Σε καθαρισμό, ευπρεπισμό και ανακαίνιση σε πρώτη φάση του μύλου, που βρίσκεται επί του ΒΟΑΚ στο σημείο του Νικηθιανού (στη στάση του ΚΤΕΛ), προχώρησε ο δραστήριος Προοδευτικός Σύλλογος του χωριού. Σκοπός είναι ο μύλος σε δεύτερο στάδιο να επαναλειτουργήσει.

Μετά από 15 περίπου χρόνια που είχε να ανοιχθεί και αφού πρώτα ήλθαν σε επικοινωνία και συνεννόηση με τους δύο ιδιοκτήτες, οι οποίοι και τους παραχώρησαν δωρεάν την χρήση, τα μέλη του Συλλόγου καθάρισαν το εσωτερικό του μύλου, περιποιήθηκαν και επισκεύασαν την εξωτερική όψη του (πανιά, κλπ.). Έτσι θα μετατραπεί σε έναν χώρο κατάλληλο και ικανό να φιλοξενήσει επισκέψεις, τουρίστες, μαθητές σχολείων, ντόπιους και να αναδείξει έτσι την ιστορία και την φυσιογνωμία του Νικηθιανού.

Ο πέτρινος μύλος μαζί και με τους υπόλοιπους που απαντώνται στην  περιοχή αποτελούν άλλωστε και το σήμα- κατατεθέν και τοπόσημο του χωριού. Το μαρτυρεί και η αρχική του ονομασία, «Μυλοτόπι» λόγω των 27 αυτών περίπου μύλων στη σειρά των οποίων τα ερείπια διασώζονται σήμερα.

Από τους μύλους αυτούς του Νικηθιανού, μάλιστα, ξεκίνησε και η ταινία «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Ζυλ Ντασέν, στη σκηνή, που δείχνει τους πρόσφυγες να φεύγουν από το χωριό.

 

Θέλουν να ξαναλειτουργήσει

Στόχος των ανθρώπων του Συλλόγου είναι ο μύλος να τεθεί ξανά  σε λειτουργία, λόγος για τον οποίο και προτίθενται να ζητήσουν από ειδικό να έλθει στο Νικηθιανό για να φτιάξει τα χειροποίητα γρανάζια και να αρχίσουν τα πανιά και πάλι να περιστρέφονται. Η τελευταία φορά που ο παλαιός αυτός μύλος λειτούργησε ήταν, όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιχάλης Χουρδάκης (Νίσπιτας), πριν από 15 περίπου χρόνια, οπότε και ήταν για λίγο ξανά ενεργός μετά τη δεκαετία του 1950.

Μετά την αποκατάσταση του μύλου αυτού, μάλιστα, ιδιοκτήτες και άλλων, παραπλήσιων μύλων έχουν έλθει σε επαφή με τον Σύλλογο προκειμένου να πράξουν και σε αυτούς κάτι αντίστοιχο. Ο κ. Χουρδάκης ανέφερε πως ο Σύλλογος βλέπει θετικά το ενδεχόμενο, χρειάζεται όμως πρώτα να ολοκληρωθεί η αναγκαία διαδικασία των παραχωρητηρίων, αλλά και να εισαχθεί όλο το εγχείρημα σε πρόγραμμα «Leader».

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ