Έλεγχοι από μικτά κλιμάκια για φορολογικά και εργασιακά σε όλο το Δήμο Αγίου Νικολάου

Δύο φορές τουλάχιστον έχουν γίνει στοχευμένοι έλεγχοι στην ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου και ειδικά του Αγίου Νικολάου από μεικτά κλιμάκια που βεβαιώνουν εκτός από οικονομικά πρόστιμα και εργασιακές παραβάσεις για αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Πρόκειται για το πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων στην Περιφέρεια Κρήτης που είχε ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουλίου και το οποίο θα διαρκέσει ως τις 15 Σεπτεμβρίου και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με ελέγχους σε πολλές τουριστικές περιοχές του νησιού, με την συμμετοχή του ΣΕΠΕ, των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, ακολουθώντας τη μεθοδολογία και τις πρακτικές του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόστηκε πέρυσι στην Αττική.

 

Σαρώνει το κλιμάκιο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε το συγκεκριμένο κλιμάκιο έχει περάσει όχι μόνο από τις αμιγώς τουριστικές περιοχές και τις γνωστές πιάτσες στην πόλη του Αγίου Νικολάου και την ευρύτερη τουριστική περιοχή, αλλά ακόμα κι από περιοχές που δεν αντιμετωπίζονται ως καθαρά τουριστικές.

«Δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τις παραβάσεις που έχουν βεβαιωθεί, αλλά μαθαίνουμε πως υπάρχουν αρκετές παραβάσεις που έχουν βεβαιωθεί», τονίζει η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ελλάδας Μαρία Μαρκάκη – Φαζού.

«Είχαμε δει από το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε πολιτικά στην Αττική, πως η αδήλωτη εργασία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό που διαπιστώθηκε και δεν είχε φανεί πριν στην πραγματική του έκταση, είναι πως το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας έχει έξαρση και σε τουριστικές περιοχές και για αυτό αποφάσισε το υπουργείο να προχωρήσει σε αυτούς τους ελέγχους όπως τους είδαμε και στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας Μανόλης Πεπόνης. Παράλληλα, υπενθυμίζει πως ως Εργατικό Κέντρο Λασιθίου έχει ζητήσει τη στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας σε τοπικό επίπεδο για να μπορεί να διεξάγει ελέγχους, κάτι που αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο, ενώ αναμένει τώρα να φανούν από τους τωρινούς ελέγχους, τα πραγματικά δεδομένα.

ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ