Δύο ποδήλατα, 10 ευρώ την ημέρα, αλλά κυρίως ευχάριστη διάθεση, θέληση προσφοράς και πάθος να γνωρίσουν όλο τον κόσμο για ένα ζευγάρι από την Αυστραλία που εδώ και μια 10ετία ποδηλατεί στους δρόμους του πλανήτη!

Λατινική και Κεντρική Αμερική, ΗΠΑ, Ασία, Ινδονησία και όλη σχεδόν την Ευρώπη έχουν επισκεφθεί, σε πολλά σημεία πάνω από δύο φορές. Αυτές τις ημέρες ο Michael Verhage και η σύζυγος του Ciska Keers-semeeckers βρίσκονται στα Χανιά και μίλησαν για την εμπειρία τους στα “ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”
«Το όνειρο μας ήταν πάντα να ταξιδέψουμε σε όλο τον κόσμο. Να ανοίξουμε τις ορίζοντες μας και τα μυαλά μας. Να μάθουμε και να καταλάβουμε πολιτισμούς, θρησκείες, ανθρώπους. Να τελειώσουμε το πανεπιστήμιο της ζωής. Κάποια στιγμή λοιπόν πουλήσαμε όλα τα υπάρχοντα μας και βγήκαμε στους δρόμους» μας λέει ο Michael που εργάζονταν ως νοσοκόμος και η Ciska δούλευε στον τουρισμό. Μαζί τους στα πρώτα χρόνια της περιπέτειας και τα δύο παιδιά τους, τα οποία τώρα έχουν ενηλικιωθεί και συνεχίζουν και αυτά το δικό τους ταξίδι πάλι με ποδήλατα! Oλα τα έξοδα τους καλύπτονται από τις πωλήσεις μικρών πανέμορφων βραχιολιών που κατασκευάζουν οι ίδιοι.
Μας δείχνουν φωτογραφίες από τα μέρη που έχουν ταξιδέψει. Τις ζούγκλες της Ινδονησίας, τα παλάτια της Ταϋλάνδης, οι αχανείς εκτάσεις της Κίνας, τα υψόμετρα της Βολιβίας, τα τοπία της Κούβας, τους ατέλειωτους αυτοκινητόδρομους στις ΗΠΑ…
Δεν βλέπουμε πουθενά φωτογραφίες από την Αφρική. «Μα επειδή δεν έχουμε πάει καθόλου στην Αφρική. Λόγω της επικινδυνότητας, των πολιτικών προβλημάτων,των θεμάτων με τα διαβατήρια και τη “βίζα”. Εξάλλου η μητέρα μου είναι 85 ετών και δεν θέλω να ανησυχεί για μένα! Θέλω να κοιμάται καλά κάθε βράδυ» λέει με πολύ χιούμορ ο Michael.

“ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ,  ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΥΑΛΟ”
Ρωτάμε για τους κινδύνους που συναντούν στα ταξίδια τους. Το ζευγάρι δεν νιώθει κανένα κίνδυνο. «Με ρωτάει πολύ κόσμος ποίο είναι το χειρότερο μέρος. Δεν υπάρχει κακό μέρος, ούτε κακοί άνθρωποι. Το μοναδικό άσχημο είναι η κυκλοφοριακή συμπεριφορά. Πέντε φορές παραλίγο να σκοτωθούμε. Δεν τραυματιστήκαμε αλλά φτάσαμε πολύ κοντά. Συνήθως ήταν οδηγοί μεθυσμένοι ή που κοιτούσαν το κινητό τηλέφωνο και όχι το τιμόνι! Ξέρετε μου λένε πολλοί ότι πρέπει να έχεις πολύ δυνατά πόδια για να κάνεις τόσο ποδήλατο. Δεν είναι τα πόδια φίλο, μου είναι το μυαλό! Όταν είσαι χαρούμενος, με καλή διάθεση όλα τα καταφέρνεις» αναφέρει.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκονται στους δρόμους έχουν γνωρίσει χιλιάδες ανθρώπους, με πολλούς από αυτούς μάλιστα έχουν συνδεθεί συναισθηματικά.
Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι η Μαριέλα μια νεαρή κοπέλα από τη Βολιβία. Η Ciska μας εξηγεί: «Τη γνωρίσαμε στο νοσοκομείο που νοσηλεύονταν. Έπασχε από καρκίνο και δύο μέρες πριν την επισκεφτούμε, οι γιατροί της είχαν κόψει το πόδι. Και όμως είχε ένα απίστευτο χαμόγελο από τη μια μεριά του προσώπου της στην άλλη! Και η οικογένεια της ήταν πάμπτωχη».
Το ζευγάρι αποφάσισε να στηρίξει την Μαριέλα. Απευθύνθηκε σε πάνω από 250 γνωστούς της και 35 εξ’ αυτών προθυμοποιήθηκαν να προσφέρουν χρήματα που έφτασαν στο ποσό των 5.000 ευρώ. Με αυτά ανακατασκευάστηκε το σπίτι της οικογένειας της Μαριέλα.
Και δεν ήταν το μόνο. Πριν από λίγες εβδομάδες με 800 ευρώ που συγκέντρωσαν από την πώληση βραχιολιών ο Michael και η Ciska έφτιαξαν ένα αξιοπρεπή σπίτι για μια γυναίκα που είχαν γνωρίσει στην Ινδονησία. «Η γυναίκα αυτή, μεγάλη σε ηλικία έμενε σε ένα σπίτι- ένα δωμάτιο στην ουσία από χαρτόνια, και πλαστικό με χωμάτινο πάτωμα. Με 800 ευρώ που συγκεντρώσαμε από τις πωλήσεις τις φτιάξαμε ένα σπίτι από τούβλα, με πλακάκια για πάτωμα ώστε να ζει σαν άνθρωπος. Οι φωτογραφίες με τη χαρά της ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για μας!» λέει το ζευγάρι.

Εμπειρίες από τα 10 χρόνια στους δρόμους

• Ο πιο δύσκολος δρόμος;. Στην Κολομβία, υπάρχει ένα δρόμος που τον λένε “τραμπολίνο” γιατί ανεβοκατεβαίνεις λόφους και στη μέση του δρόμου υπάρχουν βράχοι.
• Η πιο εντυπωσιακή θέα; Οι Άνδεις στη Λατινική Αμερική, ειδικά στο Περού και στη Βολιβία, βρίσκεσαι στην κορυφή του βουνού και στα πόδια σου η ζούγκλα του Αμαζονίου.
• Το πιο ωραίο φαγητό; Θα έλεγα αυτό που δοκιμάσαμε σε Ινδονησία και Ταυλάνδη. Ωραία αρώματα!
• Οι πιο θερμοί άνθρωποι; Παντού σε όλο τον κόσμο βρίσκεις. Στην Λατινική Αμερική πολλοί φιλικοί άνθρωποι, αλλά και φυσικά στην Ελλάδα. Έχουμε πολύ μεγάλη στήριξη και βοήθεια από τους ανθρώπους αλλά και τις αρχές.
• Το Κόστος;… 5 ευρώ την ημέρα!

Πηγή: Xανιώτικα Νέα