Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στην 5η Διεθνή Έκθεση Φρούτων και Λαχανικών «Freskon», που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και αποτελεί μια από την σημαντικότερες εκθέσεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης, συμμετείχαν εννέα ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις του κλάδου, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης, ενιαίας, εκθεσιακής παρουσίας. Στόχος της έκθεσης η ανάδειξη του ελληνικού φρούτου, καθώς και η ανάπτυξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και των εξαγωγών του κλάδου.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 215 εκθέτες από 16 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Αργεντινή, Βουλγαρία, Ιταλία, Ινδία, Ολλανδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,η Συρία, Ισπανία, Δανία και Γερμανία.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης επισκέφθηκαν εκατοντάδες εμπορικοί επισκέπτες τόσο από Ελλάδα όσο και από ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσε σημείο συνάντησης παραγωγών, ομίλων του διεθνούς λιανεμπορίου, αλλά και εγχώριων και ξένων διακινητών φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Στα πλαίσια των συναντήσεων αυτών ανανεώθηκαν παλαιές συμφωνίες και επιτεύχθηκαν νέες.

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης, ενώ την Αγροδιατροφική Σύμπραξη το μέλος του Δ.Σ. & πρόεδρος του «Α.Σ. Το Νησί», Λουΐζος Κόλλιας.

Ο Μανόλης Χνάρης ανέφερε, ότι, «στη συνεχή και οργανωμένη προσπάθεια, την οποία υλοποιούμε, ως Περιφέρεια Κρήτης, για την ανάδειξη, προβολή και προώθηση, των τοπικών μας προϊόντων, εντάσσεται και η συμμετοχή μας, στην έκθεση Freskon. Στόχος της συμμετοχής μας είναι, από τη μια οι εμπορικοί επισκέπτες να γνωρίσουν τα μοναδικά σε ποιότητα και γεύση οπωροκηπευτικά προϊόντα του νησιού μας και από την άλλη να στηρίξουμε τις ομάδες παραγωγών, τους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις του κλάδου, μέσω της ενιαίας, οργανωμένης παρουσίας μας. Όλες οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες που υλοποιούμε, σκοπό έχουν να προβάλουν την ποιότητα και τη μοναδικότητα των τοπικών μας προϊόντων και παράλληλα να βοηθήσουν τους παραγωγούς και επιχειρηματίες του νησιού, να ενισχύσουν τον εξωστρεφή χαρακτήρα και να ισχυροποιήσουν την εμπορική παρουσία».

Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης στήριξαν τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, Ελένη-Χριστίνα Σωτηροπούλου και Ειρήνη Μεθενίτου.

Η Freskon, αποτέλεσε σημείο συνάντησης παραγωγών και αγοραστών, τόσο από το εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό. Εκπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ, εισαγωγείς και χονδρέμποροι ήταν οι hosted buyers, που ξεπέρασαν τους 200 από 33 χώρες. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 2.500 επαγγελματικές συναντήσεις, μεταξύ εκπροσώπων Ελληνικών επιχειρήσεων και παραγωγών και των ξένων προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών (hosted buyers).

Στο πλαίσιο της Freskon, διοργανώθηκε και το FreshCon Market, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε η σύνδεση της παραγωγής με το λιανεμπόριο. Το FreshCon Market είχε ως  βασικό στόχο να φέρει σε άμεση επαφή μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ με τους επαγγελματίες του αγροτικού κλάδου, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις άμεσων συμφωνιών. Μάλιστα, ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ της Ευρώπης έδωσαν  το «παρών».

Η φετινή διοργάνωση ενσωμάτωσε πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, Μεταξύ αυτών ξεχώρισε το Διεθνές Συνέδριο Ροδάκινου, με τη συμμετοχή καταξιωμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Απριλίου.