Πυρόβολος: προβολή Ιστορίες από τη δεκαετία του ΄40
Κρήτη: Η μάχη της μικρής Νεφέλης και το ευχαριστώ της οικογένειάς της
Υποβολή Κτηνοτροφικών Δηλώσεων Έτους 2024 στην Κοινότητα Κριτσάς
Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Σήμερα απολογείται για κακούργημα ο Κων. Φλώρος
ΟΗΕ: Οι εντάσεις συνεχίζονται στον νότιο Λίβανο
ΥΠΕΞ Τουρκίας για Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αβάσιμοι ισχυρισμοί και πολιτική δυο μέτρων και δύο σταθμών
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας για το συλλαλητήριο για την υγεία
Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 26 Απριλίου
Μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη η προθεσμία για τη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών
Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η δεύτερη δόση – Οι προϋποθέσεις
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 25-4-2024

Υπόθεση Novartis: Στη Βουλή διαβιβάζεται το πόρισμα – Ζητείται άρση ασυλίας Λοβέρδου

Δεκατέσσερις μήνες από τη διαβίβαση της δικογραφίας για την Novartis στη Βουλή για 10 πολιτικά πρόσωπα και 11 μήνες, μετά την επιστροφή της στη Δικαιοσύνη λόγω αναρμοδιότητας του Κοινοβουλίου να ελέγξει το αδίκημα της δωροδοκίας, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς κατέληξε σε ενδείξεις τέλεσης του εν λόγω αδικήματος από τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί προκειμένου να τον καλέσουν να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων διαβιβάζουν τη δικογραφία ζητώντας την άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου καθώς είναι εν ενεργεία βουλευτής.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η έρευνα για τους Αντώνη Σαμαρά, Αδωνη Γεωργιάδη , Μάριο Σαλμά, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον νυν κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα ενώ η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο για 4 πολιτικά πρόσωπα εις βάρος των οποίων δεν προέκυψαν στοιχεία. Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο και τους πρώην υπουργούς, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιώργο Κουτρουμάνη.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2018, η Βουλή έκρινε ότι είναι αναρμόδια να ασκήσει ποινική δίωξη για ενδεχόμενη δωροδοκία σε βάρος των παραπάνω 10  πολιτικών προσώπων, καταλήγοντας ότι το συγκεκριμένο αδίκημα δεν εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς τελείται επ’ ευκαιρία άσκησης των καθηκόντων και όχι στο πλαίσιο αυτών. Συνεπώς κρίθηκε ότι δεν έχει υποπέσει σε παραγραφή.

Πλην των πολιτικών προσώπων οι εισαγγελείς καλούν σε ανωμοτί εξηγήσεις πάνω από 20 μη πολιτικά πρόσωπα.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενδείξεις περί δωροδοκίας του Ανδρέα Λοβέρδου αφορούν την περίοδο Απρίλιου 2011-Μαίου 2012 και προέκυψαν από καταθέσεις μαρτύρων, χειρόγραφες σημειώσεις και video από εσωτερικές ενημερώσεις στελεχών της Novartis.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, 4 σκευάσματα της φαρμακοβιομηχανίας αφενός υπερτιμολογήθηκαν αφετέρου τέθηκαν σε κυκλοφορία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Επιπλέον την επίμαχη περίοδο η Novartis εμφανίζεται να έχει αυξημένους τζίρους σε σχέση με το παρελθόν οι οποίοι στη συνέχεια μειώνονται και πάλι.

Παράλληλα φαίνεται μία εταιρεία επικοινωνίας να χρησιμοποιήθηκε από την φαρμακοβιομηχανία ως «όχημα» για τις δωροδοκίες καθώς εντοπίστηκε να έχει εκδώσει εικονικά τιμολόγια για διαφήμιση σε 3 Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας τα οποία όταν ρωτήθηκαν από τους εισαγγελείς απάντησαν ότι ουδέποτε παρείχαν τέτοιες υπηρεσίες.

Αρχείο

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές έως τον Μάιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και για τα 5 πολιτικά πρόσωπα που παραμένει προς το παρόν ανοιχτή και για όσους δεν προκύψουν στοιχεία να τεθεί η δικογραφία στο αρχείο.

Στη Βουλή το πόρισμα

Το πόρισμα της δικογραφίας αναμένται να σταλεί την Τρίτη στη Βουλή, προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist