Κρήτη: Η μάχη της μικρής Νεφέλης και το ευχαριστώ της οικογένειάς της
Υποβολή Κτηνοτροφικών Δηλώσεων Έτους 2024 στην Κοινότητα Κριτσάς
Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Σήμερα απολογείται για κακούργημα ο Κων. Φλώρος
ΟΗΕ: Οι εντάσεις συνεχίζονται στον νότιο Λίβανο
ΥΠΕΞ Τουρκίας για Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αβάσιμοι ισχυρισμοί και πολιτική δυο μέτρων και δύο σταθμών
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας για το συλλαλητήριο για την υγεία
Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 26 Απριλίου
Μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη η προθεσμία για τη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών
Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η δεύτερη δόση – Οι προϋποθέσεις
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 25-4-2024
Έγινε ο αγιασμός στο ξενοδοχείο Elounda Beach

Η ακρίβεια «χτυπάει» την πόρτα των Ελλήνων αρτοποιών, λόγω εκτόξευσης τιμών στα σιτηρά

Την πόρτα των Ελλήνων αρτοποιών ετοιμάζεται να «χτυπήσει» η ακρίβεια, εξαιτίας της εκτόξευσης τιμών στα σιτηρά, στην παγκόσμια αγορά.

«Το νέο κύμα ακρίβειας βρίσκεται προ των πυλών και στην ελληνική αγορά» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αυξήσεις στα ψωμιά και τα άλευρα, εξαιτίας της κάθετης πτώσης της παραγωγής σιτηρών και δημητριακών που αποτελούν την πρώτη ύλη για το ψωμί και το αλεύρι.

Όπως εξηγούν: «Οι  πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες σε Ευρώπη και Αμερική  με υψηλές θερμοκρασίες  παρατεταμένη ξηρασία αλλά και έντονες βροχοπτώσεις, που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες,  οδήγησαν σε μεγάλη μείωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων όπως τα σιτηρά, επιφέροντας ένα «ντόμινο» συνεπειών που αναμένεται να  επηρεάσει άμεσα και τη χώρα μας.  «Τελευταία, επηρεάζεται και το μαλακό σιτάρι, πρώτη ύλη για τις αρτοβιομηχανίες στη χώρα μας, που θα τις αναγκάσει  σε αναπροσαρμογή τιμών» εξηγούν οι αρτοποιοί.

Κι ενώ η παγκόσμια παραγωγή πλήττεται από τις καιρικές συνθήκες, την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η παραγωγή σιτηρών ήταν επίσης μειωμένη τη φετινή χρονιά, σε σύγκριση με πέρυσι, αφού λόγω της βαρυχειμωνιάς πολλά χωράφια δεν θερίστηκαν.   Το αποτέλεσμα ήταν, να επέλθει αύξηση της τάξης του 30% στην τιμή του σιταριού, καθώς από 200 ευρώ που κυμαινόταν πέρυσι ο τόνος, φέτος το σιτάρι πωλείται προς 260 ευρώ ανά τόνο.

Κι όλα αυτά, όταν οι περισσότεροι αρτοποιοί εκτός από το υψηλό κόστος των πρώτων υλών, και της ενέργειας, είχαν αναγκαστεί να απορροφήσουν τα προηγούμενα χρόνια και την αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα.

Να σημειωθεί, ότι τους τελευταίους μήνες, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες,  έχουν ήδη σημειωθεί αυξήσεις οι οποίες φθάνουν ακόμα και το 20% σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως το αλεύρι και το ψωμί που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη δημητριακά και σιτηρά.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist