Από πού να πρωταρχίσω. Στην Ένωση Γονέων έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να φωνάζουμε για τις άθλιες κτιριολογικές συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία της περιοχής. Δεν το κάνουμε ούτε για αντιπολίτευση, ούτε γιατί έχουμε προσωπικές αντιπαραθέσεις με τους Δημοτικούς άρχοντες. Είναι όμως χρέος του Γονεϊκού κινήματος να εντοπίζει τα προβλήματα και να προσπαθεί να προτείνει και να παλεύει για να έχουν τα παιδιά μας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες μάθησης.

Μετά από πιέσεις έγινε μια προσπάθεια να γίνουν οι απαραίτητες μονώσεις στα κτίρια των σχολείων. Πέρασαν 3 χρόνια για την καταγραφή-μελέτη-επισκευή τέτοιων θεμάτων. Παρόλα αυτά, το ένα σχολείο μετά το άλλο, (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έγιναν εργασίας ενίσχυσης μόνωσης) έχουν νέα προβλήματα. Ο Δήμος δεν έχει βρει ακόμα τις μεθόδους, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα συνεργεία που θα κρατούν τα σχολικά κτίρια σε κατάσταση εύρυθμης λειτουργίας.

Πριν τις διακοπές των εορτών το Νηπιαγωγείο Καλού Χωριού, έθεσε τελεσίγραφο για αναστολή λειτουργίας αφού στα κτίρια που στεγάζεται έμπαιναν νερά και υγρασίες. Έγιναν κάποιες επιδιορθώσεις και φαίνεται ότι προς το παρόν το πρόβλημα έχει ελεγχτεί αν και υπολείπεται η πλήρης ανακατασκευή της κεραμοσκεπής. Όμως η κατάσταση στα κτίρια ΕΠΑΛ-ΙΕΚ-ΕΕΕΕΚ είναι δραματική. Οι εργασίες του περσινού καλοκαιριού ήταν άστοχες και το πρόβλημα μεγάλωσε. Οι αίθουσες του Γ’ ορόφου, όπου στεγάζονται εργαστήρια ηλεκτρονικής, το αρχείο του ΙΕΚ κλπ, έχουν γεμίσει με νερά και τα εργαστηριακά μαθήματα έχουν ανασταλεί. Εκεί κάνουν μάθημα μαθητές που δίνουν φέτος πανελλαδικές και θα δώσουν με άνισους όρους τη μάχη της εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εικόνες που φαίνονται παρακάτω είναι από αυτές τις αίθουσες. Προσθέσετε και σκάλες που πλημμυρίζουν και καταλήγουν στο χώρο του ΕΕΕΕΚ, κουβάδες που γεμίζουν κάθε μια ώρα όταν βρέχει, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που στάζουν νερά, απίστευτη υγρασία και σκάσιμο σοβάδων παντού στο Γ όροφο κλπ.

Η κατάσταση είναι πια ανυπόφορη. Η Διευθύντρια του ΕΠΑΛ μου είπε ότι προσπάθησε να κάνει συνάντηση με τον Δήμαρχο και δεν μπόρεσε. Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε το θέμα εδώ. Ξέρουμε ότι τα λεφτά των σχολικών επιτροπών φτάνουν ίσα – ίσα για πετρέλαια και αναλώσιμα. Πρέπει άμεσα λοιπόν να γίνει μια γενναία χρηματοδότηση από τη πλευρά του Δήμου για νέες αποκαταστάσεις, να λειτουργήσει ένας μηχανισμός για τη συντήρηση όλων των Δημοτικών κτιρίων και να προχωρήσει η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού του σχολικού κτιριακού αποθέματος, που μετά από πρόταση της Ένωσης Γονέων ψηφίστηκε ομόφωνα (πλην μιας ψήφου) από το Δημοτικό Συμβούλιο και η οποία μελέτη θα μας επιτρέψει να εντοπίζουμε έγκαιρα και να προγραμματίζουμε σε βάθος χρόνου, τη διαχείριση των υπαρχόντων κτιρίων και την ανάγκη ανέγερσης νέων.

Επειδή και πάλι πολλοί καλοθελητές θα μας πουν ότι ενόψει εκλογών κάνουμε αντιπολίτευση, θα ήθελα να τους ρωτήσω ευθέως. Εσείς κύριοι αν ήσασταν εκλεγμένοι από τους γονείς, θα μένατε τους τελευταίους 5 μήνες σιωπηροί και αδιάφοροι για να μην κακοχαραχτηριστείτε;;;

Εμείς πάντως δεν μπορούμε να γίνουμε συνυπεύθυνοι. Και όσοι διαφωνείτε… ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν, οι εκλογές της Ένωσης Γονέων είναι το Φεβρουάριο. Ελάτε να πείτε ότι κάνουμε λάθος όταν εκτελούμε το χρέος μας προς την κοινωνία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αγίου Νικολάου