Αυξάνονται και… πληθύνονται οι αιτήσεις αποποίησης  κληρονομιάς στο αντίστοιχο  τμήμα του Ειρηνοδικείου Χανίων! Από το 2010 μέχρι και σήμερα οι αποποιήσεις κληρονομιών έχουν πολλαπλασιαστεί στα Χανιά καθώς είναι πολλοί οι δικαιούχοι ακινήτων, οικοπέδων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που τα αποποιούνται καθώς διαπιστώνουν πως είναι χρεωμένα σε τράπεζες, δημόσιο και τρίτους.

«Aπό την έναρξη της κρίσης και στα Χανιά συμβαίνει ότι και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα ποσοστά και εδώ είναι περίπου τα ίδια, των πολιτών που αποποιούνται κληρονομιές. Ξεκινώντας η κρίση το 2010 και μέχρι και σήμερα το φαινόμενο της αποποίησης κληρονομιών έχει διογκωθεί» δήλωσε στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Γιάννης Δασκαλάκης.
Παρά του ότι πολλές αποποιήσεις είναι “εικονικές” και γίνονται από τους δικαιούχους προκειμένου τα περιουσιακά στοιχεία να περάσουν στα παιδιά τους ή άλλες από αυτές γίνονται γιατί ο δικαιούχος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και δεν μπορεί να έχει εποπτεία της περιουσίας, αρκετές εξ’ αυτών συνδέονται με την οικονομική κατάσταση.
«Ο κάθε κληρονόμος μετράει τις συνέπειες της αποδοχής της κληρονομίας. Μετρούν και υπολογίζουν τι οφέλη θα έχουν και αν δουν ότι δεν…βγαίνουν, δηλαδή η περιουσία είναι χρεωμένη, ή υποθηκευμένη και έχει μόνο υποχρεώσεις τότε την αποποιούνται και τέτοιες αποποιήσεις γίνονται συνεχώς. Δεν έχουν την προσδοκία οι άνθρωποι ότι η περιουσία που θα αποδεχθούν θα αντέξει στο μέλλον και όχι μόνο δεν έχουν την προσδοκία αλλά δεν θέλουν να επιβαρυνθούν τα τέλη, τα οποία έχει το κάθε ακίνητο όπως το ΕΝΦΙΑ κα.» τονίζει ο κ. Δασκαλάκης.
Χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλάκης έχει αντιμετωπίσει αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων που παρότι οι περιουσίες δεν είχαν χρέη δεν τις αποδέχθηκαν.
«Σύμφωνα με τα εμπορικά δεδομένα η αποδοχή της κληρονομιάς ήταν  συμφέρουσα. Όμως με βάση τα πραγματικά δεδομένα και έτσι όπως εξελίσσεται η αγορά υπήρχαν πολίτες που είδαν ότι δεν υπάρχει προοπτική και δεν έκαναν δεκτή την κληρονομιά» λέει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.
Δικηγόροι αναλαμβάνουν την έρευνα σε υποθηκοφυλάκεια, τράπεζες για την κατάσταση ακινήτων αλλά  υπάρχουν και εκείνοι οι δικαιούχοι που αναλαμβάνουν να ερευνήσουν μόνοι τους την κατάσταση της περιουσίας που δικαιούνται.
«Ο πολίτης βλέπει να μειώνονται τα έσοδα του. Ο συνταξιούχος , ο υπάλληλος και ο ελεύθερος επαγγελματίας . Την ίδια στιγμή το κόστος ζωής δεν έχει μειωθεί σε βασικά είδη  (ηλεκτρικό, καύσιμα, νερό, τρόφιμα)  και έτσι δεν μπορεί να χρεωθεί με μια περιουσία για την οποία θα πληρώνει περισσότερα από αυτά που θα του προσφέρει» καταλήγει  κ. Δασκαλάκης.
Για να αποποιηθεί μια κληρονομιά ένας δικαιούχος πρέπει να κάνει αίτηση στο σχετικό τμήμα του Ειρηνοδικείου.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα