Μήπως είναι καιρός να λειτουργήσουμε πιο σοβαρά αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως «brand» τουριστικός προορισμός;

Η τουριστική σεζόν τελείωσε, οι εντατικοί ρυθμοί καταλαγιάζουν. Οι επαγγελματικοί κλάδοι της πόλης κάνουν τον απολογισμό της χρονιάς. Στο -25% τουλάχιστον, υπολογίζει ο κλάδος Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικολάου ότι κινήθηκε από πλευράς τζίρου η φετινή τουριστική περίοδος. Μπορεί η παρουσία κόσμου και η κίνηση να ήταν αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι, οι εισπράξεις όμως ήταν σαφώς λιγότερες από πέρυσι και τούτο οφείλεται στην καταναλωτική αδυναμία των τουριστών που ήλθαν, συμπεραίνει ο πρόεδρος των καφεστιατόρων της πόλης Γιώργος Νεραντζούλης.

Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, πως η πόλη αυτή θα μπορέσει να απολάβει από το διαρκώς αυξανόμενο και επεκτεινόμενο τουριστικό προϊόν που παράγει η περιοχή, το οικονομικό μερίδιο που της αντιστοιχεί ως τουριστικός προορισμός. Ενώ, δηλαδή έχουν γίνει, είναι σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται διαρκώς νέες επενδύσεις στον τουρισμό, η τοπική οικονομία δεν «εισπράττει» το αντίστοιχο μερίδιο που θα την αναζωογονήσει και θα επιτρέψει να γίνουν επενδύσεις στην βελτίωση και εμπλουτισμό των υπηρεσιών που θα προσφέρουν αλλά και επενδύσεις σε υποδομές από πλευράς της Περιφέρειας και του Δήμου.

Πού καταλήγει όλο αυτό το χρήμα από τις μεγάλες, πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες;

Τί ποσοστό από τον τζίρο των δεκάδων χιλιάδων κρεβατιών που φιλοξενούν πλήθος επισκεπτών αλλά και των δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών – περαστικών από την πόλη, μένει στην πόλη;

Ο Άγιος Νικόλαος υφίσταται σιγά – σιγά τις σωρευμένες αρνητικές επιπτώσεις του «υπερτουρισμού», που χρησιμοποιούν υποδομές και πόρους που προσφέρει στον κάθε επισκέπτη, χωρίς όμως να μπορεί να αποσπάσει, αντισταθμιστικά,  τους οικονομικούς πόρους, που θα επιτρέψουν τη συντήρηση, ανακαίνιση και κατασκευή νέων υποδομών, την ανανέωση και προστασία των ανθρώπινων και φυσικών πόρων, την εξασφάλιση όλο και περισσότερων και ποιοτικά αναβαθμιζόμενων υπηρεσιών.

Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα!

Και οι εμπλεκόμενοι φορείς αναλώνονται απλά σε διαπιστώσεις της ύπαρξής του.

Προτάσεις, σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δεν υπάρχουν.

Μήπως είναι καιρός να λειτουργήσουμε, πιο σοβαρά αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως «brand» τουριστικός προορισμός;

NIKOΣ ΤΡΑΝΤΑΣ