Με τα πόδια μέχρι την Ιερά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης

«Αξιωθήκαμε» και φέτος να δημοσιεύσουμε -για 12η συνεχόμενη χρονιά- τις οδηγίες για να περπατήσετε μέχρι την Ι.Μ. της Παναγίας Φανερωμένης αποφεύγοντας την μεγάλη κυκλική και μονότονη διαδρομή των αυτοκίνητων.

Οι νυκτερινοί περιπατητές θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι φέτος δεν θα έχουμε φεγγάρι, οπότε οι δυνατοί φακοί είναι απολύτως απαραίτητοι σε όλη την διαδρομή.

Θα επαναλάβουμε, εν συντομία, για τους νέους περιπατητές, τις οδηγίες πώς να φτάσετε με τα πόδια στην Φανερωμένη. Μην αποφασίσετε να περπατήσετε από τον νέο ΒΟΑΚ γιατί τα αυτοκίνητα είναι πολλά, οι ταχύτητες μεγάλες και δεν υπάρχει χώρος για πεζούς.

Αν ξεκινήσετε από τον Άγιο Νικόλαο

Μετά τον Αλμυρό, ακολουθήσετε το μονοπάτι που υπάρχει αριστερά του δρόμου δίπλα στη θάλασσα. Λίγο μετά το τέλος του μονοπατιού (στο 5ο χλμ.) μπορείτε να κάνετε την πρώτη συντόμευση της διαδρομής. Θα προχωρήσετε ευθεία (ελαφρώς αριστερά) και θα βγείτε στον Κριτσώτικο Άγιο Σίλα. Συνεχίζετε για λίγο στην άσφαλτο και στρίψτε προς το ξενοδοχείο Daios Cove. Στο «ύψος» του ξενοδοχείου στρίψτε δεξιά (άσφαλτος) και όταν φτάσετε στο τέλος της ευθείας συνεχίστε στο λεγόμενο «τούρκικο» μονοπάτι, που θα σας βγάλει στην παράλια Καραβοστάσι σε 15 μόλις λεπτά. Συνεχίστε παραλιακά και όταν φτάσετε στο γήπεδο του Καλού Χωριού στρίψτε ελαφρώς δεξιά για να βγείτε στον παλιό εθνικό δρόμο (λίγο πριν την παραλία Βούλισμα).

Αν δεν στρίψετε στο Daios και φτάσετε μέχρι τον Καλοχωριανό Άγιο Σίλα, μετά από 100 μ. (στο 8ο χλμ.) προχωρήστε ευθεία στο χωματόδρομο. Θα περάσετε το γήπεδο του Καλού Χωριού και μετά θα στρίψετε ελαφρώς δεξιά για να βγείτε στην άσφαλτο.

Αν ξεκινήσετε από το Καλό Χωριό

Προσπεράσετε το ξενοδοχείο Μιστράλ και 100 μ. πριν την είσοδο του ξενοδοχείου Ίστρον Beach, στρίβετε πάνω δεξιά στον τσιμεντένιο δρόμο. Η πρώτη μισή ώρα είναι ανηφορική μέχρι να φτάσετε σε ένα πηγάδι. Στο σημείο αυτό (σταυροδρόμι) προχωρήστε ευθεία και σε 15 λεπτά θα είστε στη κορφή της πλαγιάς και θα δείτε απέναντι σας το Μοναστήρι. Θα πάρετε κουράγιο γιατί θα νομίζετε ότι σχεδόν φτάσατε, αλλά έχετε ακόμα 1.30 ώρα μέχρι τη Μονή.

Από την κορφή της πλαγιάς ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια, θα κατεβείτε προσεκτικά μέχρι το βάθος της λαγκαδιάς και στη συνέχεια θα προχωρήσετε ευθεία ανηφορικά μέχρις ότου φτάσετε ακριβώς κάτω από το μοναστήρι (ο χώρος εκεί είναι επίπεδος). Ακολουθήστε τα σήματα και αρχίστε να περπατάτε στο ανηφορικό μονοπάτι. Σε μισή ώρα θα φτάσετε στον προορισμό σας.

Κάντε το σταυρό σας και ευχηθείτε να έχετε την υγειά σας, να ξαναπάτε και του χρόνου.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ