Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα γραφεία του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ και με ανακοίνωσή της η κοινοπραξία που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, γνωστοποιεί ότι από την ημέρα αυτή, όσοι έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγράψιμο, στα κτηματολογικά βιβλία, δικαίωμα σε ακίνητα των περιοχών που κτηματογραφούνται πρέπει να υποβάλουν δήλωση ιδιοκτησίας.

Στο Δήμο Αγίου Νικολάου (που μερικώς έχει ήδη κτηματογραφηθεί, δηλαδή τα διαμερίσματα Αγίου Νικολάου και Ελούντας), καλούνται τώρα τα διαμερίσματα  Αγίου Αντωνίου, Βουλισμένης, Βραχασίου, Βρυσών, Έξω Λακωνίων, Έξω Ποτάμων, Ζενίων, Καλού Χωρίου, Καρυδίου (Μιραμπέλλου), Καστελλίου Φουρνής, Κριτσάς, Κρούστα, Λατσίδας, Λιμνών, Μέσα Λακωνίων, Μιλάτου, Νεαπόλεως, Νικηθιανού, Πρίνας, Φουρνής, Χουμεριάκου. Σημειώνεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης σύμβασης τα διαμερίσματα Βρουχά, Λούμα, Σκινιά, αν και δεν είχε ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στο πλαίσιο της προηγούμενης φάσης του Εθνικού Κτηματολογίου…

Επίσης, καλούνται να υποβάλουν δηλώσεις στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, όλα τα διαμερίσματα των Δήμων Ιεράπετρας, Σητείας και Οροπεδίου Λασιθίου.

Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το Κτηματολόγιο στο Νομό Λασιθίου, Γιάννης Αλαβάνος εξήγησε ότι συστήθηκαν και από Δευτέρα ανοίγουν τα πέντε γραφεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, στον Άγιο Νικόλαο, στη Νεάπολη, στη Σητεία, στην Ιεράπετρα και στον Άγιο Κωνσταντίνο (Οροπεδίου Λασιθίου). Επίσης θα λειτουργήσει για τους αποδήμους Λασιθιώτες ένα γραφείο Κτηματολογίου στην Αθήνα.

Επεσήμανε ότι προηγήθηκαν σε όλες τις πόλεις του νομού και συνεχίζονται αυτές τις μέρες στον Άγιο Νικόλαο, σεμιναριακού τύπου συναντήσεις με επαγγελματίες (μηχανικούς, δικηγόρους, λογιστές) που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε ζητήματα του Κτηματολογίου, σε περιπτώσεις που προσφύγουν σε αυτούς πολίτες ζητώντας συνδρομή για να επιλύσουν τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν με ακίνητά τους.

Ο κ. Αλαβάνος μας είπε ότι ο πολίτης θα βοηθηθεί πλήρως από το εξειδικευμένο προσωπικό που προσελήφθη στα γραφεία του Κτηματολογίου. Εάν αντιμετωπίζουν νομικά (κληρονομικές διαφορές κλπ.) ή τεχνικά (προσδιορισμός των ορίων των ιδιοκτησιών) προβλήματα με τις ιδιοκτησίες τους πιθανόν να χρειαστούν βοήθεια.

Το μεγάλο τεχνικό πρόβλημα που αναμένεται να απασχολήσει τους ιδιοκτήτες και το Κτηματολόγιο, είναι η οριοθέτηση και η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας, λόγω εκτεταμένης ισχύος του καθεστώτος της χρησικτησίας, που απαιτεί ειδικές προϋποθέσεις και συγκεκριμένα δικαιολογητικά για να στοιχειοθετηθεί (αποδεικνύοντας χρήση, κατοχή και νομή μιας 20ετίας τουλάχιστον) με τρόπο που να γίνει αποδεκτή η εγγραφή ενός τέτοιου ακινήτου στο Κτηματολόγιο.

Στα γραφεία του Ελληνικού Κτηματολογίου στο νομό μας, απασχολούνται νομικοί, μηχανικοί και ειδικοί πληροφορικής καθώς και προσωπικό διοικητικών καθηκόντων που θα εξυπηρετήσει τους πολίτες. Από οχτώ άτομα θα απασχοληθούν σε κάθε ένα από τα γραφεία των τριών μεγάλων πόλεων, δύο στη Νεάπολη και τρία στο Οροπέδιο, αλλά, όπως είπε ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, υπάρχει ευελιξία και μπορεί να γίνουν μετακινήσεις όπου απαιτηθεί για να την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κοινού.

Το γραφείο στον Άγιο Νικόλαο στεγάζεται στην οδό Καστέλου Μιραμπέλλου (στο πρώην Υποθηκοφυλακείο), στην Ιεράπετρα στην οδό Λοχαγού Παγωμένου, στη Σητεία στο Κτίριο ΚΕ.Γ.Ε. 1ο χλμ. Ε.Ο. Σητείας – Ιεράπετρας.

 

Να μην αμελήσουν

Συμβατική υποχρέωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνταξης του Κτηματολογίου για το νομό είναι η 17η Μαρτίου 2019 και η 17η Ιουνίου για τους κατοίκους εξωτερικού.

Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας παραδέχθηκε ότι το χρονικό διάστημα ενδεχομένως αποδειχτεί περιορισμένο και πιθανόν να απαιτηθεί να δοθεί παράταση, χωρίς να είναι όμως και βέβαιο. Γι’ αυτό και συνέστησε, οι πολίτες να ξεκινήσουν από νωρίς για να δηλώσουν τα ακίνητά τους, ώστε να μην υπάρξει χαοτική κατάσταση, προς τα τέλη της ορισθείσας προθεσμίας, εξασφαλίζοντας έτσι και πολύ καλύτερη εξυπηρέτηση.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ