Σημαντικές διακρίσεις για τους Αγιονικολιώτες στους σχολικούς αγώνες σκάκι Ανατολικής Κρήτης (βίντεο)

Το Σαββατοκύριακο 2-3 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης στις Γούβες οι Σχολικοί Σκακιστικοί Αγώνες Ανατολικής Κρήτης. Οι αγώνες που διοργανώθηκαν από τα σκακιστικά σωματεία ΣΑ Χερσονήσου, ΟΑΗΗ, ΣΟ Λέων Κάντια, ΣΟΗ, τον Δήμο Χερσονήσου, την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Χερσονήσου, την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κρήτης συγκέντρωσαν πάνω από 350 μαθητές-σκακιστές.

Από την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου είχαμε συνολικά 26 συμμετοχές. Πολλά από αυτά τα παιδιά έζησαν για πρώτη φορά την εμπειρία ενός σκακιστικού αγώνα ενώ άλλα απέδειξαν για μία ακόμη φορά τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο.

Στα νήπια είχαμε την συμμετοχή του Μιχάλη Κυριακάκη που στην πρώτη του αυτή προσπάθεια συγκέντρωσε 2 βαθμούς και της Μαρίας-Σοφίας Καπαράκη που συγκέντρωσε 3 βαθμούς.

Στη Α΄ δημοτικού είχαμε 8 συμμετοχές, αριθμό ρεκόρ για το σκάκι στον Άγιο Νικόλαο. Στην κατηγορία αυτή ο Μανόλης Χωραφάς συγκέντρωσε 6 βαθμούς και κατέκτησε την 2η θέση προσθέτοντας ένα ακόμα μετάλλιο στη μέχρι τώρα διαδρομή του. Ο Κώστας Αναγνωστόπουλος έδειξε για μια ακόμα φορά ότι αξίζει να βρίσκεται στους πρωταγωνιστές στην ηλικία του φτάνοντας στην 5η θέση με 5 βαθμούς. Επίσης στη Α΄ δημοτικού είχαμε πολύ σημαντικές παρουσίες με τον Αλβέρτο-Εμμανουήλ Σεκαδάκη, τον Κωνσταντίνο Τζίμα και τον Ευστάθιο Λαγουδιανάκη που έφτασαν τους 4,5 βαθμούς. Ο Αγαμέμνων Λάος κέρδισε 3,5 βαθμούς και ο Ευστάθιος Κυριακάκης 3 βαθμούς. Στην κατηγορία αυτή είχαμε και την συμμετοχή της Ζωής Πανουτσοπούλου που κατάφερε 1 νίκη.

Στην Β΄ δημοτικού ο Μανόλης Φανουργάκης συγκέντρωσε 4,5 βαθμούς, ο Στέλιος Φανουργάκης 4 βαθμούς όσους και ο Μανόλης Γιαλύτης και η Ανθία Τζίμα. Επίσης συμμετείχε η Σοφία Φουντουλάκη που συγκέντρωσε 1,5 βαθμό.

Στη Γ΄ δημοτικού είχαμε 3 συμμετοχές με τον Δημήτρη Χωραφά να κερδίζει την δεύτερη θέση με 6 βαθμούς και την Μυρτώ Παρπαρά να ισοβαθμεί στην τρίτη θέση στα κορίτσια με 4 βαθμούς. Επίσης πολύ καλή ήταν η παρουσία του Αλέξανδρου Τσιχλή που συγκέντρωσε 3,5 βαθμούς.

Στην Δ΄ δημοτικού η Καλλιόπη Ορφανάκη κατέκτησε την 1η θέση στα κορίτσια με 5,5 βαθμούς και η Κατερίνα Κοζύρη την 2η θέση με 5 βαθμούς. Στα αγόρια στην 3η θέση ισοβάθμησαν οι Γιώργος Μαρνέλλος και Μιχάλης Βάρδας με 5 βαθμούς ο καθένας, ενώ λίγο πιο κάτω βρέθηκε ο Αρίστος Γιαλύτης με 4,5 βαθμούς και ο Μανόλης Πλευριτάκης με 4 βαθμούς.

Στην Ε΄ δημοτικού είχαμε μόνο μία συμμετοχή από τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγγελο Τουτουδάκη που κατάφερε με 6 βαθμούς να πάρει το κύπελλο της 1ης θέσης.

Στα γυμνάσια είχαμε τρείς συμμετοχές με τον Νίκο Μουλιανιτάκη να κατακτά την 3η θέση στην Α΄ γυμνασίου και τον Ηλία Κοζύρη την 3η θέση επίσης στην Γ΄ γυμνασίου. Ο Δημήτρης Βάρδας αγωνίστηκε επίσης στην Α΄ γυμνασίου και συγκέντρωσε 3,5 βαθμούς.

Η παρουσία των Αγιονικολιωτών σκακιστών ήταν για μία ακόμα φορά ιδιαίτερα πετυχημένη γεγονός που αποτελεί απόδειξη ότι το σκάκι είναι κομμάτι της παιδείας των μαθητών μας. Επίσης σημαντική απόδειξη της εξαιρετικής προσπάθειας που γίνεται σταθερά από τους συλλόγους ΑΟ Λατώ και ΣΟ Καμάρα για την ανάπτυξη του αθλήματος.

Ιδιαίτερη αναφορά να κάνουμε στην συνεχή προσπάθεια των παλιότερων μελών των συλλόγων αλλά και στην δυναμική ώθηση που έδωσαν οι φετινοί προπονητές του συλλόγου Μάριος Αγγελέτος, Κώστας Αναγνωστόπουλος και η Ειρήνη Νικολαράκη.

Οι νικητές

Οι αγώνες αυτοί ήταν προκριματική φάση του Παγκρήτιου Σχολικού Πρωταθλήματος που θα πραγματοποιηθεί στο Σαββατοκύριακο 16 και 17 Μαρτίου στο Ηράκλειο. Αναλυτικά τα αποτελέσματα στους τρεις (3) πρώτους και στις τρεις (3) πρώτες ανά κατηγορία:

 • Νήπια: (αγόρια) Αποστολάκης Ιωάννης, Παρασύρης Κωνσταντίνος, Τζωράκης Αστρινός,  (κορίτσια): Σεϊμένη Μαρία, Σερλιδάκη Αναστασία, Τζομπανάκη Ευγενία
 • Α΄ Δημοτικού: Καλαϊτζακης Αντώνης, Χωραφάς Εμμανουήλ, Καλογεράκης Κωνσταντίνος,  (κορίτσια): Αναστασάκη Γεωργία, Ιερωνυμάκη Ελευθερία, Προκοπάκη Ελισώ.
 • Β΄ Δημοτικού: Καρτσάκης Ιωάννης, Παπαδάκης Νίκος, Κηλαϊδάκης Γιάννης (κορίτσια): Κοντογιάννη Βίβιαν, Βιαννιτάκη Μιχαέλα, Νικολουδάκη Ελευθερία
 • Γ’ Δημοτικού: Φαρσάρης Ζαχαράκης Χαράλαμπος, Χωραφάς Δημήτριος, Μπακάλης Κωνσταντίνος (κορίτσια): Αναστασάκη Αναστασία, Φασουλά Αθηνά, Παναγιωτάκη Ελπίδα
 • Δ’ Δημοτικού: Τερζάκης Γεώργιος, Καλαϊτζάκης Εμμανουήλ, Πιτσώκος Βασίλειος (κορίτσια): Ορφανάκη Καλλιόπη, Κοζύρη Αικατερίνη, Νύκταρη ΄Αννα-Μαρία
 • Ε΄ Δημοτικού: Τουτουδάκης ΄Αγγελος, Δασκαλάκης Εμμανουήλ, Μακρής Γεώργιος (κορίτσια): Φοινικιανάκη Αικατερίνη, Τσαπάκη Ασημένια, Χαριτάκη Μαρία
 • Στ΄ Δημοτικού: Φαρσάρης Ζαχαράκης Μιχαήλ, Αλεξανδράκης Αθανάσιος, Κεαλάρ Ιωάννης (κορίτσια): Καρούζου Ανδρονίκη-Μελίνα, Μανουσακη Βαβούλη Ειρήνη, Χαριτάκη Ειρήνη
 • Α’ Γυμνασίου: Φραγκιαδάκης Νικόλαος, Λαντζουράκης Νικόλαος, Μουλιανιτάκης Νικόλαος (κορίτσια): Βητοπούλου Μυρτώ, Κριτσωτάκη Θεονύμφη-Μαρία, Χαλκιαδάκη ΄Αννα-Μαρία
 • Β’ Γυμνασίου: Παπιδάκης Γεώργιος, Γεωργακάκης Μιχαήλ, Βασιλάκης Μάριος (κορίτσια): Φοινικιανάκη Στυλιανή, Εργαζάκη Ειρήνη, Καπνιστού Μαρία
 • Γ’ Γυμνασίου: Κουτσουράκης Ιωάννης, Κοτσίνης Αλέξανδρος, Κοζύρης Ηλίας (κορίτσια): Κουτσουράκη Αριάδνη, Ηγουμενάκη Κωνσταντίνα, Ματθαιάκη Νεφέλη
 • Λύκεια: Ξηρουχάκης Εμμανουήλ, Χαιρέτης Γεώργιος, Μιρζάκ Βαλέρια (κορίτσια): Δαγκωνάκη Ασπασία, Λαντζουράκη ΄Ολγα, Σαλούστρου Δέσποινα.

Τη σκυτάλη στις σκακιστικές διοργανώσεις παίρνει αυτή την Κυριακή 10 Μαρτίου το Παγκρήτιο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα (τετραμελείς ομάδες σχολείων) που θα διεξαχθεί στο Κολυμπάρι Χανίων.