Τα προβλήματα που απασχολούν τα εστιατόρια και τις καφετέριες του Αγ. Νικολάου

Σε εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου του σωματείου οδηγούνται οι επαγγελματίες Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικολάου. Την Παρασκευή ήταν η πρώτη πρόσκληση για εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση και εκλογές, αλλά λόγω μη απαρτίας αναβλήθηκε και έχουν οριστεί ως επόμενες ημερομηνίες η 9η και η τελική – οπότε και το πιθανότερο θα πραγματοποιηθεί – η  16η Νοεμβρίου, στο Επιμελητήριο Λασιθίου.

Με την ευκαιρία ο απερχόμενος πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου, Γιώργος Νεραντζούλης μίλησε εφ’ όλης της ύλης στην ΑΝΑΤΟΛΗ, για τη διετία που πέρασε, για το τι πέτυχε το σωματείο μέσα από την παρουσία και τη δράση του, εστιάζοντας στα προβλήματα του κλάδου και της πόλης όπου δραστηριοποιούνται τα μέλη του.

Αν και προβληματισμένος, για το αν αξίζει κανείς να ασχολείται συνδικαλιστικά με τα προβλήματα του κλάδου, ο κ. Νεραντζούλης τείνει προς την απόφαση να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις επόμενες εκλογές. «Είναι λίγος ο προσωπικός χρόνος που περισσεύει από την επαγγελματική δραστηριότητα για να αφιερωθεί στη συνδικαλιστική δράση, εντούτοις, αναστήσαμε το Σύλλογο και δεν πρέπει να τον αφήσουμε να διαλυθεί γιατί πρέπει να ακούγεται η φωνή μας, να παλεύουμε και αυτό σε κάνει να μην τα παρατάς», είπε, μην κρύβοντας παράλληλα τον προβληματισμό του, ότι ο Σύλλογος δε δουλεύει σωστά.

«Είναι κάτι που ισχύει σχεδόν σε όλους τους συλλόγους, όπου το βάρος της δουλειάς που πρέπει να γίνει, πέφτει στους ώμους 1- 2 ατόμων από τη διοίκηση και αυτή βγαίνει όσο αυτά τα άτομα αντέχουν να παλεύουν, κάποια στιγμή όμως έρχεται η αγανάκτηση και ο προβληματισμός» είπε ο πρόεδρος, τονίζοντας ότι η στήριξη από το σύνολο του εκλεγμένου συμβουλίου και των μελών, παραμένει διαρκώς ζητούμενο… Εντούτοις, παρά τις δυσκολίες αυτές, τη διετία που πέρασε με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, το Δ.Σ. κατάφερε να συνεννοηθεί και συνεργαστεί σε πνεύμα σύμπνοιας.

Απαντώντας στην ερώτηση, τι ήταν το πιο σημαντικό που πέτυχε το σωματείο τη διετία που πέρασε, ο πρόεδρος είπε ότι έχει γίνει συνείδηση στα μέλη που έχουν έλθει πιο κοντά μεταξύ τους, ότι «ο Σύλλογός τους έχει φωνή και μπορεί να ακουστεί και να διεκδικήσει» αν και όπως εξήγησε, «αυτό δε σημαίνει ότι εκείνοι στους οποίους απευθύνεται ο σύλλογος ακούνε και έχουν διάθεση να βοηθήσουν, δηλαδή ο Δήμος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο…. Δεν άλλαξε κάτι, όμως ήμασταν δίπλα στους επαγγελματίες όποτε χρειάστηκε, όπως στην περίπτωση της αντίρρησης που εκφράστηκε από μερίδα των καταστηματαρχών για τη μελέτη που πρότεινε ο Δήμος σχετικά με την ανάπλαση της ανατολικής πλευράς της λίμνης. Η παρέμβαση «πάγωσε» με αίτημα την τροποποίησή της. Όμως ενημέρωση επί του πρακτέου, δεν έχουμε τώρα», είπε ο κ. Νεραντζούλης.

«Δυστυχώς άλλο ένα αίτημα που έχουμε καταθέσει στο Δ. Λιμενικό Ταμείο, για τη μείωση των τελών χρήσης χώρων επί της χερσαίας λιμενικής ζώνης, ώστε να εξισορροπηθεί το κόστος της 12μηνης λειτουργίας μιας μερίδας καταστημάτων, δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα. Πριν τρία περίπου χρόνια επιβλήθηκε αύξηση της τάξης του 60% στα τέλη χρήσης υπαίθριων χώρων, στη λογική εξίσωσης με τα τέλη που επιβάλει ο Δήμος στις άλλες ζώνες της πόλεως, αλλά  η εξίσωση θα μπορούσε να επιτευχθεί και με μείωση των τελών στις ακριβές ζώνες και όχι απαραίτητα με αύξηση τελών στις φθηνότερες, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης. Το αίτημα θα επαναφέρει και η νέα διοίκηση», υποσχέθηκε.

Αναφερόμενος στην τακτική αντιμετώπισης των επαγγελματιών, μετέφερε το παράπονό τους, για τη στοχοποίησή τους από τον πρόεδρο του Δ.Λ. Ταμείου Γ. Μπαρμπούνη, που τους κατηγόρησε με πρόσφατες δηλώσεις του, θεωρώντας τους συνυπεύθυνους για την καταστροφή των κολωνακίων κατά μήκος του δρόμου από τον προβλήτα του λιμανιού ως το Επιμελητήριο και τους τραυματισμούς που προκαλούν τα μισοκατεστραμμένα  κολωνάκια στους ανυποψίαστους πεζούς. Μπορεί να έχουν μερίδιο ευθύνης, αλλά δυσανάλογα μικρό με την ευθύνη των οδηγών χιλιάδων αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν το δρόμο, είπε ο κ. Νεραντζούλης, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί καλύτερη και ασφαλέστερη λύση για την κίνηση των πεζών στο συγκεκριμένο δρόμο.

Χαρακτήρισε ως θετική την παρέμβαση του Δ.Λ.Τ. για καλύτερη οργάνωση της στάθμευσης τους προβλήτες, επισημαίνοντας ότι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από πολλά χρόνια, ευχόμενος να είναι η αρχή για όσα πρέπει ακόμη να γίνουν στην υποδομή, οργάνωση και καλή λειτουργία της χερσαίας λιμενικής ζώνης του Αγίου Νικολάου.

Στην ερώτηση σχετικά με το τι έχει γίνει τον ένα χρόνο που ήδη πέρασε από τα δύο περίπου έτη που έδωσε ως προθεσμία ο νόμος για νομική τακτοποίηση των επεκτάσεων, σκιάστρων, εξεδρών και λοιπών κατασκευών που υπάρχουν στα περισσότερα αν όχι σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης, ο κ. Νεραντζούλης παραδέχθηκε ότι από τη γνώση που έχει, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή, αν και έχει ήδη διαρρεύσει πολύτιμος χρόνος και θα έπρεπε να είχε γίνει σχετική προετοιμασία, ώστε να γίνει ομαλά η προσαρμογή με τις επιταγές του νόμου και όχι βεβιασμένα, την τελευταία πάλι στιγμή, μιας και η προθεσμία λήγει τέλος του επόμενου έτους. Και όπως είπε, ο κλάδος αναμένει πρόταση και προδιαγραφές για το τι και πως θα γίνει αυτό, από το Δήμο και το Δ. Λιμενικό Ταμείο… «Τώρα θα ξαναθέσουμε το ζήτημα για να μας πουν τι ακριβώς θέλουν να κάνουμε…», είπε.

Η υπόθεση χρήσης μουσικής και τηλεόρασης στα καταστήματα, σε σχέση με τα τέλη για πνευματικά/συγγενικά δικαιώματα που καλούνται να πληρώσουν οι καταστηματάρχες, είναι ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τους επαγγελματίες. Το σωστότερο θα ήταν να αναλάβει ένας κρατικός φορέας να εισπράττει κάποια τέλη σε λογικά πλαίσια, να υπάρχει σταθερότητα και όχι να εμφανίζονται διάφορες εταιρείες και να ζητούν η μια μετά την άλλη, χρηματικά ποσά που προσδιορίζουν κατά το δοκούν, είπε ο κ. Νεραντζούλης.

Το «all inclusive» σύστημα με το οποίο λειτουργούν πολλά ξενοδοχεία και η προσπάθεια των ξενοδοχείων να κρατούν μέσα τους πελάτες τους ώστε να μην επισκέπτονται την πόλη, είναι ένα πρόβλημα για τις επιχειρήσεις και όχι μόνο  υγειονομικού ενδιαφέροντος. Θα πρέπει, όπως είπε, να έλθει η διοίκηση του σωματείου τους σε επαφή με το σύνδεσμο ξενοδόχων ώστε να συζητηθεί το θέμα, γιατί, όπως τόνισε, ένας τουρίστας όταν επιστρέφει στη χώρα του ανακαλεί εμπειρίες και καλές στιγμές που έζησε με τους ανθρώπους του τόπου και τις ομορφιές του και όλα αυτά είναι που τον ωθούν να επιστρέψει στον τόπο μας. Μένοντας μέσα σε ένα ξενοδοχείο όλες τις μέρες των διακοπών του πέρα ίσως από μια ευχαρίστηση που θα μπορούσε να βρει σε οποιοδήποτε ανάλογης κατηγορίας ξενοδοχείο, δεν θα γνωρίσει τόπο και ανθρώπους – την ταυτότητα του τόπου μας. Αυτό θα πρέπει να το επιδιώκουν και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι για να έχουν επαναλαμβανόμενους πελάτες, τόνισε.

Θετικός είναι ο κλάδος απέναντι στην ανάπτυξη του «AirBnB» που αναβιώνει ένα μοντέλο τουρισμού που προσιδιάζει με αυτό με το οποίο ξεκίνησε και αναπτύχθηκε τα πρώτα χρόνια ο τουρισμός στον Άγιο Νικόλαο, οπότε το χρήμα του τουρίστα διαχεόταν στην τοπική αγορά. Γιατί ο μεμονωμένος ενοικιαστής ενός διαμερίσματος βγαίνει συχνότερα στην πόλη και ξοδεύει για φαγητό και διασκέδαση, είπε, συμπληρώνοντας ότι το σύστημα αυτό θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει σε απόλυτα νόμιμα πλαίσια.

Τέλος, ο κ. Νεραντζούλης απηύθυνε έκκληση προς όλα τα μέλη του συλλόγου  να δώσουν το «παρών» και να ψηφίσουν για το νέο Δ.Σ. Επίσης ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση όπου θα προσκληθούν  οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς και υπηρεσίες, για να συζητηθούν κάποια προβλήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του Κλάδου.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ