Αφιέρωμα του Γυμνασίου Νεάπολης στην ημέρα των ΑμεΑ

Η 3η  Δεκεμβρίου έχει θεσμοθετηθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία από το έτος 1992. Δεν είναι γιορτή.

Το  Γυμνάσιο Νεάπολης διοργάνωσε αφιέρωμα  με ομιλία –φωτογραφίες και βίντεο και την παρακολούθησε το σύνολο των μαθητών και των καθηγητών.

Στην αρχή ο Διευθυντής κ. Γιώργος Χαβάκης, κάνοντας μια σύντομη εισαγωγή είπε πως «όλοι εν δυνάμει είτε για λίγo χρόνο, είτε για περισσότερο ή και για πάντα, μπορεί να βρεθούμε στη θέση των ΑμεΑ. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Είναι επιβεβλημένο η σημερινή να είναι μέρα που προβληματιζόμαστε, σκεφτόμαστε και  αποφασίζουμε ότι όπως εμείς θέλουμε στη ζωή μας να μας σέβονται και να μας υπολογίζουν έτσι κι εμείς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας κάθε μέρα και όχι μόνο μία μέρα τον χρόνο».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το βίντεο που στάλθηκε, ειδικά για το σχολείο, από τον κ. Βαγγέλη Αυγουλά, έναν Δικηγόρο αρκετά νέο στην ηλικία, ο οποίος  διατελεί Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, Αντιπρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Career Sign» η οποία δραστηριοποιείται στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας και στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των ΑμεΑ, ενώ είναι Ιδρυτικό Μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Υποτρόφων Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (HELLENIC U.S. ALUMNI). Επίσης, κατέχει μια σειρά από διακρίσεις και βραβεύσεις από φορείς και οργανισμούς της χώρας και του εξωτερικού.  Ο λόγος του ήταν τόσο εύστοχος που εντυπωσίασε όλο το κοινό. Ακολούθησαν βίντεο, τα οποία παρουσίαζαν το θέμα από διάφορες «γωνιές».

Ήταν όλα εύστοχα και έκανε τον καθένα να προβληματιστεί περισσότερο. Η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, όπως κατέδειξαν τα βίντεο αυτά,  είναι τόσο μεγάλη που τα τίποτε δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε όποιον θέλει να επιτύχει.

Πιο αναλυτικά ξεκινήσαμε την παρουσίαση με τον ορισμό των ΑμεΑ. Ο παλιός όρος άτομα με ειδικές ανάγκες έχει πλέον αντικατασταθεί από το σωστότερο άτομα με αναπηρία. Ακολούθως εξηγήσαμε τον όρο αναπηρία με βάση τον ΟΗΕ καθώς και τα διάφορα είδη αναπηρίας.

Αναφερθήκαμε στην τύφλωση, την κώφωση, τις μαθησιακές δυσκολίες, τη κινητική αναπηρία. Σε κάθε μια από αυτές τις μορφές υπήρχε αντίστοιχο βίντεο με άτομα που παρά τα προβλήματά τους με δύναμη ψυχής έκαναν την υπέρβαση και διέπρεψαν σε διάφορους τομείς όπως αθλητισμός, τέχνη, επιστήμη.

Στον τομέα του αθλητισμού έγινε ειδική αναφορά  στους παραολυμπιακούς αγώνες και στους έλληνες παραολυμπιονίκες.

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε το ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Κακογιάννη για τον Στέλιο Πίσση. Ο Στέλιος Πίσσης είναι ένας Κύπριος συνθέτης μουσικής που πάσχει από μυϊκή δυστροφία. Είναι χρόνια καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι από όπου συνθέτει τις δημιουργίες του.

Ο Στήβεν Χόκινγκ αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ανθρώπου που είναι αδύνατο να περιοριστεί ένα ταλέντο σε αναπηρικό αμαξίδιο. Ο διάσημος κοσμολόγος, θεωρητικός φυσικός, συγγραφέας, καθηγητής μαθηματικών στο Κέιμπριτζ χάραξε το δρόμο της ερμηνείας του σύμπαντος καθηλωμένος χρόνια σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο, παράλυτος και επικοινωνώντας μέσω ειδικής συσκευής παραγωγής ομιλίας.

Εντύπωση προκάλεσε σε όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση η περίπτωση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1985 στην περιοχή του Βύρωνα στην Αθήνα. Σε ηλικία δεκατεσσάρων μηνών διαγνώστηκε με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, μια εξελικτική ασθένεια η οποία του προκάλεσε σοβαρή κινητική αναπηρία. Μεγάλωσε στο Λαγονήσι και φοίτησε στα σχολεία του Κορωπίου. Ως αριστούχος μαθητής της Γ’ Γυμνασίου, απασχόλησε τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας λόγω του ότι έγινε ο πρώτος σημαιοφόρος με κινητική αναπηρία σε περίοδο που η νομοθεσία δεν το επέτρεπε. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών . Ακολούθησε την ειδίκευση της Ψυχιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απέκτησε Μεταπτυχιακό στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας-Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει ενεργή εμπλοκή στο κίνημα ανεξάρτητης διαβίωσης. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Νέων Ιατρών. Οι απόψεις του για θέματα αναπηρίας αλλά και ιατρικής αποτυπώνονται σε αρκετά άρθρα τα οποία έχει γράψει ο ίδιος, αλλά και σε συνεντεύξεις που έχει δώσει στον τύπο και στην τηλεόραση. Το ντοκιμαντέρ «Με λένε Στέλιο» που αποσπάσματά του παρακολούθησαν οι μαθητές αποτυπώνει τα βασικά στοιχεία της βιογραφίας του σπουδαίου αυτού επιστήμονα.

Μετά τα βίντεο που αναφέροταν στους  παραπάνω ανθρώπους και στο πως παρά τα προβλήματά τους κατάφεραν να διαπρέψουν και σαν επαγγελματίες και σαν μέλη του κοινωνικού συνόλου έγινε αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη μετακίνησή τους στις πόλεις. Προτάθηκαν κάποιες ιδέες για τη διευκόλυνση της ζωής των ατόμων με αναπηρία όσον αφορά  τη κίνησή τους στους δρόμους , τη σχολική τους ζωή , τον εργασιακό τους βίο.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα τμήμα της ομιλίας του Νικ Βούισιτς. Ο Νικ Βούισιτς είναι τριάντα χρονών, γεννήθηκε χωρίς άκρα, αλλά τα δεδομένα της σωματικής μου διάπλασης δεν τον περιορίζουν. Γυρίζει τον κόσμο ενθαρρύνοντας εκατομμύρια ανθρώπους να υπερβούν τις αντιξοότητες της ζωής τους με πίστη, ελπίδα, αγάπη και κουράγιο, ώστε να μπορέσουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που μετέτρεψε τις μεγάλες σωματικές του ελλείψεις σε μοναδική δύναμη, σε έμπνευση και στην απόδειξη ότι η ζωή μπορεί να ξεπερνά τα πάντα.

Κατά την αποχώρησή των συμμετεχόντων ακουγόταν το πρώτο ελληνικό τραγούδι που έχει γραφτεί για ΑμεΑ: «Τραγουδ Α.με.Α.πό ψηλά».

Μέσα από την εκδήλωση οι μαθητές αποκόμισαν ότι ως άτομα ο καθένας από εμάς πρέπει να σεβαστεί το συνάνθρωπό του και να βλέπει τον άνθρωπο και όχι το πρόβλημά του. Καθένας από εμάς είτε ανήκει σε αυτές τις ομάδες και το ξέρει, είτε ανήκει και δε θέλει να το παραδεχτεί , αλλά κυρίως αν ανήκει στους άλλους τους ευφυής , γοργοπόδαρους ανοικτομάτηδες, υπερήρωες της καθημερινότητας πρέπει να παίρνει δύναμη και παράδειγμα από τη θέληση αυτών τον ανθρώπων για ζωή και δημιουργία.

Την επιμέλεια του αφιερώματος και τα σχετικά σχόλια στα βίντεο έκανε ο Αντώνης Σφούνης ,Φυσικός με βοήθεια από την  κ. Αθηνά Τζώρτζη, Υποδιευθύντρια, στους οποίους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.