Άγνωστο πότε θα ξεμπλοκαριστεί η παράκαμψη του Σχίσματος Ελούντας

Άγνωστος παραμένει ο ακριβής χρόνος που θα μπορέσει να ξεμπλοκαριστεί η ολοκλήρωση της κατασκευής της παράκαμψης Σχίσματος Ελούντας. Το έργο συμπληρώνει μια δεκαετία από τότε που άρχισε να κατασκευάζεται, αλλά «καρκινοβατεί» από τις επάλληλες προσφυγές για ακυρώσεις αποφάσεων, διοικητικών και πολιτικών οργάνων, τις οποίες κατέθεταν ιδιοκτήτες γης, που απαλλοτριώνεται για τις ανάγκες κατασκευής του έργου.

Στις 15 Οκτωβρίου έχει οριστεί η εκδίκαση στο Στ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, προσφυγής (η οποία κατετέθη το Μάιο του 2018) δύο ιδιοκτητών -τμήματα των ιδιοκτησιών των οποίων απαλλοτριώνονται- που θεωρούν ότι θίγονται κατάφωρα οι ιδιοκτησίες τους. Μεταξύ άλλων οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθεί η Απόφαση 22/2018 του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, με την οποία αποφασίστηκε η κήρυξη της απαλλοτρίωσης για δεύτερη φορά. Επίσης, ζητούν την ακύρωση της τεκμαιρόμενης, σιωπηρής απόρριψης της ένστασης θεραπείας που είχαν καταθέσει στην Περιφέρεια Κρήτης, την ακύρωση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου κλπ. Το ΣτΕ απέρριψε όλα τα αιτήματά τους εκτός από εκείνο που αφορά την προσβαλλόμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (22/2018) για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των ακινήτων, συνολικού εμβαδού 13.841 τ.μ.

Υπάρχει, όμως και μια εξέλιξη στο όλο ζήτημα, που επιτρέπει μικρή αισιοδοξία ότι οι διαδικασίες, που αφορούν το έργο, δεν βρίσκονται σε απόλυτη ακινησία. Πριν από ένα δεκαήμερο περίπου παραδόθηκε από την επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, η εκτίμηση της αντικειμενικής αξίας των δέκα οχτώ ιδιοκτησιών που απαλλοτριώνονται. Η διαδικασία αυτή είχε ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2018 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα!

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Αντιπεριφερειάρχης Πελαγία Πετράκη, το επόμενο βήμα είναι να κληθεί η δικηγόρος του δημοσίου να καταθέσει αίτηση για τον καθορισμό προσωρινής τιμής από το δικαστήριο. Μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης και την καθαρογραφή της θα συνταχθούν οι πίνακες παρακατάθεσης των δικαιούχων της αποζημίωσης και στη συνέχεια ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα πρέπει να καταθέσει το αντίστοιχο ποσό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, απ’ όπου θα τα εισπράξουν οι ιδιοκτήτες. Μόνο όταν ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, το έργο θα μπορεί στη συνέχεια να δημοπρατηθεί. Λόγω και του ύψους του προϋπολογισμού του, που θα προσδιοριστεί μετά την επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης, ώστε να προσαρμοστούν οι τιμές στη σημερινή πραγματικότητα θα γίνει η σχετική προκήρυξη. Το έργο, όπως είπε η κ. Πετράκη θα είναι προϋπολογισμού της τάξης των 2 εκατομμυρίων € περίπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ