Αρχική Αθλητισμός Κρίσιμη ώρα για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο – Τα στρατόπεδα, τα χρήματα και...

Κρίσιμη ώρα για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο – Τα στρατόπεδα, τα χρήματα και τα τηλεοπτικά συμβόλαια

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της σούπερ λίγκας το μεσημέρι της Τετάρτης καλείται να δώσει απάντηση στο ερώτημα υπό ποιες προϋποθέσεις θα εκκινήσει το προσεχές πρωτάθλημα.

 Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση αναδιάρθρωσης-χρηματοδότησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου απ τον κ. Βασιλειάδη. Τώρα που μιλάμε είναι και η μόνη επισήμως υφισταμένη πρόταση. Πάμε να δούμε τα νέα απ όλα τα μέτωπα:

1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Τα πράγματα όσον αφορά τον Γιώργο Βασιλειάδη είναι καθαρά: Εξακολουθεί να θέλει πρωτάθλημα 12 12 ομάδων σε σούπερ λίγκα και φούτμπολ λιγκ (που θα λέγεται Σούπερ Λίγκα 2)αντίστοιχα απ τη σαιζόν 2019-2020.Άρα αν η λίγκα επιμείνει ότι το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι η διεξαγωγή του πρωταθλήματος με 14 ομάδες ο υπουργός θα είναι αρνητικός. Μοναδική περίπτωση να δεχθεί ο κ. Βασιλειάδης απόφαση του ΔΣ είναι να ανακοινωθεί απ τη λίγκα πρωτάθλημα 14 ομάδων την περίοδο 2019-20 και 12 ομάδων την περίοδο 2020-21.

Σε κάθε άλλη (επί τα χείρω) πρόταση θα είναι κάθετα αρνητικός παραμένοντας πιστός στις δημόσιες δηλώσεις του. Ζητούμενο εδώ το πως θα «θωρακίσει» νομικά και θεσμικά ο κ. Βασιλειάδης «το 12» που -δυνητικά- θα μπορούσαν να πουν οι ομάδες για τη σαιζόν 2020-21. Και πως θα εξασφαλίσει τη ροή των κρατικών χρημάτων (μέσω ΕΡΤ ΑΕ) καθώς πολλές φορές η λίγκα έχει υπαναχωρήσει σε αποφάσεις που η ίδια έλαβε! Γενικότερα στην κυβέρνηση πολλοί μιλούν για καθαρή αντιπολιτευτική κόντρα (με σκηνικό στημένο πάνω στην πρόταση Βασιλειάδη) από την πλευρά παραγόντων του ποδοσφαίρου.

2) Θα πουν όμως τα μέλη του συνεταιρισμού ναι στο πρωτάθλημα των 12 έστω και για τη διεξαγωγή του μετά από δύο χρόνια; Όλα δείχνουν ότι ΔΕΝ πρόκειται να το πουν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας (κι αν δεν προκύψει εκπληκτική μεταστροφή θέσης την ύστατη ώρα) η λίγκα θα απορρίψει και πάλι την πρόταση Βασιλειάδη. Προεξάρχοντες σ αυτή την τάση οι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός οι οποίοι ακολουθούνται από ομάδες που έχουν υπογεγραμμένο τηλεοπτικό συμβόλαιο με τη nova.

Υπενθυμίζεται ότι το συνδρομητικό κανάλι έχει υπογράψει με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Πανιώνιο, Λάρισα, Λεβαδειακό, Αστέρα Τρίπολης, Γιάννενα και ΟΦΗ. Από αυτές, δύο ομάδες η ΑΕΚ και ο Αστέρας Τρίπολης παρά το ότι έχουν συμβόλαιο τοποθετούνται υπέρ της πρότασης του υπουργού ενώ το ίδιο συμβαίνει με τον Ατρόμητο.

Οι υπόλοιπες μικρομεσαίες ομάδες όμως δεν φαίνεται να δέχονται το σχέδιο Βασιλειάδη φοβούμενες ότι έστω και σε προοπτική τριετίας θα βρεθούν στη Σούπερ Λιγκ 2.Αίνιγμα παραμένει η στάση του Παναθηναϊκού που κινείται μεταξύ όχι και λευκής ψήφου. Οι ομάδες αυτές δεν «συγκινούνται» καν απ την προοπτική τηλεοπτικών συμβολαίων με εγγυημένη είσπραξη ποσού μεγαλύτερου του ενός εκατομμυρίου ευρώ για τη Σούπερ Λίγκας 2 σε οψιόν πενταετίας.

Πληροφορίες μου αναφέρουν ότι κορυφαία διοικητικά στελέχη της λίγκας είχαν πριν από λίγες ημέρες επαφή μακριά απ τα φώτα της δημοσιότητας με τον υπουργό κατά την οποία προσπάθησαν να τον πείσουν ότι «μέχρι το 14 μπορούμε να πάμε» χωρίς ωστόσο να βρουν ανταπόκριση. Από την πλευρά βασικού στελέχους της Λίγκας επισημαίνεται σ’ επαφές με τον υπουργό, παράγοντες και δημοσιογράφους ότι το κανάλι Ε είναι έτοιμο να υπογράψει συμβόλαιο με τις 7 άστεγες ομάδες αντί ποσού 15 εκατομμυρίων ευρώ.

3) Ε: Στο κανάλι ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη παρακολουθούν με ψυχραιμία και χωρίς σχόλια όσα διαδραματίζονται. Το βέβαιο είναι ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα τον έχει (ευλόγως) το αφεντικό. Τηλεοπτικά πάντως το ενδεχόμενο απόκτησης των δικαιωμάτων των επτά αστέγων ομάδων φαντάζει «αυτοκτονικό» για το ταμείο ενός σταθμού που βιώνει την οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας του 2018,πολλώ δε μάλλον αν επιβεβαιωθούν νούμερα (έστω και) κοντά στο προαναφερθέν ποσό των 15.000.000. Η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι το κανάλι δε μπορεί να εισπράξει περισσότερα από έξι εκατομμύρια ευρώ εκμεταλλευόμενο τα δικαιώματα μεταδόσεων κι εκπομπών, πράγμα που αυταπόδεικτα θα δημιουργήσει τεράστια «μαύρη τρύπα» στο λογιστήριο και το ταμείο του. Πάντως τελευταίος θα μιλήσει (αν μιλήσει) ο Ιβάν….

Άρα, δεν κρατάμε «μεγάλο καλάθι» για λευκό καπνό μετά το ΔΣ της Τετάρτης. Όπως πάντα όλα κι όλοι στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί….
www.real.gr