Σε μια ακόμα αναβολή οδεύει η κατάθεση προσφορών από κατασκευαστικές εταιρείες για τον ΒΟΑΚ

Σε μια ακόμα αναβολή οδεύει η κατάθεση προσφορών από κατασκευαστικές εταιρείες για τον ΒΟΑΚ. Ουσιαστικά η προθεσμία για την καταβολή προτάσεων ενδιαφέροντος λήγει στις 8 Οκτωβρίου. Ωστόσο, μέχρι την επόμενη Δευτέρα, δεν μοιάζει πιθανόν να κινηθεί κάτι με ουσιαστικό τρόπο.

Αυτό σημαίνει πως για τα τμήματα Χανιά – Χερσόνησος και Χερσόνησος – Νεάπολη δεν θα πρέπει να αναμένουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος ή και την κατάθεση προσφορών, αλλά μια νέα παράταση που θα οδηγήσει σε νέες άτυπες διαβουλεύσεις, όπως αυτές που λέγεται πως εξελίσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών για τα δύο αυτά έργα.

 

Χανιά – Χερσόνησος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο, το Χανιά – Χερσόνησος που έχει ειπωθεί πως θα κοστίσει πάνω από 600 εκατ. ευρώ με τιμές που αγγίζουν έως και το ένα δις ευρώ, παρά το γεγονός ότι γράφεται πως υπάρχει ενδιαφέρον όλων των μεγάλων κατασκευαστών, δεν υπάρχει καμία χειροπιαστή απόδειξη που να φανερώνει έντονη κινητικότητα για να προχωρήσουν άμεσα σε κατάθεση προσφορών.

Αν και σε καλά πληροφορημένα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος για αυξημένο ενδιαφέρον, ακόμα και διεθνών επενδυτικών σχημάτων που θα μετατοπιστούν στην Ελλάδα και την Κρήτη, λόγω έλλειψης μεγάλων ευρωπαϊκών έργων αυτή την περίοδο, δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη πληροφόρηση που να δείχνει τέτοιο μεγάλο ενδιαφέρον. Το βέβαιο είναι πως η ΤΕΡΝΑ έχει άμεσο ενδιαφέρον, ενώ διέρρευσε πως η Χότχιφ μετά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» σκέφτεται εμπλοκή στον ΒΟΑΚ σε συνεργασία με τον όμιλο J & P ΑΒΑΞ. Προφανώς, η γερμανική εταιρεία φέρεται να διαψεύδει τις πληροφορίες, στοιχείο που φανερώνει πως το έργο δεν μπορεί να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον καμίας μεγάλης κοινοπραξίας διότι δεν έχει διασφαλισμένα έσοδα.

Για τις «διαγκωνιζόμενες» κατασκευαστικές εταιρείες ένα έργο τόσο μεγάλης κλίμακας χωρίς σαφές πλαίσιο χρηματοδότησης και σε ένα νησί μεγάλης τουριστικής σημασίας με ακριβή γη, δεν αποτελεί το πιο ελκυστικό έργο, για μεγάλες ξένες εταιρείες που δεν έχουν αναπτυχθεί στη χώρα.

Επί της ουσίας, το παιχνίδι το παίζουν οι εγχώριες εταιρείες που προσπαθούν με τη συνεργασία μεγαλύτερων, διεθνών κολοσσών να κινηθούν για το έργο. Όπως φαίνεται, όμως, το παιχνίδι του παρασκηνίου και της δημιουργίας εντυπώσεων στην κοινή γνώμη δεν θα σταματήσει τις επόμενες μέρες αλλά θα έχει και συνέχεια. Θα πρέπει να περιμένουμε ωστόσο τις επίσημες κινήσεις του υπουργείου Υποδομών για να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν πάμε σε νέα αναβολή και για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ