Η εκδήλωση του Παραρτήματος Λασιθίου της Μαθηματικής Εταιρείας (βίντεο)

Η κορυφαία εκδήλωση του Παραρτήματος Λασιθίου της Μαθηματικής Εταιρείας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον Άγιο Νικόλαο με μεγάλη συμμετοχή. Φέτος βραβεύτηκαν 81 μαθητές και μαθήτριες των σχολείων του νομού Λασιθίου, που είχαν πάρει μέρος στους διαγωνισμούς σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα, Σητεία και Τζερμιάδων.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Μιχάλης Περάκης ενημέρωσε για τις δράσεις που εξελίχθηκαν τη φετινή χρονιά ενώ ο μαθηματικός, πεζογράφος και κριτικός Μάκης Καραγιάννης μίλησε για τα Μαθηματικά και τη Λογοτεχνία.

 

  • Δείτε ΕΔΩ φωτογραφίες από την εκδήλωση και τα ονόματα των βραβευθέντων μαθητών.

Με αφορμή τα 100 χρόνια παρουσίας της Μαθηματικής Εταιρείας έγινε μια ειδική τιμητική βράβευση στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη και ο Πανλασιθιώτικος διαγωνισμός που γίνεται για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου πήρε το όνομα του τιμητικά. Το βραβείο, παρέλαβαν οι γονείς του καθηγητή του ΜΙΤ ενώ ο ίδιος μίλησε από την Αμερική μέσω κάμερας.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μεγάλωσε στην Αθήνα, έχει, όμως, κρητικές ρίζες, καθώς ο πατέρας τον είναι από τις Βουκολιές Χανίων, ενώ η μητέρα του από την Ιεράπετρα.

Είναι  απόφοιτος   του   Τμήματος  Ηλεκτρολόγων  Μηχανικών  και  Μηχανικών Υπολογιστών  του  Εθνικού  Μετσοβίου  Πολυτεχνείου  με   μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ. Εγινε ευρύτερα γνωστός όταν κατάφερε να λύσει τον γρίφο του Τζων Φορμπς Νας που απασχολούσε τους επιστήμονες της πληροφορικής για 60 χρόνια μιας και απέδειξε ότι οι μέχρι τότε προσπάθειες στρέφονταν προς λάθος κατεύθυνση.

Έδειξε   δηλαδή   ότι   η   ισορροπία   αυτή,   σε   ορισμένες   περιπτώσεις,   είναι υπολογιστικά αδύνατη, δηλαδή ότι δεν υπάρχει τρόπος για να προβληθεί η ισορροπία. Για αυτή του την απόδειξη βραβεύθηκε από τον διεθνή οργανισμό ΑCΜ Αssociation for Computing Μachinery το 2008.

Το 2018 ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης βραβεύτηκε με το Βραβείο Νεβάνλινα για «την συνεισφορά του στην κατανόηση της υπολογιστικής πολυπλοκότητας θεμελιωδών προβλημάτων σχετικά με αγορές, δημοπρασίες, ισορροπίες και άλλες οικονομικές δομές».

Το 2018 επίσης διακρίθηκε και με το βραβείο Simons Foundation Investigator award που δίνεται σε «κορυφαίους επιστήμονες στα πιο παραγωγικά τους χρόνια».