Να ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο παλιό εθνικό δίκτυο ζητά ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Θ. Χαριτάκης: Η σημερινή κατάσταση των Νοσοκομείων είναι χειρότερη από ποτέ, οι αρμόδιοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων (βίντεο)
Το «NIKO Seaside Resort» ανοίγει και υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες
Περισσότερες από 78.000 αιτήσεις σε 9 ημέρες στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης για αγορά και διασύνδεση POS
Παραιτήθηκαν ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Άγγελος Μπρατάκος
Ηχηρό μήνυμα Λασιθιωτών στο Συλλαλητήριο για την Υγεία
Από μικρό ξενοδοχείο στην Ελούντα ζητείται άτομο για προετοιμασία πρωινού
Κ. Καραταράκης: Στεκόμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση του Ε.Σ.Υ., να μείνουμε μακριά από διχαστικές λογικές του παρελθόντος (βίντεο)
Μ. Καλαϊτζάκης: “Ήρθε η ώρα να ακούσουν τον λαό του Λασιθίου”
Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ από το Λασίθι: Τα Νοσοκομεία δεν είναι ξενοδοχεία να μετράμε την πληρότητα ή σούπερ μάρκετ να πουλάνε υπηρεσίες (βίντεο)
Η 12η αγωνιστική στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΠΣΛ
Κατανομή ηλεκτρικού χώρου στην Κρήτη

Μ. Κρανίδης: Να αξιοποιήσουν οι δήμοι τα δημόσια ακίνητα

Η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας είναι κορυφαίας σημασίας και καταλύτης για την ανάπτυξη της πραγματικής ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Παραμένει, όμως, ακόμη ένα μεγάλο ζητούμενο, με χιλιάδες δημόσια ακίνητα να παραμένουν ακόμη αναξιοποίητα, αχαρτογράφητα, κενά, καταπατημένα και απαξιωμένα. Με αποτέλεσμα ένα σημαντικό αναπτυξιακό και οικονομικό όφελος (αύξηση ΑΕΠ, θέσεις εργασίας, κ.λπ.) για το ελληνικό κράτος να έχει χαθεί διαχρονικά μέχρι σήμερα. Σήμερα, εκτός της έλλειψης ενός συγκροτημένου σχεδίου masteplan, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ένα επιπρόσθετο εμπόδιο είναι η έλλειψη μιας ρεαλιστικής δομής λειτουργίας της πολιτείας για την αποτελεσματική αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων ή υποδομών.

Το υπερταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας δεν είναι η κατάλληλη λύση για την αξιοποίηση δεκάδων χιλιάδων ακινήτων, αφού αυτό το έργο είναι ανέφικτο από έναν συγκεντρωτικό φορέα που λειτουργεί εν κρυπτώ, υπό κλειστές πόρτες, χωρίς δυνατότητες αυτόνομης αποτελεσματικής υλοποίησης αυτού του δύσκολου έργου. Πρόσφατο παράδειγμα η απαράδεκτη ένταξη τοπικών μνημείων ή αρχαιολογικών χώρων στο χαρτοφυλάκιο του υπερταμείου. Αντίθετα, πρέπει να δημιουργηθεί ένας διαφανής αποκεντρωμένος μηχανισμός αξιοποίησης με συντονιστή μεν το υπερταμείο, αλλά και σπουδαίο κομβικό ρόλο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ειδικά οι δήμοι πρέπει και μπορούν να αποτελέσουν τον κύριο παράγοντα σχεδιασμού και υλοποίησης για την ορθή αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων στα όριά τους. Και αυτό γιατί οι τοπικές κοινωνίες και δημοτικές Αρχές αντιλαμβάνονται καλύτερα από κάθε ειδικό του υπερταμείου ποιες είναι οι κοινωνικές και οι αναπτυξιακές τοπικές ανάγκες. Ετσι μπορούν να δημιουργήσουν και να υλοποιήσουν τα κατάλληλα σχέδια αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων εντός των ορίων τους. Σχέδια αξιοποίησης που δεν απαιτείται να είναι μεγαλεπήβολα ή με καθαρά εμπορικό εισοδηματικό χαρακτήρα, αλλά να λύσουν και να καλύψουν πρακτικά και βιώσιμα τις μεγάλες κοινωνικές, αθλητικές, περιβαλλοντικές, εργασιακές ανάγκες που λείπουν από τους περισσότερους δήμους, με υποδομές όπως αθλητικά πάρκα, παιδικές χαρές, παιδικοί σταθμοί, χώροι πρασίνου, κέντρα καινοτομίας και τεχνολογίας κ.ά. Απαιτείται γνώση, βούληση, ρεαλιστικό σχέδιο και άμεση υλοποίηση. Στοιχεία που μέχρι σήμερα δεν χαρακτηρίζουν την πολιτική δράση στους περισσότερους δήμους, καθώς κυριαρχούν η έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου, οι ιδεοληψίες, τα ιδιοτελή συμφέροντα, οι κομματικές αντιπαραθέσεις και οι παράλογες απαιτήσεις και οι μη ρεαλιστικοί στόχοι. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι δήμοι έχουν ακόμη δεκάδες ακίνητα ιδιοκτησίας τους που παραμένουν αναξιοποίητα για πολλά έτη.

Εν κατακλείδι, η επιτάχυνση της αποτελεσματικής αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας είναι ακόμα εφικτή και αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για το αναπτυξιακό μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, λύνοντας σημαντικές ανάγκες και δημιουργώντας σπουδαία δημόσια οφέλη. Η κοινωνική βούληση υπάρχει, μένει η σαφής, συγκροτημένη, συναινετική και σταθερή πολιτική και διοικητική δράση για να γίνει η αποδοτική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πραγματικότητα, ειδικά σε τοπικό επίπεδο. Αλλωστε σε κάθε εποχή, και ειδικά σήμερα, και για κάθε ζήτημα, υπάρχουν οι ενδεδειγμένες λύσεις αρκεί οι κυβερνώντες και οι πολίτες να σκέφτονται και να ενσωματώνουν με ταχύτητα, αποτελεσματικά και ρεαλιστικά την κοινή λογική. Τότε μόνο μπορεί επιτέλους να γίνει πραγματικότητα η πολιτική «Κανένα δημόσιο ακίνητο κενό», διανοίγοντας μια κομβική πηγή ανάπτυξης στη δύσκολη σημερινή οικονομική και κοινωνική συγκυρία για την Ελλάδα και τους δήμους μας.

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist