Αυξημένη τουριστική προβολή, 1 εκ. ευρώ σε επτά δράσεις

Η Περιφέρεια Κρήτης επενδύει στον τουρισμό λόγω της οικονομικής βαρύτητας, που προσδίδει στην τοπική οικονομία, και αυτό αποτυπώνεται στις δράσεις που υλοποιεί κάθε χρόνο μέσω του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής, το οποίο αποτελεί βασικό αναπτυξιακό εργαλείο και αποβλέπει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων του νησιού.

Όπως τόνισε ο Μιχάλης Βαμιεδάκης, εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού, απαιτείται να υπάρχει αυξημένη προσπάθεια προβολής γιατί έρχεται μια τουριστική χρονιά, που δεν είναι εύκολη, αφού έχουν ανοίξει κι άλλες ανταγωνίστριες αγορές.

Το πρόγραμμα δράσεων τουριστικής προβολής για τη νέα χρονιά έχει προϋπολογισμό 1 εκατομ. ευρώ και χωρίζεται σε επτά διαφορετικές δράσεις.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμμετοχή σε 25 εκθέσεις

Το μεγάλο κομμάτι αφορά τις 25 εκθέσεις, που θα μετέχει η Περιφέρεια στο εξωτερικό τη νέα χρονιά με προϋπολογισμό 350.000 €.

Ανάμεσα στα άλλα στην συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνεται η ενοικίαση του εκθεσιακού χώρου, η κατασκευή και διαμόρφωση του περιπτέρου, η ασφάλιση του περιπτέρου, η προμήθεια κερασμάτων- δώρων για το κοινό και τους επίσημους επισκέπτες της έκθεσης, τυχόν έξοδα διερμηνείας, η μετακίνηση- διαμονή- εκτός έδρας εκπροσώπων, κάρτες εισόδου και η διοργάνωση παράλληλων ειδικών εκδηλώσεων στo περιθώριο της έκθεσης, καθώς και οποιαδήποτε απρόβλεπτη δαπάνη που μπορεί να προκύψει στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Κρήτης σε εκθέσεις τουρισμού. Στην δράση αυτή προστίθεται επίσης και η αποστολή- μεταφορά διαφημιστικού υλικού και κερασμάτων-δώρων στις συγκεκριμένες εκθέσεις και όπου αλλού χρειαστεί να αποσταλεί προωθητικό υλικό (π.χ. αποστολές σε γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού, Πρεσβείες, Σωματεία/ Συμβούλια Απόδημου Ελληνισμού, συλλόγους, υπηρεσίες Δημοσίου, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αεροδρόμια, λιμάνια, τουριστικά πρακτορεία, κοινό κλπ).

 

Οι φιλοξενίες

Η δεύτερη δράση αφορά τις φιλοξενίες και τα δημοσιογραφικά ταξίδια από το εξωτερικό, αφού η Περιφέρεια Κρήτης καλείται να συνεχίσει μια σειρά φιλοξενιών ξένων και Ελλήνων δημοσιογράφων, ταξιδιωτικών συντακτών καθώς και εκπροσώπων tour operators.

Έχει αποδειχθεί κατά την διάρκεια των χρόνων πως η ανάπτυξη καλών δημοσίων σχέσεων με ξένους και Έλληνες τουριστικούς πράκτορες, bloggers με μεγάλο αριθμό ακολούθων και δημοσιογράφους είναι μία σημαντική ενέργεια προβολής, διότι αυτές οι ομάδες επηρεάζουν το τουριστικό ρεύμα.

Η εν λόγω ενέργεια κρίνεται ιδιαίτερα επωφελής, καθώς αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία μάρκετινγκ και εξασφαλίζει το χαμηλότερο δυνατό κόστος για την προβολή της Κρήτης σε ένα σημαντικό κοινό. Η δράση αυτή χρηματοδοτείται με 50.000 €.

 

Εκδηλώσεις

Στην τρίτη δράση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εκδηλώσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με σκοπό τόσο την προώθηση του προορισμού, όσο και την ενίσχυση των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού.

Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να έχουν αμιγώς τουριστικό χαρακτήρα, ή να αποσκοπούν στην τουριστική προβολή του νησιού μέσω των τομέων του πολιτισμού, του αθλητισμού, του φυσικού περιβάλλοντος ή και της γαστρονομίας (προβολή- προώθηση διατροφής και τοπικών προϊόντων) σε συνεργασία με τουριστικούς φορείς, ή εξειδικευμένους συνεργάτες.

Σκοπός είναι να προκύψει μια δημιουργική μορφή προβολής της Κρήτης, που να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές και με προτεραιότητα στις αγορές – στόχους της Περιφέρειας Κρήτης. Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 200.000 €.

 

Το διαφημιστικό υλικό

Η τέταρτη δράση αφορά το υλικό προβολής και περιλαμβάνει την επικαιροποίηση, διόρθωση και αναπαραγωγή του διαφημιστικού υλικού, όπως δημιουργία πολυμεσικού περιεχομένου (video- πολυμεσικό περιεχόμενο- εφαρμογές virtual tours (εικονικές διαδρομές σε αξιοθέατα, μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους κλπ).

Επίσης, στη δράση αυτή περιλαμβάνεται και η προμήθεια αναμνηστικών δώρων, τα οποία θα μοιράζονται στις τουριστικές εκθέσεις ή θα προσφέρονται σε κατάλληλα επιλεγμένα πρόσωπα που μπορούν να συμβάλλουν στην προβολή της Κρήτης κατά τις επαφές μας στο εξωτερικό και σε δημοσιογράφους, τουριστικούς πράκτορες που επισκέπτονται την Κρήτη στα πλαίσια ταξιδιών εξοικείωσης, που διοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης.

Τα δώρα αυτά θα είναι είτε παραδοσιακά τοπικά προϊόντα και καλλιτεχνήματα του τόπου μας, είτε κάθε είδους αναμνηστικά, όπως π.χ. βιβλία, φωτογραφικά λευκώματα, που θα αναφέρονται στον πολιτισμό, στην αρχαιολογία, στην ιστορία, στην κρητική διατροφή κλπ. Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 100.000 €

 

Έμμεση διαφήμιση

Πολύ σημαντικός είναι ο έμμεσος τρόπος διαφήμισης, όπως η συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, σε διαγωνισμούς σχετικούς με τον τουρισμό, όπου η προσδοκώμενη βράβευση του προορισμού αυξάνει την δημοτικότητά του, σε κινηματογραφικές-τηλεοπτικές παραγωγές υψηλής θεαματικότητας, μέσω των οποίων προβάλλεται ο φυσικός, πολιτιστικός και πολιτισμικός πλούτος του νησιού και δημιουργεί την επιθυμία μελλοντικής επίσκεψης στον τόπο των γυρισμάτων.

Αναλυτικότερα στη δράση αυτή προβλέπεται διαφήμιση σε διαδικτυακούς τόπους σχετικούς με τον τουρισμό (μεγάλων τουριστικών οργανισμών- tour operators, αεροπορικών εταιρειών κλπ) με banners που θα παραπέμπουν στην ιστοσελίδα www.incrediblecrete.gr, καταχωρήσεις σε έντυπα και εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας υψηλής αναγνωσιμότητας (εγχώρια και εξωτερικού) κλπ. Ο προϋπολογισμός είναι 150.000 €.

Ακόμη η διαχείριση, ανάπτυξη και προώθηση της ψηφιακής ταυτότητας και καμπάνιας της Περιφέρειας Κρήτης στα social media καθώς και νέων, καινοτόμων εφαρμογών. Περιλαμβάνει την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών ψηφιακού μάρκετινγκ και προβολής της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού. Επίσης συμπεριλαμβάνεται η επέκταση υφιστάμενων εφαρμογών και εμπλουτισμός του περιεχομένου τους.

Αλλά και ο σχεδιασμός- παραγωγή ηλεκτρονικής πλατφόρμας για εξειδικευμένη εξ αποστάσεως παρουσίαση συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού σε τουριστικούς πράκτορες στο εξωτερικό υπό τη μορφή ηλεκτρονικών σεμιναρίων ασύγχρονης εκπαίδευσης. Δράση με προϋπολογισμό 120.000 €.

 

Μελέτες και έρευνες

Τέλος, προβλέπεται και το ποσό των 30.000 € για μελέτες και έρευνες, αφού η γνώση των σύγχρονων τουριστικών τάσεων, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τουριστών που μας επισκέπτονται είναι απαραίτητη για τη διαρκή βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και των μεθόδων προβολής του μέσω εξειδικευμένων δράσεων.