Πλήθος κεραμικών θραυσμάτων έφερε στην επιφάνεια το τσαπάκι που άνοιγε χαντάκια στην Κιτροπλατεία
Έναρξη εγγραφών όλων των τμημάτων του ΝΟΑΝ
Οι κίτρινοι δρίλοι της εξοχής
Λασιθιώτικο ντέρμπι στο μπάσκετ αντρών- Ο Άγιος Νικόλαος Europlan υποδέχεται τον ΑΟΚ Ιεράπετρας
Οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι «φτωχότεροι» καταναλωτές της Ευρώπης
Δύο πλάτανοι, δύο ιστορίες αισιοδοξίας
Στην υπηρεσία του δημότη πολυμηχάνημα αποψίλωσης των πρανών των οδών στο δήμο Σητείας
Στην Εθνική ομάδα σκοποβολής ο Φ. Σηφάκης για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα I.P.S.C. ραβδωτού τυφεκίου Rifle
Αποφασισμένοι για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας ΚρήτηςΠΟΠ, Αυγενάκης και εκπρόσωποι παραγωγικών και θεσμικών φορέων
4η Σύνοδο Φόρουμ Κυκλικών Πόλεων στο Ηράκλειο
Στην Κρήτη το 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιστημονικής Κατάδυσης

Εκ νέου εξηγήσεις σε συμπεράσματα, αλλά όχι και παραχωρήσεις για τη χρήση του «backstop» από τους 27 προς το Ην. Βασίλειο

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να επαναδιαπραγματευτούν τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου που υιοθέτησαν στις 25 Φεβρουαρίου, ξεκαθαρίζουν στο κείμενο των συμπερασμάτων που ενέκριναν μετά την αποψινή τους συνεδρίαση σε σύνθεση του άρθρου 50. Οι 27 ωστόσο υπενθυμίζουν στην ομόλογό τους της Βρετανίας, Τ.Μέι, της οποίας του προβληματισμούς άκουσαν νωρίτερα, ότι έτσι κι αλλιώς το περίφημο “backstop” για την αποφυγή σκληρού συνόρου στην νήσο της Ιρλανδίας, αποτελεί μια προσωρινή λύση, μέχρι το ζήτημα να διευθετηθεί στο πλαίσιο μιας μελλοντικής συφωνίας για τις σχέσεις ΕΕ- ΗΒ και θα τεθεί σε ισχύ μόνο αν η διευθέτηση δεν έχει προκύψει νωρίτερα.

Ζητούν μάλιστα από το ΗΒ να συνεργαστεί για να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία μελλοντικής σχέσης εν ευθέτω χρόνω. Υπενθυμίζουν και πάλι γραπτώς στη βρετανική πλευρά ότι οι ίδιοι έχουν την πρόθεση να εργαστούν ταχέως για διευθετήσουν τη μελλοντική σχέση πριν τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Επί της ουσίας και στην πράξη, επαναλαμβάνουν προς τη βρετανική πλευρά, όλα όσα είχαν οι ίδιοι ξεκαθαρίσει από την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας από τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες.

“Θα ξεκινήσω με το brexit”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την καταληκτική ενημέρωση προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες. “Σήμερα η Πρωθυπουργός Μέι ενημέρωσε του ηγέτες για τις δυσκολίες σε σχέση με την επικύρωση της Συμφωνίας στο Λονδίνο και ζήτησε περαιτέρω διασφαλίσεις, που, κατά τη δική της άποψη θα ξεκλειδώσουν τη διαδικασία επικύρωσης στο κοινοβούλιο. Αφού η παρέμβαση της Πρωθυπουργού συζητήθηκε από τους 27 ηγέτες και δεδομένης του πλήρους μας σεβασμού στην κοινοβουλευτική διαδικασία στο ΗΒ, συμφωνήσαμε στα ακόλουθα”. Αμέσως μετά ανέγνωσε το κείμενο των συμπερασμάτων με τις 5 παραγράφους.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι 27 σε σχέση με το brexit: “tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου τα συμπεράσματά του της 25ης Νοεμβρίου 2018, στα οποία υιοθέτησε τη Συμφωνία Αποχώρησης και ενέκρινε την πολιτική δήλωση”. “Η Ένωση υποστηρίζει αυτή τη συμφωνία και σκοπεύει να προχωρήσει στην επικύρωσή της. Δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση”, ξεκαθαρίζουν οι 27 της ΕΕ.

Στη 2η παράγραφο σημειώνουν ” το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι επιθυμεί να καθιερώσει όσο το δυνατόν στενότερη εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον. Είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις προετοιμασίες αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Αποχώρησης προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό μετά την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Επιπλέον (3) δηλώνουν ότι “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι το σύστημα ανασχέσεως (backsto) προορίζεται ως `ασφαλιστήριο συμβόλαιο` για την αποτροπή ενός σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας και για την εξασφάλιση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς. Είναι αποφασιστική η αποφασιστικότητα της Ένωσης να εργαστεί ταχέως σε μια μεταγενέστερη συμφωνία που θα θεσπίζει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 εναλλακτικές ρυθμίσεις, ώστε να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το σύστημα ασφαλείας”, ξεκαθαρίζουν οι 27, όπως ακριβώς είχαν κάνει και κατά τη Σύνοδο της 25ης Φεβρουαρίου, αλλά και όπως σαφώς είχε εξηγήσει ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, την ίδια την ημέρα της υπογραφής της Συμφωνίας Αποχώρησης από τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες.

Ακολούθως (4) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “υπογραμμίζει επίσης ότι, σε περίπτωση ενεργοποίησης του συστήματος ασφαλείας (backstop), αυτό θα εφαρμοζόταν προσωρινά, ώσπου και μέχρι να αντικατασταθεί από μια μεταγενέστερη συμφωνία που θα διασφαλίζει την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ένωση θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαπραγματευθεί και να συνάψει ταχέως μια μεταγενέστερη συμφωνία που θα αντικαταστήσει το backstop και αναμένει το ίδιο και από το Ηνωμένο Βασιλείου, έτσι ώστε το backstop να ισχύει μόνο όσο είναι απολύτως απαραίτητο”.

Τέλος στην 5η και τελευταία παράγραφο “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να καταβληθούν ενισχυμένες προσπάθειες για την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με τις συνέπειες της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβανομένων υπόψη όλων των πιθανών αποτελεσμάτων”.

“Oι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι είναι αυτό που θέλουν για τη μελλοντική σχέση”, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, προειδοποιώντας ότι ο διάλογος δεν μπορεί μονίμως να είναι `νεφελώδης`. Ανακοίνωσε δε ότι στις 19 Δεκεμβρίου η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει όλα τα έγγραφα για την προετοιμασία για την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ ανεξαρτήτως σεναρίου.

“Δεν θα υπάρξουν νέες νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις προς την πλευρά της ΕΕ, αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο, μπορούμε να προσθέσουμε κάποιες διευκρινίσεις, όπως είπε και ο Ντόναλντ, αλλά δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση”, τόνισε ο Γιούνκερ, παρουσιάζοντας τις θέσεις των 27 Κρατών Μελών . “Προφανώς και θέλουμε το Ναι του βρετανικού κοινοβουλίου, αλλά εξίσου χρειαζόμαστε και το Ναι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τα δυο κοινοβούλια είναι εξίσου σημαντικά”, κατέληξε.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist