Οργανωμένα κυκλώματα και συμφέροντα συντηρούν την οπλοκατοχή στην Κρήτη (βίντεο)

Την ικανοποίησή του για την επιτυχή διοργάνωση του 24ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, το οποίο έγινε 10-13 Μαΐου στον Άγιο Νικόλαο, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Ιωάννης Καραπατάκης. Μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Δ.Ε.Α. αναφέρθηκε στα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο είχε ως κεντρικό θέμα «Παράνομη οπλοχρησία – Θύματα από μπαλωθιές. Έθιμο ή Έγκλημα;».

«Επιδιώξαμε με τον τρόπο αυτό να συμβάλομε στον κοινωνικό διάλογο, οργανώνοντας την εσπερίδα με αυτό το ειδικό θέμα, που είναι ανοιχτός και αφορά την οπλοφορία/οπλοχρησία, τις μπαλωθιές. Με την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο της Εκκλησίας, του Πανεπιστημίου, της Αστυνομίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της δικής μας παρουσίας με συναδέλφους από πολλές ξένες χώρες, επιδιώκουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι  ένα έθιμο που δεν είναι στην πραγματικότητα «έθιμο», και έρχεται από τα βάθη της αρχαιότητας, δεν έχει σχέση με τη σημερινή σύγχρονη κοινωνία και δεν πρέπει να γινόμαστε συνένοχοι σε ένα έγκλημα που συντελείται», είπε ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Δ.Ε.Α. και πρόσθεσε: «Η προσπάθειά μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι να υπάρχει η προσέλκυση νέων που θα ασχολούνται μεν με το χόμπι της σκοποβολής, αλλά αυτό να γίνεται σε ασφαλείς χώρους, σε σκοπευτήρια και με ελεγχόμενη κατοχή και χρήση των όπλων».

Ρωτήσαμε, αν η Αστυνομία έχει συμπεράνει ποιοι είναι οι λόγοι που «εκτρέφουν» αυτό το φαινόμενο, το οποίο μεγεθύνεται αντί να μειώνεται. «Ο πρώτος βασικός λόγος τον οποίο εντοπίσαμε ως αιτία του προβλήματος, είναι ότι η παράνομη διακίνηση όπλων είναι μέσα στις τρεις μεγαλύτερες πηγές εσόδων, διεθνώς. H παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, η πορνεία και τα όπλα είναι οι μεγαλύτερες πηγές παράνομων εσόδων, διεθνώς…».

Στη φωτογραφία: Μιχαλάκης Οδυσσέως τ. Παγκόσμιος Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών και Πρόεδρος του Κυπριακού Τμήματος Δ.Ε.Α., στο κέντρο ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Δ.Ε.Α. Ιωάννης Καραπατάκης και δεξιά, ο Υπαρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας, Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος Λευκωσίας της Δ.Ε.Α. Δημήτρης Δημητρίου.

 

Οργανωμένο κύκλωμα στην Κρήτη

«Στην Κρήτη πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα οργανωμένο κύκλωμα παράνομης διακίνησης όπλων, πυρομαχικών κλπ. τα οποία διαχέονται και σε όλη την Ελλάδα, μέσω κυκλωμάτων. Τα συμφέροντα είναι πάρα πολλά και τα κέρδη ακόμη περισσότερα», είπε ο κ. Καραπατάκης.

Τον ρωτήσαμε αν τα κυκλώματα αυτά μπορούν να εντοπιστούν και εξαρθρωθούν από την Αστυνομία. Είπε: «Μπορεί να εντοπιστούν, αλλά νομίζω ότι δεν τα αγγίζει κανένας. Είναι δύσκολο γιατί αυτό δεν γίνεται σε ελεγχόμενους χώρους, αλλά σε ανοιχτές θάλασσες, στη νότια πλευρά της Κρήτης όπου εκεί τα θαλάσσια σύνορα δεν είναι τόσο ελεγχόμενα. Στα νότια υπάρχουν μεγαλύτερες περιοχές ακατοίκητες και προσφέρουν κάλυψη αυτής της παράνομης δραστηριότητας», τόνισε.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ