Με θετικό πρόσημο εξελίσσονται οι προκρατήσεις προς την Κρήτη, αλλά θέλει προσοχή

Οι θετικοί οιωνοί για την ερχόμενη τουριστική περίοδο επιβεβαιώνονται για την Ελλάδα στην μεγάλη τουριστική έκθεση του Λονδίνου «39η World Travel Market London». Παράλληλα στο διεθνές αυτό τουριστικό φόρουμ δόθηκε η ευκαιρία να εξαχθούν έγκυρα συμπεράσματα για την ανάγκη επιφυλακής της ελληνικής τουριστικής αγοράς, ανάλογα με την εξέλιξη σε σχέση με τις ανταγωνίστριες αγορές της Μεσογείου. Στην πορεία κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα που θα απαιτήσουν έγκαιρη και καίρια αντίδραση, ώστε να αποφευχθούν ή να ελαχιστοποιηθούν πιθανόν απώλειες.

Σχεδόν 51.500 ανώτεροι επαγγελματίες της βιομηχανίας ταξιδιών, υπουργοί και διεθνής Τύπος, συναντιούνται στο Λονδίνο κάθε Νοέμβριο για να δικτυωθούν, να διαπραγματευτούν και να ανακαλύψουν τις τελευταίες εκτιμήσεις και τάσεις της βιομηχανίας του τουριστικού κλάδου. Εκεί κλείνονται και πολλές συμφωνίες αφού εκτιμάται ότι η WTM παράγει περίπου 2,8 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες ταξιδιωτικών συμβολαίων από σχεδόν ένα εκατομμύριο επιχειρηματικές συναντήσεις.

Πολλές τέτοιες συναντήσεις είχαν και Κρήτες ξενοδόχοι στο Λονδίνο – μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος  των ξενοδόχων της Σητείας κ. Γιάννης Κακουράκης – με τη στήριξη και της Περιφέρειας Κρήτης που συμμετείχε με περίπτερό της. Την εποπτεία είχε το Γραφείο Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

«Με θετικό πρόσημο εξελίσσονται οι προκρατήσεις προς την Κρήτη, αρκετά καλά κινούνται και οι κρατήσεις στις πτήσεις τσάρτερ. Ο κόσμος έχει καθιερώσει την Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα ως τουριστικό προορισμό. Έχουμε μπει στο παγκόσμιο χάρτη και έχομε καθιερωθεί πλέον ως ένας ανταγωνιστικός, αξιόπιστος τουριστικός προορισμός. Αλλά θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι το 2019 δεν θα εξελιχθεί τόσο «αυτοματοποιημένα» και θα γεμίσουν τα πάντα από μόνα τους, χωρίς να κάνει κανείς,  τίποτα. Θέλει προσοχή και παρακολούθηση…». Αυτό δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο εντεταλμένος για θέματα Τουρισμού, περιφερειακός σύμβουλος Μιχ. Βαμιεδάκης, ο οποίος βρίσκεται επικεφαλής της αποστολής της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο κ. Βαμιεδάκης, μεταφέρει τα θετικά μηνύματα από το Λονδίνο, κρούει όμως παράλληλα και «καμπανάκι». Όπως είπε, η όποια, συγκριτικά με τη φετινή περίοδο, περιορισμένη αύξηση ή μικρή μείωση, δεν θα εκδηλωθεί οριζόντια σε όλο το νησί ως τουριστικό προορισμό, αλλά θα εκδηλωθεί σε επίπεδο ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. «Από μια πιθανή μείωση θα υποφέρουν οι… αδύναμοι κρίκοι της τουριστικής βιομηχανίας, δηλαδή οι λιγότερο ανταγωνιστικές υπηρεσίες  τόσο σε επίπεδο ξενοδοχείων όσο και σε άλλους κλάδους του τουρισμού. Ο κόσμος την ερχόμενη σεζόν θα είναι πιο απαιτητικός, θα ψάχνει το «πακέτο» των διακοπών του πιο λεπτομερώς…»

«Κι επειδή δεν είναι δυνατόν να ανταγωνιστούμε την Τουρκία σε επίπεδο τιμών, δηλαδή το ίδιο προϊόν να το πουλήσουμε στην ίδια τιμή, πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα καλύτερο, διαφοροποιημένο προϊόν, προσφέροντας καλή ποιότητα υπηρεσιών και μέσα από καλές συνεργασίες με το εξωτερικό, ώστε να μην αναγκαστείς σε μια απευθείας αντιπαράθεση με το απέναντι προϊόν, γιατί τότε έχει χαθεί το παιχνίδι», είπε ακόμα.

«Σίγουρα όλους προβληματίζει η δυναμική «επιστροφή» της Τουρκίας. Έρευνα σε ένα μικρό δείγμα για την Ελλάδα σε επίπεδο πτήσεων τσάρτερ, συμβολαίων ξενοδοχείων και με βάση τις προκρατήσεις, κρίνεται πάρα πολύ θετικό για την εξέλιξη της ερχόμενης τουριστικής περιόδου. Όταν όμως διαπιστώνεις ότι η Τουρκία αλλά και η Τυνησία, η Αίγυπτος επανέρχονται με πολύ «δυνατές» προσφορές και παράλληλα επί μια πενταετία ο κόσμος επιλέγει Ελλάδα χωρίς να έχει πάει προς εκεί, μπορεί να εκδηλωθεί «κόπωση» του τουριστικού κοινού… Ενδεχομένως, λοιπόν, κάποια στιγμή στη διάρκεια του χειμώνα, αυτό μπορεί να επηρεάσει και μπορεί να έχει αντίκτυπο στο ρυθμό και αριθμό των κρατήσεων, μπορεί μέσα στον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο. Τότε, λοιπόν, απαιτείται προσοχή ώστε να μη δημιουργήσει πρόβλημα η κόπωση που θα εκδηλωθεί… Σίγουρα μπορεί να είναι διαχειρίσιμο, θα το παρακολουθήσομε εάν συμβεί. Με λίγα λόγια, δεν πρέπει να επαναπαυθούμε στη λογική της αυτοματοποιημένης διόρθωσης, του «όλα καλά θα πάνε, γιατί όλοι εδώ θα έρθουν κλπ».

Ανεξάρτητα από ένα τέτοιο σενάριο, το τουριστικό πρόγραμμα προβολής της Περιφέρειας Κρήτης και του ΕΟΤ εξελίσσεται και θα εκτελεστεί όπως έχει προγραμματιστεί, δίνοντας την αναγκαία ένταση και έμφαση μέσα στο χειμώνα. Αυτά είναι προγραμματισμένα, δεν περιμένουμε να σημειωθεί κάποιο πρόβλημα για να γίνουν παρεμβάσεις.

Εκεί που απαιτείται προσοχή είναι σε επίπεδο επιχειρηματιών. Στο επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών, συνεννόησης με τους τουρ οπερέιτορς του εξωτερικού ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις και όχι απαραίτητα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, «προληπτικών» βελτιώσεων του προσφερόμενου προϊόντος του ξενοδοχείου κλπ. Την οικονομική προσφορά θα μπορεί κάποιος να την κάνει εάν και  όταν εκδηλωθεί το πρόβλημα», κατέληξε.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ