Συνάντηση για την ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτισμικών στοιχείων και  μονοπατιών των χωριών του Δήμου Ιεράπετρας
Τηλεδιάσκεψη Δημάρχου Ιεράπετρας και αντιδημάρχου Α. Σκουλούδη με το δίκτυο πόλεων “Βιώσιμη Πόλη”
O αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης δήμου Ιεράπετρας στην ΓΣ του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης
«Giro Di Neapoli» από τον Π.Ο. “Δρήρος”
Κατανυκτικός εσπερινός και ομιλία
Συμμετοχή του 2ου Δημοτικού Αγίου Νικολάου στο Eudamus 2024
Μ. Πεπόνης: Το Λασίθι ενωμένο και δυνατό αποδεικνύει ότι έχει φωνή και στέλνει “μήνυμα” για την υγεία σε όλη την Ελλάδα (βίντεο)
Προσοχή στις αγορές μας στα Σαρακοστιανά
Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου για τη Τζωρτζίνα-Ομόφωνη η απόφαση του Δικαστηρίου
Παρακολουθήστε την Παλλασιθιώτικη διαμαρτυρία για την Υγεία
Συλλυπητήριο μήνυμα για τον άδικο χαμό του Μανόλη Κριτσωτάκη
Πτώση 8,9% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Ιανουάριο

Όγκοι Ρινός, Παραρρινίων και Βάσης Κρανίου – Νέες δυνατότητες με την ενδοσκοπική χειρουργική

Η μύτη, τα παραρρίνια και η βάση του κρανίου είναι από τις πιο πολύπλοκες ανατομικά περιοχές του σώματος, γι’ αυτό και οι όγκοι στις περιοχές αυτές τους αποτελούσαν πάντοτε πρόκληση για τους χειρουργούς. Τα τελευταία χρόνια η χρήση των ενδοσκοπίων έχει προκαλέσει πραγματική επανάσταση στην προσέγγισή τους. Σε ποιες περιπτώσεις, όμως, και με τι αποτελέσματα;

Πλέον, η χρήση της ενδοσκοπικής χειρουργικής για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών παθήσεων της μύτης και των παραρρινίων (ιγμορίτιδες, ρινοκολπίτιδες) είναι το standard of care. Το ενδοσκόπιο δε βοηθά απλώς να αποφευχθούν οι τομές – το σημαντικότερο είναι ότι η λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική σέβεται τη λειτουργία τη παραρρινίων, διατηρώντας ανοιχτές τις φυσικές διόδους παροχέτευσης, βοηθώντας έτσι να αποφευχθούν επιπλοκές και υποτροπές.

Ωστόσο, η χρήση των ενδοσκοπίων δεν περιορίζεται στις φλεγμονώδεις νόσους. Μπορούν -και πρέπει- να χρησιμοποιούνται και για καλοήθεις όγκους της περιοχής, όπως οστεώματα, ανεστραμμένα θηλώματα, πολύποδες και αντροχοανοπολύποδες, καθώς και -σε πεπειραμένα χέρια- για κακοήθεις όγκους της μύτης, των παραρρινίων, της βάσης του κρανίου και του οφθαλμικού κόγχου.

Όγκοι Ρινός, Παραρρινίων και Βάσης Κρανίου – Νέες δυνατότητες με την ενδοσκοπική χειρουργική

Στο Άμστερνταμ, δημιουργώντας το πρώτο στη χώρα κέντρο ενδοσκοπικής χειρουργικής, προχωρήσαμε ένα βήμα πιο πέρα τα όρια της χειρουργικής αυτής: στηριγμένοι στην πείρα από χιλιάδες προηγούμενα περιστατικά, αξιοποιήσαμε την εξαιρετική οπτική των ενδοσκοπίων για τη θεραπεία όγκων παραρρινίων και βάσης κρανίου, επεκτείνοντας τα όρια της ενδοσκοπικής ρινοχειρουργικής ογκολογίας. Στο κέντρο αυτό πραγματοποιήσαμε το 2010 την πρώτη ενδοσκοπική αφαίρεση μηνιγγιώματος και κρανιοφαρυγγιώματος σε παιδί στην Ολλανδία, ενώ το 2013 κάναμε την πρώτη μας στην Ελλάδα ενδοσκοπική διαρρινική κρανιοτομή (για μια ασθενή με οσφρητικό νευροβλάστωμα).

Η ενδοσκοπική χειρουργική βάσης κρανίου είναι ένας τρόπος χειρουργικής θεραπείας για επιλεγμένους ασθενείς (παιδιά και ενήλικες). Ενώ οι περισσότεροι όγκοι της υπόφυσης παραδοσιακά αφαιρούνται διαρρινικά με τη χρήση ενδοσκοπίου, στην ενδοσκοπική ρινονευροχειρουργική, αυτή η πρόσβαση χρησιμοποιείται και για άλλους όγκους της βάσης του κρανίου και του εγκεφάλου. Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια αυτή η πρόσβαση έχει εξελιχθεί σε ένα ασφαλές και αξιόπιστο σύνολο χειρουργικών τεχνικών. Επειδή στην ενδοσκοπική χειρουργική οι εγχειρητικοί χειρισμοί του εγκεφάλου και των ζωτικών νευρικών δομών (π.χ. κρανιακά νεύρα) είναι ελάχιστοι, η έκβαση των ασθενών είναι ιδιαίτερα καλή.

Για ασθενείς με ορισμένους όγκους μέσης γραμμής (π.χ. χόρδωμα, μηνιγγίωμα, κρανιοφαρυγγίωμα), για ασθενείς με κακοήθεις όγκους (αδενοκαρκινώματα, νευροβλαστώματα, καρκινώματα) η ενδοσκοπική χειρουργική μειώνει σημαντικά τη νοσηρότητα. Αν και είναι μια μορφή ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, παραμένει χειρουργική βάσης κρανίου, με όλη τη συνεπαγόμενη πολυπλοκότητα.

Ωστόσο, η μεγέθυνση και η άμεση θέαση που προσφέρει το ενδοσκόπιο βοηθά στην ολική αφαίρεση των κακοήθων όγκων με καθαρά όριο και  με σεβασμό  στους φυσιολογικούς ιστούς ενώ η απουσία ουλών καθιστά την πρόσβαση αυτή πιο ελκυστική από πλευράς αισθητικής.  Τα ογκολογικά αποτελέσματα είναι πλέον αποδεδειγμένα καλύτερα (μετα-αναλύσεις), καθώς πλέον έχουμε αρκετό follow up για να μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα. Ταυτόχρονα, ελέγχουμε συνεχώς τα αποτελέσματα μας με την κοινή βάση δεδομένων κακοήθων όγκων παραρρινίων που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με το Παν/μιο της Πίζας και το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και το Κέντρο Ενδοσκοπικής Χειρουργικής του ΥΓΕΙΑ.

Όμιλος ΥΓΕΙΑ:  Τα πάντα για την Ογκολογία

Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ ηγείται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, προσφέροντας τις πιο σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές ιατρικές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα παρέχει συνεχή και ολοκληρωμένη υποστήριξη του ογκολογικού ασθενή και της οικογένειάς του.

Όλα τα τμήματα και οι κλινικές των Νοσοκομείων του Ομίλου ΥΓΕΙΑ βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία, προκειμένου να παρέχουν ολοκληρωμένη ογκολογική φροντίδα, από το στάδιο της πρόληψης, της πρώιμης διάγνωσης έως την εξειδικευμένη θεραπεία, παρακολούθηση και την παρηγορητική – ανακουφιστική αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Ογκολογικό Συμβούλιο γίνεται εξατομίκευση της θεραπευτικής προσέγγισης, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής και την ίαση.

Οι πλέον οργανωμένες ογκολογικές κλινικές, τα υπερσύγχρονα τμήματα απεικόνισης, διάγνωσης και θεραπείας, το state-of-the-art Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου γ-Knife και το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων και Εφήβων σε συνδυασμό με τον τελευταίας γενιάς  τεχνολογικό  εξοπλισμό και το κορυφαίο επιστημονικό & νοσηλευτικό προσωπικό,  συνθέτουν τον Τομέα Ογκολογίας του Όμιλου ΥΓΕΙΑ.

Ο  Όμιλος ΥΓΕΙΑ, σας προσκαλεί στην εκδήλωση «All About Oncology» την Τέταρτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 17:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Χρ. Λαμπράκη, όπου θα παρουσιάσει το ευρύ φάσμα υπηρεσιών που διαθέτει στον Τομέα της Ογκολογίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, κορυφαίοι στον τομέα τους επιστήμονες θα αναπτύξουν όλες τις νεότερες εξελίξεις στον Τομέα της Ογκολογίας.

Ελεύθερη Είσοδος

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 6867229.

* PhD, DLO, MRCS, FRSC (ORL-HNS)- Διευθυντής Τμήματος Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Παραρρινίων και Βάσης Κρανίου Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ  – Professor of Surgery (Head and Neck St George’s Medical School, University of Nicosia – Πρώην Αν. Καθηγητής Παν/μίου Άμστερνταμ και Διευθυντής, Endoscopic Skull Base, Academic Medical Center, Amsterdam

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist