Σύσκεψη στην Περιφέρεια για τα προβλήματα της Σητείας

Οι κάτοικοι της περιοχής της Σητείας που βίωσαν τα προβλήματα από τη θεομηνία στη Σητεία συνέστησαν επιτροπή που επισκέφθηκε το Δήμαρχο Σητείας Θεόδωρο Πατεράκη και ζήτησαν να υπάρξει επαφή με τον Περιφερειάρχη προκειμένου να συνεργαστούν για να αποτυπωθεί αφενός το πρόβλημα που έζησαν, αφετέρου να αποφασιστούν τα μέτρα που θα υπάρξουν για ν’ αντιμετωπιστούν ριζικά τα προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο.

Στόχος είναι η κοιτοποίηση του χειμάρου Παντέλη ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη των προβλημάτων. Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος η πλημμύρα οφείλεται στα νερά που κατέβηκαν από τα γύρω βουνά με αποτέλεσμα να υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει στο μήκος του χρόνου και εμφανίστηκε έντονο και με μεγάλες καταστροφές το τελευταίο διάστημα.

Ο Δήμαρχος Σητείας ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση για την δρομολόγηση λύσης, ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο διάστημα μετά την θεομηνία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την πλευρά της Περιφέρειας και με στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε επαγγελματίες και κατοίκους να λειτουργήσουν κανονικά και χωρίς πολλά προβλήματα.

Ο Κωστής Βασιλάκης εκ μέρους της επιτροπής των κατοίκων επεσήμανε πως στο κάλεσμα που έγινε στο ξενοδοχείο «Ίτανος» οι πολίτες εξέφρασαν με την μεγάλη παρουσία τους την αγωνία που έχουν για λύση των προβλημάτων και ζήτησε την άμεση υλοποίηση μελέτης για τον Σκλαβεδιάκο και τον Παντέλη με στόχο την κατασκευή εκατέρωθεν της κοίτης προστατευτικών τοίχων και ποδηλατόδρομου. Αναφέρθηκε δε στο ψήφισμα που υπογράφουν 217 πολίτες της Σητείας, διατυπώνοντας το αίτημα για να ακολουθηθούν λύσεις που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Είναι αξιοσημείωτο πως οι κάτοικοι της περιοχής που μετείχαν στη συνάντηση και πήραν το λόγο ζήτησαν να μπορούν να εκφράσουν την άποψη τους πριν γίνει οτιδήποτε, ώστε να είναι ξεκάθαρο πως δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και ότι θα λυθούν τα πραγματικά προβλήματα και δεν θα υπάρξουν μπαλώματα.

Από την πλευρά του Τεχνικού Επιμελητηρίου ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Γιώργος Καφφετζάκης εξήγησε πως υπάρχουν μετρήσεις οργανωμένες για να καταδείξουν τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στο μέγεθος και τη μορφή των έργων και πως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για το τελικό αποτέλεσμα ενώ παραβρέθηκε και μίλησε και η Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Ειρήνη Βρέντζου.

Να σημειωθεί πως παραβρέθηκαν και ζήτησαν να υπάρχουν δραστικές λύσεις οι υποψήφιοι δήμαρχοι Γιώργος Ζερβάκης και Νίκος Καραμανωλάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Δελημπαλταδάκης.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε πως θα γίνουν οι μελέτες όπως έχει δεσμευτεί από την σύσκεψη στη Σητεία. Είπε πως οι προμετρήσεις έχουν ξεκινήσει. Σημείωσε όμως ότι μόλις τελειώσει η προεκτίμηση θα πρέπει οι κατεξοχήν ειδικοί που έχουν αντίληψη για τις συνέπειες που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, να εκφράσουν άποψη και με βάση το πνεύμα της άποψης τους να κινηθούν οι λύσεις.

«Δεν θα είναι ένα έργο μικρό, αλλά ένα έργο μεγάλο και ακριβό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης όταν διατυπώθηκε η θέση πως έχει κοστολογηθεί σε 175 χιλιάδες ευρώ. «Εμείς θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες για να έχουμε την μελέτη. Υπόσχομαι πως θα βρούμε τα χρήματα να τελειώσουμε την μελέτη. Μετά την ολοκλήρωση της, επειδή θεωρώ πως είναι επιτακτική ανάγκη, θα διεκδικήσουμε την υλοποίηση του έργου με τα απαιτούμενα κονδύλια, αλλά πρώτα η μελέτη για να κάνουμε τα σωστά βήματα», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Να σημειωθεί τέλος πως υπάρχει ήδη στο πλαίσιο της προμελέτης, μια θετική εξέλιξη με την κάθοδο τριών μηχανικών του Στρατού οι οποίοι θα προχωρήσουν από αύριο σε μετρήσεις και προτάσεις ώστε να διαμορφωθεί πρόταση λύσης σε πρακτικά θέματα που απασχολούν όσους βρίσκονται δίπλα στον ποταμό.