Στην πιο επικίνδυνη περίοδο, από πλευράς απειλής εκδήλωσης πυρκαγιώνεισερχόμαστε στο Νομό Λασιθίου εξ αιτίας των μελτεμιών που πνέουν την περίοδο αυτή και της ξηρότητας του περιβάλλοντος, που αποτελεί και τον βασικό παράγοντα επικινδυνότητας λόγω ανομβρίας, αλλά και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν από τον Ιούλιο και είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσουν, εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου Αντιπύραρχος Μιχάλης Βασιλάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι, αν και ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν 3, ουσιαστικά, με τις συνθήκες πνοής των μελτεμιών στην περιοχή η επικινδυνότητα είναι μεγάλη και επιβάλει αυξημένη ετοιμότητα και προληπτικά μέτρα.

Ο κ. Βασιλάκης αναλύοντας τα μέτρα που οφείλει κάθε φορέας να ενεργήσει ώστε να εξασφαλιστούν, παρέθεσε:

Στις δύσκολες μέρες, σε νευραλγικά σημεία όπου υπάρχουν δάση, να γίνονται περιπολίες ακόμη και στη διάρκεια της νύχτας.

Καθαρισμός, έστω και τώρα, των δασικών δρόμων (κλάδεμα δέντρων για διευκόλυνση διέλευσης πυροσβεστικών οχημάτων, καθαρισμός πρανών, συντήρηση δρόμων κλπ.), με διάθεση προσωπικού που προσέλαβε τώρα το Δασαρχείο, αλλά και η σήμανση αδιέξοδων δρόμων και μονοπατιών σε δασικές περιοχές.

Συνδρομή της Αστυνομίας, με συμμετοχή των ΤΑΕ και επικουρικά τροχονομική βοήθεια, σε περίπτωση συμβάντος.

Παρουσία ασθενοφόρου σε σοβαρά συμβάντα, για την άμεση παραλαβή εγκαυματιών και ετοιμότητα νοσοκομείων για περίθαλψη τραυματιών από εγκαύματα.

Καταγραφή των ανήμπορων, ακινητοποιημένων στις οικίες τους ατόμωνκαταγραφή που μπορεί να γίνει και μέσω των προγραμμάτων «Βοήθεια Φροντίδα στο σπίτι» ώστε να είναι γνωστά τα σημεία όπου θα πρέπει να σπεύσουν πυροσβέστες και διασώστες για να απομακρύνουν ανάπηρα άτομα που τα σπίτια τους απειλούνται από πυρκαγιά.

Συνεργασία με στρατιωτικές μονάδες, με επικουρικές περιπολίες και διάθεση υδροφόρων αλλά και οχημάτων μεταφοράς κόσμου, σε περίπτωση εκκένωσης οικισμών. Ο στρατός μπορεί ακόμη να διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με τον κατάλληλο εξοπλισμό, για την καταστολή πυρκαγιών.

Επειδή εκδηλώνονται πυρκαγιές στην ύπαιθρο προερχόμενες από δίκτυα υψηλής ή μέσης τάσης, να γίνεται έγκαιρη διακοπή ρεύματος, γιατί πάνω από τα μεταφερόμενα δίκτυα επιχειρούν με ρίψεις νερού εναέρια μέσα. Ο κ. Βασιλάκης τόνισε την ανάγκη καθαρισμού των μονωτήρων στα δίκτυα της ΔΕΗ, αν και αυτό εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών.

Η Περιφέρεια/Περιφερειακή Ενότητα είναι συντονιστική αρχή η οποία ειδοποιείται από την Π.Υ. Είναι αναγκαία η φυσική παρουσία εκπροσώπου της Περιφέρειας σε μεγάλα συμβάντα γιατί έτσι μπορούν να δίνονται άμεσα και αποτελεσματικότερα κατευθυντήριες γραμμές και λύσεις. Επίσης μπορεί να συμβάλει ως συντονίστρια πολιτιστικών συλλόγων, αλλά και με τη διάθεση μηχανημάτων (εκσκαφικά, μπουλντόζες, υδροφόρα κλπ.).

Χρειάζεται αμεσότητα του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας των Δήμων. Να εξασφαλίζουν το συντομότερο δυνατόν διάθεση υδροφόρων και όταν κάτι τέτοιο δεν είναι σε θέση να το εξασφαλίσουν, να ενημερώνουν την Π.Υ. ώστε να μην περιμένει αδίκως και να φροντίζει την προμήθεια νερού με άλλα μέσα…

Συντήρηση σημείων υδροληψίας (πυροσβεστικοί κρουνοί) στα χωριά. Ενώ ενημερώνονται οι ΟΤΑ σε κάθε έλεγχο της Π.Υ. διαπιστώνεται ότι δεν λειτουργούν… Αντίστοιχη κατάσταση ισχύει και με τους κρουνούς στο δίκτυο των ΤΟΕΒ.

Πλήρωση με νερό των υδατοδεξαμενών, απ’ όπου προμηθεύονται νερό οι υδροφόρες και μεταφέρουν στα σημεία πυρόσβεσης, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων καταστολής μιας πυρκαγιάς.

– Παρουσία σε συμβάντα πυρκαγιών ενός αντιδημάρχου ή προέδρου του κοντινού Τοπικού Συμβουλίου, με γνώση της περιοχής, όπου εξελίσσεται μια πυρκαγιά. Αυτό γιατί βοηθά την κίνηση και τις προσβάσεις των οχημάτων και δυνάμεων της Π.Υ.

Καταγραφή των παραθεριστικών οικιών σε δασικές περιοχές του νομού, που μπορούν να κάνουν οι δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, ώστε να γνωρίζει η Π.Υ. ποιάσπίτια κατοικούνται, για την καλύτερη προστασία ανθρώπινων ζωών.

Τοποθέτηση σήμανσης στην ελληνική και σε ξένη γλώσσα, για τη διευκόλυνση γρήγορης διαφυγής μέσα από δάση, όπου καταφεύγουν παραθεριστές ή περιηγητές.

Υπόδειξη από τους Δήμους ασφαλών σημείων για τη συγκέντρωση κόσμου υπό δύσκολες περιστάσεις, εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς.

Διοικητική μέριμνα. Συχνά τίθεται ζήτημα για τον εφοδιασμό πυροσβεστών και εθελοντών με τροφή και νερό, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατάσβεσης πυρκαγιάς, αφού η παραμονή τους σε μια επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει μερικά 24ωρα.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα μπορούσαν να καταγράψουν αγροτικά μηχανήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν σε επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς.

Περιπολίες εθελοντικών ομάδων, το πρόγραμμα των οποίων θα πρέπει να γνωστοποιείται στην Π.Υ.

Η ενεργοποίηση σκαφών του Λιμενικού Σώματος για έγκαιρη απομάκρυνση πληθυσμού δια θαλάσσης.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ