Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου
Πάσχα στον Άγιο Νικόλαο promo video
Ο Άγιος Νικόλαος έτοιμος για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας -συνέντευξη τύπου (βίντεο)
Την αποκατάσταση φθορών στην Παθολογική κλινική του ΓΝΑΝ κάλυψε ο Π. Σπανός – «Ευχαριστώ» από τη Διοίκηση
Ξεκινά η προημιτελική φάση στο κύπελλο Λασιθίου
Άνοιξε χθες τις πόρτες του το ανακαινισμένο «Minos Beach Art Hotel»
Επιτροπή Διοργάνωσης Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Ιεράπετρας
Η Easyjet αναστέλλει τις πτήσεις προς και από Τελ Αβίβ έως 21 Απριλίου
Συζήτηση για αθλητικές εγκαταστάσεις και διοργανώσεις

Ντάισελμπλουμ για συντάξεις: Οι Έλληνες έχουν ένα δίκιο – Δείξτε ευελιξία

Υπέρ της Αθήνας στο ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων τάσσεται ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, αφήνοντας αιχμές κατά της Γερμανίας.

Σε άρθρο του στο προσωπικό του blog, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προτρέπει το Eurogroup να δείξει ευελιξία απέναντι στη Ελλάδα και να εστιάσει την προσοχή του σε άλλα συνταξιοδοτικά συστήματα, ιδιαίτερα σε αυτό της Γερμανίας.

Όπως αναφέρει, η Ελλάδα έχει κάνει πολλά προκειμένου οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις να καταστήσουν το σύστημα βιώσιμο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως έχουν κλείσει πολλά “παραθυράκια” για πρόωρη συνταξιοδότηση, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και άλλων επιδομάτων.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχεται πως, παρά τις επικρίσεις, οι Έλληνες «έχουν ένα δίκιο ότι το μέτρο δεν έχει διαρθρωτικό αντίκτυπο» σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει οι αποδοχές όσων βγήκαν στη σύνταξη πριν από το 2016 να προσαρμοστούν προς τα κάτω, σύμφωνα με τη νέα φόρμουλα.

«Μακροπρόθεσμα, δεν αποφέρει πολλά οικονομικά οφέλη, καθώς οι συνταξιούχοι φυσικά θα βγουν από το σύστημα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συμβολή στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Θα δημιουργούσε βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικό χώρο ο οποίος, ευπρόσδεκτα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλες μη συνταξιοδοτικές δαπάνες ή φορολογικές ελαφρύνσεις. Όπως έχουν τα πράγματα, δημοσιονομικός χώρος θα είναι διαθέσιμος αυτήν τη χρονιά και την επόμενη», γράφει.

Υπογραμμίζει, παράλληλα, πως το “κλειδί” είναι η αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων, κάτι που θα δώσει ανάσα στην πραγματική οικονομία.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν διστάζει να επισημάνει πως οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις “εκτροχιάζονται” σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την πατρίδα του, την Ιταλία και τη Γερμανία. Όπως γράφει, στην Ολλανδία το όριο ηλικίας των 66 ετών τίθεται υπό αμφισβήτηση, στην Ιταλία τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν συμφωνήσει σε μείωση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, ενώ στη Γερμανία η Κυβέρνηση επιδεινώνει μία ήδη άσχημη κατάσταση.

Αναλύοντας ιδιαίτερα το συνταξιοδοτικό στη Γερμανία, εκτιμά ότι οι δαπάνες θα εκτοξευτούν τα επόμενα χρόνια, εάν δεν ληφθούν μέτρα.

«Ως εκ τούτου, όταν το Eurogroup συζητήσει τα επόμενα βήματα για το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, μπορεί να ανακαλύψει ότι υπάρχει πεδίο ευελιξίας, με δεδομένα τα αποτελέσματα στην Ελλάδα έως τώρα. Καλό θα ήταν να ξόδευε περισσότερο χρόνο στο συνταξιοδοτικό σύστημα άλλων χωρών, όπως της Γερμανίας», καταλήγει.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist