικών κλάδων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Αγίου Νικολάου στον τουριστικό τομέα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου γίνεται μεγάλη κατανάλωση νερού, ώστε να λάβουν μέτρα σε επίπεδο λειτουργικής εφαρμογής αλλά και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πελατών τους, για εξοικονόμηση του νερού.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΑΝ την περασμένη εβδομάδα απέστειλε επιστολή στις δημοτικές Υπηρεσίες και τα δημοτικά νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, καθώς επίσης, στις σχολικές μονάδες, στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Λασιθίου, στα Νοσοκομεία Αγίου Νικολάου και Νεαπόλεως και στο Θεραπευτήριο Λασιθίου. Τους ζητά να προβούν άμεσα σε ελέγχους και επισκευές εγκαταστάσεων και σωληνώσεων ύδρευσης και άρδευσης, συμβάλλοντας στην καθολική προσπάθεια που πρέπει να γίνει, για εξοικονόμηση νερού.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ