Μεγάλα κενά στις δομές Ειδικής Αγωγής στο Νομό Λασιθίου

Μεγάλα είναι τα κενά που υπάρχουν έναν περίπου μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στην στελέχωση των δομών Ειδικής αγωγής στο Νομό Λασιθίου με εκπαιδευτικούς. Αυτή την στιγμή σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία έχουν καλυφθεί 11 από τα 30 συνολικά κενά που υπήρχαν στην Α΄ φάση. Τα 23 από αυτά στα ειδικά δημοτικά σχολεία (τα 15 στα τμήματα ένταξης δημοτικών και τα 8 στα ειδικά δημοτικά σχολεία) και τα 7 στα ειδικά νηπιαγωγεία (τα 4 σε τμήματα ένταξης νηπιαγωγείων και τα 3 σε ειδικά νηπιαγωγεία).

Όπως λέει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο αιρετός του ΠΥΣΠΕ Λασιθίου κ. Αλέξανδρος Αλεξάκης, «για πρώτη φορά έστειλαν τόσους λίγους δασκάλους Ειδικής Αγωγής στο Νομό Λασιθίου, μας έχουν στείλει κυριολεκτικά ψίχουλα. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος η υποστελέχωση στην παράλληλη στήριξη ξεπερνά κάθε προηγούμενο, με κάλυψη μόλις των 8 από τις 62 εγκρίσεις. Πέρυσι στην πρώτη φάση είχαν στείλει 13-14 εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους στην επόμενη φάση. Φέτος έστειλαν πολύ λιγότερους, οκτώ, με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι θα μείνουμε με κενά στις δομές αυτές».

Τα κενά αυτά, όπως λέει, ενδεχομένως θα καλυφθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς, «αφού όταν το Υπουργείο λέει ότι έχουμε πάει σε κάλυψη κενών της Ειδικής κατά 60%, καταλαβαίνουμε ότι το ποσοστό αυτό των 23 αρχικών κενών δεν είναι το 8. Σε εμάς δεν καλύφθηκε αυτό το ποσοστό, ενώ δεν συμφωνούμε και με την λογική διαχείρισης του να καλύπτεται πρώτα το 60% και μετά το άλλο 40%. Πρέπει από την πρώτη μέρα και ειδικά στην Ειδική αγωγή να γίνεται κάλυψη όλων των κενών».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προβλήματα λειτουργίας

Όπως τονίζει ο κ. Αλεξάκης, οι ελλείψεις αυτές έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα λειτουργίας σε πολλές δομές ειδικής αγωγής. «Συνεχίζουν αυτή τη στιγμή να υπάρχουν κενά σε όλο το Νομό και περιμένουμε την επόμενη φάση προσλήψεων να γίνει αρχές Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης και Ειδική Αγωγή.

Το Ειδικό Σχολείο Αγίου Νικολάου έχει 2 εκπαιδευτικούς ενώ χρειάζεται 4, ενώ όλα τα τμήματα ένταξης του Αγίου Νικολάου είναι άδεια.

Το Ειδικό Ιεράπετρας έχει 2 κενά και έχουν στελεχωθεί μόνο δύο από τα τμήματα ένταξης της Ιεράπετρας.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι υπάρχουν παιδιά που πρέπει να φοιτήσουν στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Σητείας και δεν υπάρχει εκπαιδευτικός. Χωρίς Νηπιαγωγό το σχολείο αυτό δεν ανοίγει και παραμένει μέχρι σήμερα κλειστό».

Όπως τονίζει, «εμείς πιέζουμε με κάθε τρόπο για να γίνει εάν είναι δυνατόν και νωρίτερα φάση προσλήψεων και να καλυφθούν –εννοείται– όλα τα κενά που υπάρχουν. Είναι επιτακτική ανάγκη η όσο το δυνατόν γρηγορότερη κάλυψή τους, με την πρόσληψη 15 εκπαιδευτικών ΠΕ70.50/ ΠΕ71 Δασκάλων ΣΜΕΑΕ και 3 ΠΕ60.50/ ΠΕ61 Νηπιαγωγών ΣΜΕΑΕ».

 

Τα κενά στο Ν. Λασιθίου

Τα κενά που υπάρχουν ανά κατηγορία αυτή τη στιγμή στις δομές Ειδικής του Νομού Λασιθίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι αιρετοί ΠΥΣΠΕ Λασιθίου κ.κ. Αλέξανδρος Αλεξάκης και Γιάννης Πασπαράκης, διαμορφώνονται ως εξής:

– Στην κατηγορία ΠΕ 60 Νηπιαγωγών ΣΜΕΑΕ: 3 κενά (1 στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Σητείας, 1 στο 4ο Νηπιαγωγείο Αγ. Νικολάου, 1 στο 3ο Νηπιαγωγείο Σητείας)
– Στην κατηγορία ΠΕ 71 Δασκάλων ΣΜΕΑΕ: 16 κενά: (4 στο 3/θ ειδικό δημοτικό Αγ. Νικολάου, 2 στο 2/θ ειδικό δημοτικό σχολείο Ιεράπετρας, 1 στο τμήμα ένταξης 1ου δημοτικού σχολείου Αγ. Νικολάου, 1 στο τμήμα ένταξης 2ου δημοτικού σχολείου Αγ. Νικολάου, 1 στο τμήμα ένταξης 9/θ δημοτικού σχολείου Ελούντας, 1 στο τμήμα ένταξης 2ου δημοτικό Νεάπολης, 1 στο τμήμα ένταξης 4ου δημοτικό Ιεράπετρας, 1 στο τμήμα ένταξης 5ου δημοτικό Ιεράπετρας, 1 στο τμήμα ένταξης 3/θ ειδικό δημοτικό Σητείας, 1 στο τμήμα ένταξης δημοτικό Μακρύ Γιαλού, 1 στο τμήμα ένταξης 6/θ δημοτικό Κουτσουρά, 1 στο 6/θ δημοτικό Σισίου).
– Στην παράλληλη στήριξη: 54 εκπαιδευτικοί ΠΕ70.50/ ΠΕ71 σε δημοτικά σχολεία και 8 εκπαιδευτικοί ΠΕ60.50/ ΠΕ61 σε Νηπιαγωγεία.

 

Πώς αντιμετωπίστηκαν

Όπως επιβεβαιώνει από την πλευρά του ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου κ. Μανόλης Μακράκης, το έλλειμμα που παρατηρείται στους δασκάλους της Ειδικής Αγωγής είναι μεγάλο.

«Αυτή τη στιγμή έχουν στελεχωθεί τα Ειδικά σχολεία Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας. Στην Ιεράπετρα χρειάζεται ακόμη ένας εκπαιδευτικός, έχουμε ζητήσει και για τη Σητεία, ενώ 17 είναι περίπου τα κενά στα τμήματα ένταξης».

Όπως παράλληλα σημειώνει, «στο Νομό Λασιθίου καλύφθηκαν τα κενά στα τμήματα ένταξης και αναγκαστήκαμε να πάμε από αυτά τα τμήματα προσωπικό στα Ειδικά σχολεία προκειμένου να λειτουργήσουν, αφού η ανάγκη εκεί ήταν μεγαλύτερη. Έτσι, τα Ειδικά σχολεία λειτουργούν, δεν λειτουργούν όμως αρκετά τμήματα ένταξης. Αναμένεται η Β΄ φάση των προσλήψεων μέσα στο επόμενο διάστημα, με την αισιοδοξία πως οι ελλείψεις θα καλυφθούν τουλάχιστον στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Μετά και την Β΄ φάση προσλήψεων στην Γενική Αγωγή έχουν καλυφθεί πλήρως τα κενά των 4 δασκάλων που είχαν προκύψει (σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα, Κουτσουρά, Σφάκα), ενώ εγκρίθηκαν επίσης οι πιστώσεις και τα ονόματα 4 αναπληρωτών Νηπιαγωγών Γενικής, καθώς ήλθαν μόνο οι 3 και υπάρχουν 2 με 3 κενά σε Νηπιαγωγούς Γενικής».

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ