Αρχική Άλλα νέα Ελλάδα Στο Πεκίνο ο Αλέξης Τσίπρας – Συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο

Στο Πεκίνο ο Αλέξης Τσίπρας – Συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο

Στο Πεκίνο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο, προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» (Belt & Road Initiative, 25-27/4/2019).

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Κίνας με σκοπό την  ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας και της συνδεσιμότητας σε διηπειρωτική κλίμακα, για την ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και των υποδομών μεταξύ της Κίνας και των υπόλοιπων συμμετεχουσών χωρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφωνήσει ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Φόρουμ, αύριο,  καθώς και στις 27/4, στην Στρογγυλή Τράπεζα των ηγετών με θέμα την «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

Σε συνέχεια και της προσχώρησης στην «Πρωτοβουλία 17 συν 1», η συμμετοχή της Ελλάδας, στην πρωτοβουλία του «Δρόμου του Μεταξιού», ενισχύει, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τον ρόλο της χώρας ως κόμβου διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως, στρατηγική εκδήλωση της κινεζικής παρουσίας στην Ελλάδα αλλά και του ρόλου που προσδίδει η κινεζική πλευρά στην ελληνική συμμετοχή, αποτελεί η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο αναδεικνύεται ήδη ως κομβικό σημείο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία και κύριο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και ασιατικών χωρών.

Οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι, με αυτό το εφαλτήριο, η ελληνοκινεζική συνεργασία επικεντρώνεται σε περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, κατά την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα στην υψηλή τεχνολογία, στα logistics και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, τον πρωθυπουργό, Li Keqiang, καθώς και με τον Wang Yang, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ και «νούμερο 4» της ιεραρχίας του.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός , όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα είναι μεταξύ των πολύ λίγων ξένων ηγετών που θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο.

Επίσης, αναμένεται, να υπογραφεί το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ του  υπουργείου Οικονομίας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τη μεταποίηση, την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και στον χρηματοδοτικό τομέα.
www.real.gr