Τη θέση και τις προθέσεις του Δήμου Αγίου Νικολάου σχετικά με την εμπλοκή του στο θέμα δημιουργίας του Ανοιχτού Εμπορικού Κέντρου (open mall) Αγίου Νικολάου διευκρίνισε ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός. Ρωτήσαμε το Δήμαρχο, τι σκοπεύει να πράξει η δημοτική αρχή, αφού το πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», που προκηρύχθηκε πρόσφατα από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», φέρει τους δήμους ως δικαιούχους του προγράμματος, χρηματοδοτώντας δωρεάν την υλοποίηση μελέτης ύψους μέχρι 1,5 εκατομμύρια!

Και αυτό, με δεδομένο ότι στόχευση του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι η ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική, όπως είναι και ο Άγιος Νικόλαος.

 

Δυσκολεύεται να συντάξει τις μελέτες

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου επεσήμανε ότι τις θέσεις του τις εξέθεσε με σαφήνεια στη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου με την οποία είχε πρόσφατα συναντηθεί.

«Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, όπως γενικά όλοι οι δήμοι, μπορεί να είναι δικαιούχος αφού τα προγράμματα αυτά είναι ανταγωνιστικά. Αλλά ο Δήμος Αγίου Νικολάου δεν έχει τη δυνατότητα να συντάξει τις απαραίτητες μελέτες και γι’ αυτήν την υπόθεση… Με τι προσωπικό να συντάξει αυτές αλλά και άλλες μελέτες που χρειάζονται για να συμμετάσχει σε προγράμματα; Όπως επισημάναμε και στον υπουργό κ. Σπίρτζη, δεν μπορεί το κράτος να μεταφέρει διαρκώς υποχρεώσεις στου δήμους, χωρίς τη δυνατότητα στελέχωσης ή συντόμευσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών και εγκρίσεων, για να μπορούμε να κάνομε μελέτες… Υπάρχει αδυναμία!», είπε ο κ. Ζερβός.

Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας του Δήμου με τον Εμπορικό Σύλλογο ως προς το θέμα αυτό. Εάν ο Εμπορικός Σύλλογος είναι σε θέση να αναθέσει εκείνος χρηματοδοτώντας τη μελέτη που χρειάζεται, ο Δήμος είναι πρόθυμος να αναλάβει την υλοποίησή της. Κι εξήγησε ότι η εκπόνηση της μελέτης δεν αφορά πρόβλημα χρηματοδότησής της, αλλά αδυναμία εκπόνησης λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στην ερώτηση, αν ο Δήμος μπορεί να αναθέσει σε εξωτερικό μελετητή, ο κ. Ζερβός είπε ότι «για να προωθηθεί μια τέτοια διαδικασία απαιτεί χρόνο, αλλά τα προγράμματα όπως αυτό του «open mall» έχουν συγκεκριμένες προθεσμίες. Η Τεχνική Υπηρεσία διερευνά επικοινωνώντας με το αρμόδιο υπουργείο, για τις πιθανότητες τελεσφόρησης μιας προσπάθειας από πλευράς του Δήμου.

Παραδέχτηκε ότι η παρέμβαση αφορά μια κρίσιμη ζώνη της πόλεως, αλλά, παράλληλα τόνισε ότι ο Δήμος έχει ξεκινήσει από καιρό ήδη προσπάθειες παρέμβασης σε άλλα εξίσου ζωτικά τμήματά της, όπως είναι το παραλιακό μέτωπο, η οδός Ν. Πλαστήρα κ.α.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ