Αντ. Ζερβός: «Η χρήση υδροπλάνου από τον επιβάτη θα είναι μια υπόθεση «ακριβή αν όχι πολύ ακριβή»…

Εν ισχύ παραμένει το ενδιαφέρον του Δήμου Αγίου Νικολάου, για τη λειτουργία υδατοδρομίου στον Άγιο Νικόλαο, διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια και τη δρομολόγηση υδροπλάνων από το 2019, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, ύστερα από αναβολές που κράτησαν δύο περίπου χρόνια. Το πολυαναμενόμενο θεσμικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Θέματα υδατοδρομίων, αστικών οδικών μεταφορών και λοιπές διατάξεις» και αφορά την ίδρυση και τη λειτουργία τους, όπου αναμένεται να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι επισημάνσεις που έχουν κάνει οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη ποια θα είναι τα υδατοδρόμια που θα αδειοδοτηθούν και θα λειτουργήσουν στην πρώτη φάση δρομολόγησης υδροπλάνων στον ελληνικό χώρο, το φως της δημοσιότητας έχουν δει σχέδια για αδειοδότηση υδατοδρομίων στα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τη Σητεία, χωρίς να περιλαμβάνεται σ’ αυτό το σχεδιασμό υδατοδρόμιο στον Άγιο Νικόλαο. Και προκαλεί ερωτηματικά η απουσία του Αγίου Νικολάου από τον όποιο σχεδιασμό, αφού υπήρξε από τους πρώτους που είχε εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον και μάλιστα το Λιμενικό Ταμείο Λασιθίου (πριν διασπαστεί σε δημοτικά νομικά πρόσωπα) είχε προβεί σε μια σειρά προπαρασκευαστικών ενεργειών για χωροθέτηση και αδειοδότηση υδατοδιαδρόμου ανοιχτά του λιμένα με εναλλακτικό, ανοιχτά της μαρίνας… Μάλιστα τον Άγιο Νικόλαο είχαν επισκεφθεί και οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών που είχαν εκδηλώσει εξ αρχής έντονο ενδιαφέρον να επενδύσουν στα υδροπλάνα.

Μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Ζερβός είπε ότι «ως γνωστόν υπήρχε εκδηλωμένο ενδιαφέρον από διάφορους δήμους για την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων και διασύνδεση λιμανιών με υδροπλάνα και, θεωρητικά, αυτή ήταν και η αφορμή του εν λόγω νομοσχεδίου. Αυτό θα προϋπέθετε ότι οι ενδιαφερόμενοι ΟΤΑ θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί για την τελική διαμόρφωση και κατάθεση του νομοσχεδίου, προκειμένου να καταθέσουμε σχετική επικαιροποιημένη πρόταση. Σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το Δήμο Αγίου Νικολάου, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση».

«Κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, συμπλήρωσε, είχε γίνει διαδικασία για την έγκριση υδατοδρομίου και θα έπρεπε να προχωρήσει η σχετική υπόθεση για το πώς θα λειτουργήσει όλη αυτή η ιστορία. Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων διαθέτει τα σχετικά στοιχεία που αφορούν το εκδηλωμένο ενδιαφέρον και τις ενέργειες από λιμενικά ταμεία, λιμάνια και δήμους. Θα έπρεπε να τα έχουν αξιολογήσει. Και εκείνος που σχεδιάζει αυτά τα πράγματα, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν το αν μια τοπική κοινωνία θέλει ή δεν θέλει, αλλά το αν πρέπει ή δεν πρέπει… Και αυτό δεν το αποφασίζει, τοπικά, ο κάθε Δήμος», επεσήμανε ο κ. Ζερβός.

Υπόθεση ακριβή

Ο Δήμαρχος ξεδίπλωσε το σκεπτικό του για την υπόθεση ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων, επισημαίνοντας ότι η χρήση υδροπλάνου από τον επιβάτη θα είναι μια υπόθεση «ακριβή αν όχι πολύ ακριβή»… Δεν θα απευθύνεται σε μάζες τουριστών, αλλά σε δέκα ή είκοσι ανθρώπους, που απαιτεί και μια σχετική υποδομή. Αλλά το σύνολο των ξενοδοχείων που απευθύνεται σε υψηλούς εισοδηματικά τουρίστες διαθέτουν ελικοδρόμια, όπου καθημερινά κατεβαίνουν ελικόπτερα μεταφέροντας vip τουρίστες. Υπάρχει και άλλο ζήτημα, αν υποδειχθεί λειτουργία υδατοδρομίου στην Ελούντα, με το πώς θα συνδυαστεί αυτό με την πυκνή κίνηση σκαφών προς και από τη Σπιναλόγκα.

«Για το υδατοδρόμιο του Αγίου Νικολάου υπάρχει ήδη έγκριση. Για το τι θα κάνομε παρακάτω, θα πρέπει να μας υποδειχθεί τι και πώς προχωρούμε… Δεν υπήρξε ενασχόληση με το θέμα από την παρούσα δημοτική αρχή γιατί δεν υπήρχε το νομικό πλαίσιο. Το παρακολουθούσαμε αλλά δεν είχαμε κανένα δεδομένο που να υποδείκνυε το επόμενο βήμα. Θεωρώ ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητο και δε θα λειτουργήσει εύκολα αλλού, όπως στο Ρέθυμνο όπου είναι ανοιχτή θάλασσα κ.α.»

Μας είπε ακόμα ότι θα επιδιώξει επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο για να πληροφορηθεί έγκυρα για το σχεδιασμό που προωθείται. Απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν τίθεται το θέμα στην ΠΕΔ Κρήτης, είπε ότι όπως έχει διαπιστωθεί, τα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας δεν λαμβάνονται υπ’όψιν και πρόσθεσε ότι «ίσως, να επιτύχουμε κάτι περισσότερο, μέσω της παρέμβασης του βουλευτή»…

Η άδεια ίδρυσης εκδίδεται υποχρεωτικά στο όνομα Ο.Τ.Α. ή Λιμενικού Ταμείου ή Οργανισμού Λιμένος ή Φορέα ή Υπηρεσίας του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Διευκολύνεται η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την ίδρυση υδατοδρομίου σε λιμένα, ανεξαρτήτως της νομικής προσωπικότητας που κατέχει ο ενδιαφερόμενος (λιμένας ή ιδιώτης), αίροντας έτσι τη διακριτική μεταχείριση που υπάρχει στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, Ν. 4146/2013.

Με το νομοσχέδιο απλοποιούνται τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά δικαιολογητικά έγγραφα του αιτούμενου άδειας υδατοδρομίου, τα οποία πλέον αναφέρονται σαφώς στο νομοσχέδιο χωρίς να γίνεται παραπομπή σε άλλες διατάξεις που αφορούν επιχειρήσεις άλλου είδους. Ενισχύονται τα μέτρα ασφάλειας.

Καθιερώνονται ελάχιστες απαιτήσεις για τις κτιριακές υποδομές και προβλέπεται η χρήση ευέλικτων εγκαταστάσεων. Διαχωρίζονται οι διαδικασίες έγκρισης εγχειριδίων από πλευράς ΥΠΑ ανάλογα με το είδος της αδείας (ίδρυσης ή λειτουργίας) με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της αδειοδότησης.

Εφόσον δεν υπάρχει αίτηση από ενδιαφερόμενο φορέα για ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίου, το Δημόσιο δύναται να ιδρύει και να λειτουργεί υδατοδρόμια είτε στο όνομά του είτε σε συνιστώμενους για το σκοπό αυτό δημόσιου χαρακτήρα φορείς.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ