Ο Δήμος Σητείας με την οικονομική υποστήριξη του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση τουρισμού στο Όσλο της Νορβηγίας, από 11-13 Ιανουαρίου 2019, φιλοξενούμενος για άλλη μια φορά στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην έκθεση συμμετείχαν και εκπροσώπησαν την περιοχή μας ο Δήμαρχος Σητείας και Πρόεδρος του ΟΑΣ κ. Θ. Πατεράκης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων-Διαμερισμάτων Μακρύ Γιαλού κ. Ν. Τζιρβελάκης.

Παρευρέθησαν ο αναπληρωτής Γ.Γ. του ΕΟΤ κ. Γούλιος και ο Διευθυντής του ΕΟΤ Σκανδιναβίας και Βαλτικών χωρών κ. Μούρμας.  Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης επισκέφθηκε και η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Νορβηγία κα. Καμπά.

Ο χώρος της έκθεσης και του περιπτέρου κατακλύστηκε από χιλιάδες επισκέπτες, και δημοσιογράφους, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κρήτη και την περιοχή της Σητείας.  Το περίπτερο επίσης επισκέφθηκαν εκπρόσωποι του πρακτορείου Apollo και πολλοί Νορβηγοί πράκτορες.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι πολλοί από τους επισκέπτες του περιπτέρου είχαν επισκεφθεί ξανά τη περιοχή μας, όπως επίσης  ότι μεγάλος αριθμός επισκεπτών έδειξε έντονο ενδιαφέρον για το γεωπάρκο Σητείας και για δραστηριότητες με τις οποίες θα μπορούσαν να ασχοληθούν κατά την επίσκεψη τους στη περιοχή.

Οι προοπτικές για φέτος όσον αφορά την αγορά της Νορβηγίας αλλά και ευρύτερα της Σκανδιναβίας είναι πολύ καλές, τόσο για την Κρήτη όσο και για την περιοχή της Σητείας.  Για φέτος προβλέπονται δύο πτήσεις τσάρτερ τη βδομάδα από Νορβηγία για το αεροδρόμιο της Σητείας, από μια πτήση πέρυσι και συνολικά πέντε πτήσεις τη βδομάδα από Σκανδιναβία, από τέσσερεις πέρυσι.

Οι Νορβηγοί έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των Σκανδιναβών τουριστών δηλαδή προτιμούν τις ήσυχες διακοπές,  διαμένουν σε μικρομεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες και ξοδεύουν αρκετά χρήματα στις διακοπές τους.

Για τη προσεχή περίοδο έχει προγραμματισθεί η συμμετοχή του Δήμου Σητείας με την οικονομική στήριξη του ΟΑΣ, στην έκθεση τουρισμού FERRIE FOR ALLE της Δανίας από 22-24 Φεβρουαρίου και στην έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου από 6-10 Μαρτίου, όπου θα συμμετέχει και το γεωπάρκο Σητείας μαζί με άλλα γεωπάρκα στο περίπτερο του παγκόσμιου δικτύου γεωπάρκων της UNESCO.