Την αποχώρησή του από την ενεργή, 25ετή, αδιάλειπτη παρουσία στα δημοτικά πράγματα του Δήμου Αγίου Νικολάου ανακοίνωσε μέσα από την ΑΝΑΤΟΛΗ ο επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας» Πανίκος Καρατσής, δημοσιοποιώντας παράλληλα τη συμμετοχή του στις περιφερειακές εκλογές, με το συνδυασμό του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη «Κρήτη η ζωή μας».

Είπε ο κ. Καρατσής στην ΑΝΑΤΟΛΗ: «Στις επόμενες εκλογές θα είμαι υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές για το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, με το συνδυασμό «Κρήτη η ζωή μας» με επικεφαλής τον Σταύρο Αρναουτάκη. Είναι μια απόφαση που πάρθηκε μετά από την πρώτη απόφασή μου, να μη συμμετέχω ξανά στις δημοτικές εκλογές του Αγίου Νικολάου. Και αυτή ελήφθη μετά από συνεχή παρουσία στα δημοτικά συμβούλια του Αγίου Νικολάου επί 25 συνεχή χρόνια – έξι συνεχόμενες δημοτικές περιόδους, πέντε τετραετίες και μια πενταετία. Αρκετά χρόνια πρόσφερα αυτό που μπορούσα με τη συμμετοχή μου, από τη θέση που ήμουν κάθε φορά. Αξιολογώντας αυστηρά την πορεία όλα αυτά τα χρόνια, την κρίνω θετική. Από την καινούρια θέση – στο Περιφερειακό Συμβούλιο –  στην οποία φιλοδοξώ να συμμετέχω, θα συνεχίσω να ενδιαφέρομαι και να προσπαθώ για το καλύτερο αυτού του τόπου, στο σύνολό του – όλου του Νομού Λασιθίου. Πιστεύω πολύ στην κοινωνική συνοχή, στη συναίνεση, στη συνεννόηση, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι θα ξεφύγουμε από τη μιζέρια που μέχρι σήμερα βιώνουμε. Είμαστε ένας πολύ μικρός τόπος και ως νομός και ως Κρήτη, γενικά. Είναι μεγάλη πολυτέλεια να είμαστε διχασμένοι και να κοιτάζει ο ένας αριστερά και ο άλλος δεξιά… Είναι μονόδρομος η συνεννόηση. Δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα αν εξακολουθήσουμε να έχουμε τη νοοτροπία, ότι «εγώ μπορώ να τα κάνω όλα και ό,τι λέει ο άλλος είναι λάθος». Όλοι έχουν τις απόψεις και θέσεις τους που είναι σεβαστές, όμως, η σύνθεση είναι αυτή που λείπει… Και νομίζω ότι μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία, μπορούμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη ώστε όλοι μαζί να πορευτούμε αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο. Έχουμε στερηθεί πολλά απ’ όσα δικαιούται αυτός ο νομός. Είναι η ώρα να τα διεκδικήσουμε, αλλά ενωμένοι. Γιατί, διαφορετικά, θα γίνουμε «παιχνίδια» στα χέρια άλλων. Αν δεν αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία δε βλέπω να υπάρχει καλύτερο μέλλον. Με αυτές τις σκέψεις αποφάσισα να συμμετέχω στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί πιστεύω ότι απ΄αυτή τη θέση θα μπορέσω να συμβάλω προς την κατεύθυνση αυτή ακριβώς».

  • Ρωτήσαμε τον κ. Καρατσή, τι ήταν αυτό που τον ώθησε να αφήσει τον α΄ βαθμό και να διεκδικήσει αυτά που υποστηρίζει πιο πάνω, από μια θέση στο β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης που λειτουργεί υπέρ του συνόλου της Κρήτης και όχι για το Λασίθι μόνο, που με δεδομένες τις αναλογίες δυνάμεων εκπροσώπησης του Περιφερειακού Συμβουλίου, είναι δεδομένες.

«Με λίγα λόγια τι θα πετύχω εγώ περισσότερα, που δεν πέτυχαν οι προηγούμενοι; Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Αυτό που πρέπει να πετύχουμε πρώτα είναι η ενότητα όλων των περιφερειακών συμβούλων του νομού μας. Να μη διεκδικούμε ξεχωριστά ο καθένας κάτι για τον πολύ μικρό τόπο του… Άρα  πρώτα πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα, το νομό Λασιθίου και αφού συμφωνήσουμε όλοι ποιες είναι οι ανάγκες του κάθε τόπου χωριστά, τότε θα διεκδικήσουμε όλα αυτά μαζί. Προφανώς θα είμαστε μια μειοψηφία μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αυτό λαμβάνει αποφάσεις για όλη την Κρήτη, αλλά παίρνει αποφάσεις και για κάθε νομό ξεχωριστά, για την κάθε Κοινότητα χωριστά. Μέσα από την καλή συνεργασία και καλή δουλειά που θα γίνει, πρέπει να πείσουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να στηρίξει αυτές τις αποφάσεις. Σιγά – σιγά νομίζω γίνεται αποδεκτό απ’ όλους ότι ο Νομός Λασιθίου υστερεί σε βασικές υποδομές. Τελευταίο παράδειγμα, ο ΒΟΑΚ, που είναι από τα βασικότερα εργαλεία για οποιαδήποτε ανάπτυξη. Χρειάζονται συνεργασίες και με τους συναδέλφους των άλλων νομών στο Π.Σ. Οι συνέργιες και οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν μέσα στο Π.Σ. και μέσα από προσωπικές σχέσεις ακόμη, θα συμβάλουν στο να πετύχουμε αυτά που δικαιούμαστε.

Για παράδειγμα, στο κομμάτι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι καλοδεχούμενα όσα εξαγγέλθηκαν για το Λασίθι, αλλά δεν είναι τίποτα ακόμη δεδομένο. Πρέπει να τα κατοχυρώσουμε, να γίνουν πράξη και αυτό απαιτεί πάρα πολλή δουλειά. Όχι από αύριο, αλλά από χθες, γιατί θα βρεθούμε προ εκπλήξεων αν το αφήσουμε στην τύχη, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Αν δεν υπάρχει γνώση για το πώς διεκδικείς κάτι, το χάνεις στο δρόμο… Νομίζω ότι έτσι θα πετύχουμε να αποκτήσει αυτός ο τόπος αυτά που δικαιούται.

 

  • «Γιατί με το Σταύρο Αρναουτάκη και όχι με τον Μαρκογαννάκη, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι η μέχρι σήμερα εικόνα που έδινες προς τα έξω ως αντίληψη των πραγμάτων και πρακτικής εφαρμογής πλησίαζε σε ένα «φιλελεύθερο» μοντέλο παρά προς το μοντέλο σχήματος που στηρίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση;», ήταν η επόμενη ερώτησή μας στον κ. Καρατσή.

«Παρακολουθείτε το Δημοτικό Συμβούλιο και γνωρίζετε τον τρόπο που σκέφτομαι και λειτουργώ. Είμαι υπέρ της σύνθεσης. Μπορώ να συνεργαστώ με όλους. Και το έχω αποδείξει στην πράξη. Όπως είπα είναι καιρός να συνθέτουμε… Οι διαχωρισμοί σε Αριστερά και Δεξιά δεν οδήγησε πουθενά, μάλλον έβλαψαν τον τόπο. Ο άκρατος κομματισμός είναι καταστροφικός. Τα κόμματα τα θεωρώ πολύ σημαντικό στοιχείο της δημοκρατίας, παρ΄ όλα αυτά, ο τρόπος που λειτούργησαν ως σήμερα ήταν διχαστικός. Και δεν ξεχωρίζω κανένα κόμμα… Αυτό πρέπει να σταματήσει. Όλες οι άλλες χώρες μικρές ή μεγαλύτερες λειτουργούν με συναινετικές διαδικασίες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια εμείς να είμαστε τόσο διχαστικοί. Μπορώ να συνεργαστώ με όλους γιατί λειτουργώ με ψυχραιμία, με την καλή έννοια των συμβιβασμών που πρέπει να γίνονται διαφορετικά δεν καταλήγουμε πουθενά. Και πιστεύω ότι με τον Στ. Αρναουτάκη, ο οποίος απέδειξε τα προηγούμενα εννιά χρόνια που είναι στο τιμόνι της Περιφέρειας Κρήτης ότι και διοικητικές ικανότητες έχει και διεκδικητικά έχει καταφέρει πολλά. Εκείνο που λείπει από την Περιφέρεια είναι εκεί  που πρέπει να εξασφαλίσει για να καταστεί πιο αυτόνομη, για να μπορεί να αποφασίζει – κάτι που το κράτος δεν είναι ακόμη ώριμο να το θεσμοθετήσει. Το κράτος δεν τολμά να κάνει αποκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων και περιορίζεται στην αποσυγκέντρωση. Είναι και ο βασικός λόγος που υπάρχει τεράστια χρονική καθυστέρηση στο να υλοποιούνται έργα τα οποία αποφασίζονται περιφερειακά. Χρειάζεται περισσότερη αποκέντρωση και όχι περιορισμός στο διεκπεραιωτικό ρόλο, να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που γίνονται οι διαγωνισμοί για τα μεγάλα έργα. Έτσι θα κερδίσουμε και σε χρόνο και σε χρήμα».

 

  • Ζητήσαμε από τον κ. Καρατσή την άποψή του, για την πενταετία αυτή στο Δήμο Αγίου Νικολάου. Ο κ. Καρατσής είπε: 

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπήρξαν αντικειμενικά εμπόδια για να υλοποιηθεί ό,τι είχε προγραμματίσει ή στοχεύσει η παρούσα δημοτική αρχή. Αυτό, όμως, δεν πιστεύω ότι θα ‘πρεπε να είναι η δικαιολογία για να μη γίνουν ακόμη περισσότερα. Πιστεύω ότι μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα μέσα σ’ αυτό το δύσκολο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Αυτό που πιστεύω ότι έλειψε και λείπει γενικά, είναι η τόλμη και απόφαση για ρήξη με μια κατεστημένη νοοτροπία. Θα πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και του Δήμου Αγίου Νικολάου. Και όχι εκείνη των μικρών συμφερόντων, των προσωπικών, γιατί αυτά είναι που μας καίνε και τρώνε. Αλλά πρέπει να τολμήσουμε να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία αυτή, να κάνομε τις απαραίτητες ρήξεις. Θα δυσαρεστήσουμε κάποιους, αλλά αν δούμε το δημόσιο και συνολικό συμφέρον και αν ο καθένας κοιτάξει το δικό του μέσα από το συνολικότερο συμφέρον, τότε τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα. Δεν πρέπει να συμβιβάζεσαι εύκολα με τις αντιδράσεις, τις αντιστάσεις που πάντα θα είναι υπαρκτές, αλλά όταν είσαι σε θέση που πρέπει να λαμβάνεις αποφάσεις, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να κοιτάς το γενικό συμφέρον».

  • Για το αν ο «Κλεισθένης» θα λειτουργήσει θετικά με την αναζήτηση συνεργασιών και συνθέσεων ή θα επιδράσει διαλυτικά επιφέροντας ακυβερνησία σε δήμους και Περιφέρεια, απάντησε:

«Το σύστημα της απλής αναλογικής, με βρίσκει σύμφωνο και άργησε πολύ να γίνει. Και θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο τολμηρό. Αυτοί που δεν μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους, είναι κατά τη γνώμη μου ακατάλληλοι για τέτοιες θέσεις. Η συνεργασία είναι μονόδρομος. Αλλά και η διάλυση θα είναι ένα καλό μάθημα, αν δεν μπορέσουν να συνεργαστούν…».

  • Στην ερώτηση, πως βλέπει το προεκλογικό κλίμα στο Δήμο Αγίου Νικολάου, είπε:

«Δε νομίζω ότι είναι το καλύτερο και είναι ευθύνη όλων να παραμείνει ο πολιτικός πολιτισμός σε υψηλά επίπεδα, με τις διαφορετικές απόψεις, αλλά όχι σε προσωπική σύγκρουση. Μιλώ, έχοντας γνώση πως εξελίσσεται ο προεκλογικός αγώνας σε όλα τα επίπεδα. Θέλω να παραμείνει ήρεμο το πολιτικό κλίμα για να επιλέξει ο κόσμος με νηφαλιότητα αυτούς που θα κρίνει ως κατάλληλους στη διοίκηση και στην αποτελεσματικότητα, για να κάνουν πράξη και τα περισσότερα απ’ όσα υπόσχονται. Οι στόχοι τους να είναι ρεαλιστικοί και υλοποιήσιμοι για να τους πετύχουμε μέσα από το μονόδρομο της συνεργασίας που επιβάλει ο νόμος αφού δεν καταφέραμε να την πετύχουμε από μόνοι μας… Το προεκλογικό κλίμα θα μπορούσε να ήταν καλύτερο, με περισσότερη ευγένεια, πιο πολλή νηφαλιότητα, γιατί είμαστε πολύ μικρή κοινωνία και είναι κρίμα να δημιουργούνται ρήξεις μόνο και μόνο λόγω των εκλογών».

Τέλος, ο κ. Καρατσής αναφέρθηκε και σε «δυνάμεις παρασκηνίου» με τις οποίες ο ίδιος είχε έλθει αντιμέτωπος στο πλαίσιο πολιτικής αντιπαράθεσης, που έφτασαν σε αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού. Είπε χαρακτηριστικά: «Υπήρξαν ακρότητες στις εκλογικές διαδικασίες. Άνθρωποι που σε πικραίνουν σε προσωπικό επίπεδο. Ως χαρακτήρας έχω την ψυχική δύναμη να συγχωρώ, όχι να ξεχνώ… Γιατί με αυτούς τους ανθρώπους είσαι αναγκασμένος και να συνεργαστείς παρά τις όποιες οξύτητες ή απαράδεκτες πρακτικές, πράγματι, έγιναν και τις ζήσαμε. Παρ’ όλα αυτά κοιτάζω μπροστά, ποτέ προς τα πίσω. Δε μετανιώνω για ό,τι έχει γίνει. Μετανιώνω για όσα δεν έχω κάνει, όσα έκανα τα έπραξα μετά από ώριμη σκέψη», κατέληξε ο κ. Καρατσής.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ