Πολιτιστικές δράσεις από το γυμνάσιο Νεάπολης και το 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας στην αρχαία Ελιά στον Αζοριά Καβουσίου (βίντεο)

Το 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας και το Γυμνάσιο Νεάπολης συμμετείχαν στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΚΠΕ Ιεράπετρας -Νεάπολης για τη Διατροφή που μια από τις δράσεις του ήταν η επίσκεψη και συγκομιδή των ελιών από την »Αρχαία Ελιά» στον Αζοριά Καβουσίου.

Τους μαθητές του Γυμνασίου Νεάπολης συνόδευαν ο Διευθυντής κ. Χαβάκης Γιώργος, η Υποδιευθύντρια κ. Τζώρτζη Αθηνά και ο Υπεύθυνος της Δράσης κ. Σφούνης Αντώνης, τους μαθητές του 2ου ΓΕΛ Ιεράπετρας συνόδευαν ο Διευθυντής του 2ου Λυκείου Ιεράπετρας κ. Μανουσάκης Θεόδωρος, και οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος ο κ. Μιχαήλ Χρήστος και η κ. Δημαρά Ειρήνη.

Στον ιερό χώρο της αρχαίας ελιάς Καβουσίου υποδέχτηκαν τα σχολεία οι Καθηγητές του ΚΠΕ Ιεράπετρας -Νεάπολης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καβουσίου κ. και της »Επτάστικου» κ. Ρεμεδιάκης Ιωάννης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Καβουσίου κ. Φουντουλάκης Αντώνιος, ο κ. ΠηγιάκηςΜανόλης Λαογράφος η κ. Βλάσση Ελένη από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και μέλη από το Καραβάνι Αλληλεγγύης της Νορμανδίας και ο κ. Δασκαλάκης Παύλος από την »Επτάστικου».

Στην αρχή έγινε μια παρουσίαση από τον Υπεύθυνο του ΚΠΕ Κ. Μυλωνάκη Ευστράτιο και στη συνέχεια πήραν το λόγο όλοι οι εμπλεκόμενοι οι οποίοι μίλησαν για τη συγκεκριμένη δράση.

Μετά τις ομιλίες -ενημερώσεις, ξεκίνησαν τα θεατρικά που είχε ετοιμάσει το 2ο Λύκειο Ιεράπετρας, και ακολούθησε το χορευτικό τους τμήμα με μουσική από τους μαθητές. Το Γυμνάσιο Νεάπολης ξεκίνησε με μαντινάδες που είχαν γράψει τα ίδια τα παιδιά και τραγούδησε η χορωδία συνοδεία πολλών μουσικών οργάνων που έπαιζαν οι μαθητές.

Στη συνέχεια όλα τα παιδιά από τα δύο σχολεία, αλλά και οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν στο χορό. Όλα αυτά αποτέλεσαν έναν Ύμνο στην »Αρχαία Ελιά». Ακολούθησε Πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει το ΚΠΕ. Τα παιδιά, μάζεψαν τους καρπούς της Ελιάς με τα παραδοσιακά καλάθια και με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό ακολουθούσαν τις οδηγίες των υπεύθυνων. Γύρω και κάτω από το μοναδικό μνημειακό Μινωικό ελαιόδεντρο στον Αζοριά τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδια, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα , ενώ μάζεψαν τις ελιές της , με κρητική μουσική και μαντινάδες.

Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες (τυχαία) και ανά ομάδα ενημέρωσαν και αντάλλαξαν απόψεις με τους συμμαθητές τους για τη διαδικασία που ακολουθεί μετά το μάζεμα των ελιών.

Επίσης ανά ομάδες ενημερώθηκαν για τη διαχρονική αξία της ελιάς ως δέντρο χιλιάδων χρόνων, για την αξία του λαδιού ως διατροφικό υλικό και πολλά άλλα. Μετά το τέλος των δράσεων είχε έρθει η ώρα του παραδοσιακού δεκατιανού με λάδι (ζεστό που είχαν φέρει λίγα λεπτά πριν από το εργοστάσιο του Καβουσίου), κρητικά παξιμάδα τυριά και άλλα εδέσματα της Κρήτης.

Θ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ