Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΤρεις δεσμεύσεις για την Περιφέρεια Κρήτης

Τρεις δεσμεύσεις για την Περιφέρεια Κρήτης

Από

Ημερομηνία

Τρεις βασικές δράσεις θα ήθελα να προωθήσω, αν εκλεγώ στην Περιφέρεια Κρήτης: το στρατηγικό σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή, την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών, και τη σηματοδότηση του επαρχιακού δικτύου. Προφανώς, στο δρόμο θα βρεθούν και άλλες αρμοδιότητες στις οποίες θα μπορούσα να συνεισφέρω, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διαχείριση νερού, αλλά θα επικεντρωθώ σε αυτούς τους τρεις άξονες για τους σκοπούς του παρόντος.

Ξεκινώ από τον στρατηγικό τουριστικό σχεδιασμό διότι είναι το αντικείμενο στο οποίο μπορώ προσωπικά να δεσμευθώ πως θα έχει πραγματοποιηθεί εντός ενός έτους από την ανάληψη καθηκόντων. Άλλωστε, έχουμε ήδη εκπονήσει τέτοια σχέδια για πέντε περιφέρειες (διαθέσιμα στο διαδίκτυο: www.insete.gr/Σχέδια-τουριστικής-ανάπτυξης-Περιφερειών), κι έχουμε ήδη έτοιμο το βασικό σκελετό για την Κρήτη (www.discovergreece.com/el/greek-islands/crete), ενώ συνεργαζόμαστε ήδη με κάποιες περιοχές όπως τα Χανιά, μέσω του τοπικού συνδέσμου ξενοδόχων. Το μόνο που μένει είναι η ανάθεση, κι αυτή δεσμευόμαστε να την έχουμε πραγματοποιήσει πριν το τέλος του 2019.

Στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, των στερεών αστικών αποβλήτων (ΑΣΑ) όπως λέγονται επισήμως, έχω δημοσιεύσει πολλά άρθρα ήδη και είναι αρκετά γνωστές οι απόψεις μου, συχνά ρηξικέλευθες (δείτε, π.χ., το άρθρο «Έλυσαν το ζήτημα «σκουπιδιών» βγάζοντας λεφτά!»).  Παράλληλα, φροντίζω στις επιχειρήσεις μας να δίνω το παράδειγμα για το πώς θα καταφέρουμε να μετατρέψουμε την Κρήτη σε μια κοινωνία ορθολογικής και αειφόρας διαχείρισης, με κομποστοποιητές, διαλογή στην πηγή, ευρεία ανακύκλωση και δράσεις καθαριότητας κι ευαισθητοποίησης. Αν και υπάρχει σε αυτόν τον τομέα στρατηγικός σχεδιασμός, που αποτελεί νομική υποχρέωση, είμαστε δυστυχώς πολύ πίσω στην υλοποίησή του. Εδώ μιλάμε αμιγώς για ζήτημα πολιτικής βούλησης και σε αυτό τον τομέα δεν υπάρχει κανένας δισταγμός: δεν κατεβαίνω υποψήφιος με σκοπό να χαϊδέψω αυτιά, αλλά να παράξω έργο και να αφυπνίσω συνειδήσεις. Θα γίνουμε ενοχλητικοί, ίσως, αλλά θα πετύχουμε. Το νησί θα καθαρίσει!

Σχετικά με το χρονίζον ζήτημα της σήμανσης στο επαρχιακό δίκτυο, που το ζω κι αυτό καθημερινά στην περιοχή μου, έχω μελετήσει το αντικείμενο και ξέρω πώς επιλύεται εντός του υπάρχοντος νομικού πλαισίου. Οίκοθεν νοείται πως θα συνεργαστούμε με τους Δήμους, αλλά η Περιφέρεια μπορεί και να προχωρήσει αυτόνομα στους δρόμους ευθύνης της, εφαρμόζοντας ενιαίο πρότυπο σήμανσης για όλα τα αξιοθέατα και όλες τις επιχειρήσεις που θέλουν να βάλουν ενδεικτικές ταμπέλες στους δρόμους. Δεν είναι μόνο αισθητικό το ζήτημα, είναι και ουσιαστικό, ζήτημα ασφάλειας. Πρέπει να φροντίσουμε ώστε, εντός δύο ετών, η Κρήτη να έχει άψογη οδική σήμανση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, αμέσως μόλις οι οδηγοί βγουν από τις εθνικές οδούς. Με βάση αυτό το πρότυπο, θα προσπαθήσουμε να εναρμονιστούν και οι Δήμοι, ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Η ανάληψη της διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κρήτης από νέα πρόσωπα με νέες ιδέες και διάθεση για παραγωγή ουσιαστικού έργου πρέπει να είναι η προτεραιότητα σε αυτές τις εκλογές, αφήνοντας στην άκρη τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Καλώ όλους τους συνυποψήφιους, αλλά και τους πολίτες, σε ουσιαστικό διάλογο επί των παραπάνω θεμάτων.

ΦΩΤΗΣ Σ. ΚΟΚΟΤΟΣ

* ο Φώτης Κοκοτός θα είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Λασιθίου με το συνδυασμό Η Κρήτη Μπροστά, του οποίου ηγείται ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης

Πρόσφατα άρθρα