Εκδήλωση για τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό
«Να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για την επιστροφή τους»

Το βράδυ της Τετάρτης 21 Νοεμβρίου παρακολούθησα, στο Ηράκλειο, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τη μετανάστευση των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, το γνωστό ως brain drain. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης (ΟΕΕ/ΤΑΚ) σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Συντονιστής των ομιλιών και των συζητήσεων που ακολούθησαν ήταν ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Σταύρος Καρτέρης. Ξεχωριστό ενδιαφέρον της εκδήλωσης για τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό παρουσίασε η συμμετοχή, μέσω Skype, τεσσάρων Ελλήνων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Έγινε ζωντανή σύνδεση με ΗΠΑ, με Λονδίνο και Ντουμπάϊ. Η σύνδεση με Νέα Υόρκη έφερε μπροστά μας το νέο αντιπρόεδρο της Columbia Records, τον Αγιονικολιώτη Μανώλη Ξανθογεώργη:

«Έφυγα από την Ελλάδα απογοητευμένος από το εργασιακό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μου. Ήταν μια κίνηση επιβίωσης για κάποιον που ήθελε να κάνει κάτι σημαντικό στη ζωή του. Εκμεταλλεύτηκα τις ευκαιρίες που μου δόθηκαν μέχρι να φτάσω στο επίπεδο που βρίσκομαι σήμερα. Στη Νέα Υόρκη η σκέψη μου είναι συνεχώς σε δημιουργικά πράγματα ώστε να πετύχω στους στόχους μου. Στην Αμερική όλα είναι πιο οργανωμένα, με κανονισμούς που μπορείς να εμπιστευτείς, σε αντίθεση με την Ελλάδα που εξακολουθεί να ισχύει η αναξιοκρατία, σε πολιτικό αλλά και σε εργασιακό επίπεδο…”.
♦ Αναλυτικό ρεπορτάζ στην ΑΝΑΤΟΛΗ της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου