Δόθηκε σε κυκλοφορία το τμήμα Γούρνες-Χερσόνησος (βίντεο)

Υπό καταρρακτώδη βροχή και παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη δόθηκε στην κυκλοφορία το οδικό τμήμα Γούρνες – Χερσόνησος, του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 50 εκατ. ευρώ και αφορά κομμάτι μήκους 9 χλμ. του ΒΟΑΚ που έχει κατασκευαστεί στα πρότυπα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού αυτοκινητοδρόμου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, στηθαίο και ΛΕΑ.

 

«Σήμερα παραδίδουμε στην κυκλοφορία το έργο, όμως δεν είναι τα εγκαίνια. Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μαζί με το δρόμο της Μεσαράς, τη γέφυρα στον Αποσελέμη και μαζί με ολοκληρωμένο το φράγμα το υδραγωγείο και τον αγωγό στον Αποσελέμη. Ο πρωθυπουργός θα είναι εδώ για να κάνει τις ευχάριστες ανακοινώσεις και για το υπόλοιπο οδικό δίκτυο αλλά και τα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης» είπε ο κ. Σπίρτζης που σε ότι αφορά το δρόμο της Μεσαράς εξήγησε ότι το χρονοδιάγραμμα τηρείται και παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες δεν είναι οι βέλτιστες, το έργο θα στις 25 Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί.

«Παρακολουθούμε μέρα με την ημέρα τις εργασίες και αυτές είναι σύμφωνες με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει. Επομένως θα καλέσουμε το Λευτέρη Αυγενάκη και όσους έχουν κινδυνολογήσει για το έργο και την απένταξή του στα εγκαίνια» είπε ο κ. Σπίρτζης. Το τμήμα του δρόμου που δόθηκε στην κυκλοφορία, σήμερα, είναι μήκους 9 χλμ, που αποτελεί τμήμα του ΒΟΑΚ και κατασκευάστηκε στα πρότυπα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού αυτοκινητοδρόμου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, στηθαίο και ΛΕΑ.

«Είναι ένα τμήμα του ΒΟΑΚ που ταλαιπώρησε τους κρητικούς και τους επισκέπτες μέχρι την παράδοση του. Να θυμίσω ότι μέχρι το 2015 που παραλάβαμε, η απορρόφησή του ήταν μηδενική και υπήρχαν τεχνικές δυσκολίες ιδιαίτερα με τη νέα γέφυρα που έγινε» σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών που διευκρίνισε ότι για την ολοκλήρωση του έργου υπήρξε στενή συνεργασία με την Αρχαιολογία, ενώ και η εργοληπτική εταιρεία όπως τόνισε, συμπληρώνοντας ότι απομένει να γίνουν δύο κόμβοι και τα έργα φύτευσης.

 

Σε ό,τι αφορά στην εφεξής κίνηση των οχημάτων η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. ενημερώνει ότι:

  • Η κίνηση από τον Α/Κ Γουρνών μέχρι τον Α/Κ Καστελίου θα γίνεται από τον Νότιο (δεξιό) κλάδο του ΒΟΑΚ και ειδικότερα στην περιοχή Αποσελέμη – Αγριανών μέσω της νέας χάραξης και της νέας κοιλαδογέφυρας στην περιοχή της κοιλάδας του Αποσελέμη.
  • Η κίνηση από Άγιο Νικόλαο προς Ηράκλειο και συγκεκριμένα από τον Α/Κ Γουρνών προς τον Α/Κ Καστελίου γίνεται μέσω του ΒΟΑΚ, όπως και σήμερα.
  • Η κίνηση από Άγιο Νικόλαο προς Καστέλι, Χερσόνησο, Γούβες, Γούρνες, Κοκκίνι Χάνι, θα γίνεται από τον κόμβο Καστελίου, όπως γίνεται και σήμερα.
  • Η έξοδος από τον ΒΟΑΚ της κίνησης από Άγιο Νικόλαο προς Κοκκίνι Χάνι και Κάτω Γούβες από τον κόμβο Γουρνών, θα παραμείνει κλειστή, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών του κλάδου αυτού.
  • Η είσοδος στον ΒΟΑΚ από τον κόμβο Καστελίου, για τις κινήσεις προς Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο, θα γίνεται μέσω των κλάδων εισόδου στον ΒΟΑΚ, όπως γίνεται και σήμερα.
  • Η είσοδος στον ΒΟΑΚ προς Ηράκλειο από τον κόμβο Γουρνών, θα γίνεται μέσω του κλάδου του κόμβου Γουρνών, όπως γίνεται και σήμερα. Η είσοδος στον ΒΟΑΚ από τον κόμβο Γουρνών προς Άγιο Νικόλαο θα γίνεται μέσω του νότιου – ανατολικού κλάδου του κόμβου.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, στη συνέχεια,  θα επιθεωρήσει το οδικό έργο Ηράκλειο – Μεσαρά, το οποίο θα παραδοθεί στο τέλος Απριλίου.