Αναβαθμίζονται ριζικά τα μέτρα ασφαλείας στο λιμένα Αγίου Νικολάου

Διπλό έλεγχο από τη Λιμενική Αστυνομία θα υφίστανται όσοι θα επιχειρούν είσοδο στην παλιά προβλήτα του λιμένα Αγίου Νικολάου, όταν θα είναι εκεί ελλιμενισμένο κρουαζιερόπλοιο με Ισραηλινούς επιβάτες. Η πρώτη είσοδος θα είναι κλειστή με μπάρες και η δεύτερη με υψηλή μεταλλική περίφραξη σε σταθερές βάσεις και φυλάκιο ελέγχου.

Η πρόβλεψη αυτή, που υλοποιείται στο πλαίσιο ριζικής αναβάθμισης των μέτρων ασφαλείας στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, έγινε ύστερα από υπόδειξη των Ισραηλινών, οι οποίοι ήλεγξαν και αξιολόγησαν τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στο λιμάνι, προκειμένου να δώσουν «πράσινο φως» για τον κατάπλου ισραηλινών κρουαζιερόπλοιων.

Το επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γεώργιος Μπαρμπούνης, με αφορμή τις εργασίες που έγιναν για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που υπαγορεύει το επικαιροποιημένο σχέδιο ασφάλειας (ISPS) του λιμένα.

 

Τρεις αυτόνομοι χώροι

Ειδικότερα, διαμορφώνονται τρεις αυτόνομοι χώροι με ισάριθμα φυλάκια, τα οποία διαθέτουν κλιματισμό, αλλά και υποδομή για τους ελέγχους που θα διενεργεί η Λιμενική Αρχή, κυρίως όταν θα καταπλέει κρουαζιερόπλοιο.

Ο ένας χώρος είναι ο ήδη οριοθετημένος στη νέα προβλήτα (όπου βρίσκεται το σύμπλεγμα της Αρπαγής της Ευρώπης), για τη δωρεάν στάθμευση ΙΧ οχημάτων.

Ενδιάμεσα διαμορφώθηκε νέος αυτόνομος χώρος, όπου είναι σε εξέλιξη οριζόντια διαγράμμιση και προορίζεται για τη στάθμευση των πολλών λεωφορείων που διακινούν χιλιάδες τουρίστες καθημερινά, κυρίως επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων και εκδρομείς από διάφορα μέρη της Κρήτης με προορισμό τη Σπιναλόγκα. Τώρα, αντί στην παλιά προβλήτα όπου «στοιβάζονταν» τα λεωφορεία, θα σταθμεύουν σε ελεγχόμενο χώρο που προορίζεται αποκλειστικά για τα λεωφορεία.

Η τρίτη ζώνη αφορά ολόκληρη την παλιά προβλήτα, όπου βρίσκονται και οι Υπηρεσίες του Λιμεναρχείου. Εξάλλου σε τμήμα του κτηρίου αυτού, πρόκειται σύντομα να μεταφερθούν και οι Υπηρεσίες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Τμήμα της ζώνης στην πλευρά που τη χωρίζει από το υπόλοιπο λιμάνι έχει περιφραχθεί με τα νέα μπλόκια και τα ψηλά κάγκελα με το ατσάλινο πλέγμα.

 

Αποβίβαση με ασφάλεια

Εσωτερικά, ο χώρος αποβίβασης των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου ήδη οριοθετείται από τα παλιά τσιμεντένια μπλόκια, που θα συμπληρωθούν όπου χρειαστεί. Στα μπλόκια αυτά θα προσαρμοστούν τα παλιά κινητά μεταλλικά κιγκλιδώματα, με την κατάλληλη μετασκευή. Εκεί ήδη έχει τοποθετηθεί νέο φυλάκιο και μεταλλική θύρα ελέγχου, που επιτρέπει την επικοινωνία των δύο πλευρών της παλιάς προβλήτας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι με οριζόντια διαγράμμιση οργανώνεται ακόμη και η κίνηση των πεζών που κινούνται στις προβλήτες, ώστε με μεγαλύτερη ασφάλεια να βαδίζουν ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ατυχημάτων.

Ηλεκτρονικές κάμερες και εγκατάσταση επόπτευσης του λιμενικού χώρου αλλά και ακτινοσκοπικό μηχάνημα (ακτίνων Χ) συμπεριλαμβάνει το σχέδιο ασφαλείας ISPS.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ