Στο εδώλιο τέσσερις Σητειακοί για αρχαιοκαπηλία

Σήμερα έχει οριστεί εκ νέου η εκδίκαση της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας με τον χάλκινο κούρο στη Σητεία στις 28 Μαΐου 2015, με κατηγορούμενους τέσσερις κατοίκους Σητείας που συνελήφθησαν ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του μινωικού κούρου.

Οι τρεις εξ αυτών κατηγορούνται για υπεξαίρεση αρχαίου μνημείου ενεργώντας κατ’ επάγγελμα από κοινού, καθώς και για απόπειρα διάθεσης αρχαίου μνημείου. Ο τέταρτος των κατηγορουμένων βαρύνεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην απόπειρα διάθεσης του μινωικού κούρου. Πρόκειται για έναν 41χρονο και έναν 35χρονο που είχαν έλθει σε επαφή με υποψήφιους αγοραστές του ειδωλίου. Οι άλλοι δύο, 41 και 35 ετών, είχαν τον ρόλο του παρατηρητή – τσιλιαδόρου, στη διαδικασία της συναλλαγής που θα ελάμβανε χώρα και η οποία τερματίστηκε πριν φυγαδευτεί το αγαλματίδιο, με επέμβαση της Αστυνομίας που αξιοποίησε την πληροφορία που είχε για όλο αυτό.

Το περίεργο είναι ότι η υπόθεση, αν και εξαιρετικά σοβαρή, εκκρεμεί στα δικαστήρια εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια. Και, όπως αποδεικνύεται και από τη νέα εξίσου σοβαρή υπόθεση που προέκυψε την περασμένη Δευτέρα, χρειάζεται συστηματική δουλειά από πλευράς της Αστυνομίας και προσεκτική αντιμετώπισή της από τη Δικαιοσύνη, ώστε να ξεριζωθεί το οργανωμένο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας που δρα στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας.

Θυμίζουμε ότι η πολύ σημαντική αυτή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία το Μάιο του 2015, ύστερα από μακρά, συστηματική και επίπονη παρακολούθηση και σχεδιασμένες κινήσεις. Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα οι οποίοι σκόπευαν να πουλήσουν αντί πολύ μεγάλου χρηματικού ποσού, ένα εξαιρετικά σπάνιο μινωικό, χάλκινο αγαλμάτιο. Η μεγάλη αυτή επιτυχία της Αστυνομίας ματαίωσε τα σχέδια εκείνων, που χάριν χρημάτων, λεηλατούν ανασκάπτοντας λάθρα την λασιθιώτικη ύπαιθρο, ιδιαίτερα το ανατολικό τμήμα του νομού, που είναι διάσπαρτο από σημαντικότατες αρχαιότητες. Έτσι, σώθηκε ο πανέμορφος κούρος, από τα αδηφάγα χέρια εμπόρων που θα προωθούσαν το μοναδικό αυτό εύρημα, μέσα από σκοτεινές διαδρομές διακίνησης αρχαιοτήτων, για να καταλήξει, αντί ιλιγγιώδους χρηματικού ποσού, σε ιδιωτική συλλογή κάποιου συλλέκτη αρχαιοτήτων ή «επενδυτή»…

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ