Τσιόδρας: «Οι δύο υπουργοί έστειλαν το λάθος μήνυμα» – Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου
Έκρηξη των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στη Λατινική Αμερική
Τέλος οι παρατάσεις για τα POS, έρχονται πρόστιμα
Ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 29-3-2024
Να ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο παλιό εθνικό δίκτυο ζητά ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Θ. Χαριτάκης: Η σημερινή κατάσταση των Νοσοκομείων είναι χειρότερη από ποτέ, οι αρμόδιοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων (βίντεο)
Το «NIKO Seaside Resort» ανοίγει και υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες
Περισσότερες από 78.000 αιτήσεις σε 9 ημέρες στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης για αγορά και διασύνδεση POS
Παραιτήθηκαν ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Άγγελος Μπρατάκος
Ηχηρό μήνυμα Λασιθιωτών στο Συλλαλητήριο για την Υγεία

Ανοιχτή η ΕΕ σε παράταση του Brexit, δηλώνει ο Γιούνκερ

“Οποιαδήποτε απόφαση να ζητήσει περισσότερο επαφίεται  στο Ηνωμένο Βασίλειο και εάν υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα, κανείς στην Ευρώπη δεν θα αντιταχθεί”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις Stuttgarter Nachrichten και Stuttgarter Zeitung

Ο κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ ο Πρόεδρος αναφέρει ότι “δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα ψηφίσουν εκ νέου στις ευρωπαϊκές εκλογές”, εξηγώντας ότι “αυτό κατά τη γνώμη μου θα ήταν μια ειρωνεία της ιστορίας”. “Ωστόσο”, όπως ξεκαθαρίζει: “δεν μπορώ να το αποκλείσω”. “Όταν πρόκειται για το Brexit, είναι σαν να είσαι ενώπιον των δικαστηρίων ή στην ανοιχτή θάλασσα. είμαστε στο χέρι του Θεού”, σχολιάζει ο Πρόεδρος της Κομισιόν και τονίζει ότι “δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι πότε ο Θεός θα πάρει το θέμα στα χέρια του”.

Στην ίδια συνέντευξη ο Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει: “πρέπει να εξηγήσουμε στους ανθρώπους, ιδίως στους νέους, γιατί οι έξυπνοι πολιτικοί ξεκίνησαν την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο” και εξηγεί “έχει σχέση με την ιδέα της Pax Europaea  (ευρωπαϊκή ειρήνη)”, σημειώνοντας ότι “αυτό είναι και παραμένει το κυριότερο κίνητρο για το έργο και την ανάπτυξη της Ευρώπης – ακόμη και σήμερα”.

“Κάθε φορά που παρουσιάζω αυτήν την παλιά ειρηνευτική διακήρυξη και υπάρχουν νέοι άνθρωποι, το δωμάτιο ακούει προσεκτικά”, λέει ο Ζ.Κ.Γιούνκερ. “Πιστεύω ότι οι νέοι εξακολουθούν να είναι ενθουσιασμένοι με το θέμα της ειρήνης, ακόμη και αν θεωρήσουν την ειρήνη ως δεδομένη. Είναι απλά στα γονίδια της ευρωπαϊκής οικογένειας. Τόσες οικογένειες έχουν υποστεί τόσο τραγικές ανθρώπινες απώλειες”, εξηγεί.

Τονίζει δε ότι “η Ευρώπη ορίζεται όχι μόνο από την εμπειρία και την ερμηνεία του παρελθόντος αλλά και από την προοπτική του πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον της”. “Στις αρχές του 20ού αιώνα”, αναφέρει, “οι Ευρωπαίοι είχαν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού”. “Τώρα βρισκόμαστε στο 7% και μέχρι το τέλος του αιώνα θα είμαστε πολύ κάτω από αυτό”, σημειώνει”. “Το μερίδιό μας στις παγκόσμιες οικονομικές επιδόσεις μειώνεται διαρκώς και στο άμεσο μέλλον, δεν θα υπάρξει μόνη της ευρωπαϊκή χώρα μεταξύ των επτά μεγαλύτερων οικονομικών κρατών”, προβλέπει ο Πρόεδρος. “Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι όλοι όσοι παίρνουν το λαϊκιστικό δρόμο και μας λένε ότι το εθνικό κράτος είναι το σωστό σημείο αναφοράς είναι λανθασμένοι, καθώς τα ευρωπαϊκά έθνη θα χάσουν την ικανότητά τους να διεκδικούν για τον εαυτό τους σε ολόκληρο τον κόσμο αν δεν συντονιστούμε”, προειδοποιεί.

“Δεν είμαι κάποιος που υποτιμά τη σημασία, την επίδραση και την ατμόσφαιρα των εθνικών κρατών και την πλούσια περιφερειακή τους ποικιλία”, διευκρινίζει και συνεχίζει λέγοντας ότι “η Ευρώπη δεν μπορεί να χτιστεί ενάντια στο εθνικό κράτος”.

“Δεν είμαι οπαδός των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης: οι άνθρωποι θέλουν να παραμείνουν στη Βάδη Βιττεμβέργη, στη Βεστφαλία ή στη Φλάνδρα, αλλά πρέπει να οξύνουμε το πνεύμα μας”, προειδοποιεί. “Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη, ούτε καν η μεγάλη και οικονομικά ισχυρή Γερμανία, που θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί μόνη της στη διεθνή σκηνή στο μέλλον και η Γερμανία θα είναι ανταγωνιστική μόνο αν υπάρχει η ΕΕ και αν αυτό ισχύει για τη Γερμανία, τότε ισχύει και για όλους τους άλλους”, εξηγεί.

Στην εξωτερική άκρη της ΕΕ υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Θα αναφέρω μόνο την Κριμαία και την Ουκρανία. Επομένως, το παλαιό θέμα του πολέμου εξακολουθεί να είναι μια πολύ επίκαιρη ερώτηση. Ποτέ δεν γνωρίζουμε αν τα γεγονότα που δυστυχώς βλέπουμε εκεί θα μπορούσαν να ξαναγυρίσουν. Αυτή είναι η ευθραυστότητα της Ευρώπης. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα έχουμε και πάλι ένοπλες συγκρούσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά νομίζω ότι είναι πιθανό ότι μεμονωμένες χώρες διατρέχουν τον κίνδυνο να χρειαστούν στάση σε κάποια στιγμή σε ένοπλες συγκρούσεις στη γειτονιά τους στην εξωτερική άκρη της ΕΕ.

Για τον λόγο αυτό, πιστεύω ότι πρέπει να ψηφίσουμε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με ειδική πλειοψηφία, αντί με ομοφωνία, ώστε να αυξήσουμε την ικανότητά μας να δράσουμε και να αντιδράσουμε.

Κληθείς να σχολιάσει την ένταση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, τονίζει: “αυτό που είδαμε μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας ήταν πραγματικά άσχημο, ας ελπίσουμε ότι συνέβη εφάπαξ”.

Καταφέρθηκε δε εναντίον του Βικτόρ Ορμπάν της Ουγγαρίας, ο οποίος όπως είπε ο Πρόεδρος “δήλωσε πρόσφατα ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής κυριαρχεί στις Βρυξέλλες”.

Η εξήγησή μου είναι το εξής: οι Ευρωπαίοι δεν αγαπούν το ένα ή το άλλο αρκετά, επειδή δεν γνωρίζουν αρκετά το ένα το άλλο”, λέει ο Ζ.Κ.Γιούνκερ. “Ομφαλοσκοπούν και δεν θυμούνται ότι οι άλλες χώρες έχουν επίσης ομφαλό”. “Πολλοί έχουν ξεχάσει πώς να βάλουν τον εαυτό τους στα παπούτσια κάποιου άλλου”, προειδοποιεί”.

Σε σχέση με του λαϊκιστές, ο Πρόεδρος Γιούνκερ τονίζει ότι “όποιος τρέφει κακό συναίσθημα μεταξύ των λαών και στη συνέχεια τους `κρεμάει` αμφισβητώντας τη βασική αλληλεγγύη που στηρίζει την Ευρώπη και αποτρέπει την Ευρώπη να αποδίδει καλύτερα από άλλα μέρη του κόσμου που δεν έχουν αυτή την εσωτερική ενότητα. Αυτό με ανησυχεί”, προειδοποιεί ο Γιούνκερ.

Εξηγώντας το κίνημα των λαϊκιστών ο Πρόεδρος ξεκαθαρίζει ότι υπάρχουν στην ΕΕ άνθρωποι που ασκούν παραγωγική κριτική και πρέπει να ληφθούν υπόψιν,  ωστόσο διευκρινίζει “όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ανθρώπους που είναι κατά βάση αντίθετοι με τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης επειδή δεν πιστεύουν σε αυτό, επειδή δεν τους αρέσουν οι ξένοι, δεν τους αρέσουν οι γείτονές τους και δεν ενδιαφέρονται μόνο για τους εαυτούς τους, τότε πρέπει σταθείτε απέναντι σε αυτούς”. “Ιδιαίτερα όταν αυτοί οι άνθρωποι εμπνέονται από την άκρα δεξιά”, τονίζει. “Η Ευρώπη είχε ήδη την πιο άθλια εμπειρία ως αποτέλεσμα της επικράτησης των ακροδεξιών εξτρεμιστών”, σημειώνει. “Πρέπει να πάρουμε θέση”, ζητά ο Πρόεδρος της Κομισιόν.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist