Θέλει περίσσιο θράσος να μιλούν για Γκεμπελισμό και μετά να στοχοποιούν τις προσωπικές-συγγενικές σχέσεις ως απάντηση σε πολιτικά επιχειρήματα. Φαίνεται πως ο επικεφαλής της παράταξης Σητεία Μπροστά, το μόνο που κράτησε από τα λίγα εκπαιδευτικά του χρόνια είναι η λογική του παιδονόμου, την οποία έχει μεταλαμπαδεύσει στα ευήκοα ώτα των στενών συνεργατών του. Είναι ο ίδιος που επί 9 συναπτά έτη μας έλεγε «κλείστε τα αυτιά σας». Σε κάθε πρόβλημα που έβλεπε το φως της δημοσιότητας, σε κάθε αίτημα του πολίτη, σε κάθε απαίτηση της κοινωνίας. «Κλείστε τα αυτιά σας και μη δημοσιοποιείτε τα κακώς κείμενα διότι δυσφημείται ο τόπος».
Δεν περισσεύανε εργατοώρες για δημόσιο λόγο διότι τις εξαντλήσανε στη διαδικτυακή συκοφάντηση. Δεν τους περίσσευε χρόνος να τους ακούσει ο κόσμος απέναντι σε φλέγοντα θέματα-ερωτήματα γιατί είχαν αλλεργία στον αντίλογο. Γιατί νομίζουν ότι η ψήφος είναι λευκή επιταγή. Κι όμως, ο κόσμος δεν άλλαζε συχνότητα και ήταν εκεί περιμένοντας απαντήσεις. Παρέμενε εκεί για κάποιο λόγο προφανώς. Γιατί άκουγε τη φωνή του. Συνεχίζω δίπλα στον πολίτη που θέλει να εισακουστεί και θα προσπαθήσω να φέρω τη φωνή του μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Μετά από μία δεκαετία στην τηλεόραση και ακόμα μία στα ερτζιανά όπου είχα την τιμή να συνεχίσω την επιτυχημένη πορεία ενός ραδιοφώνου, λυπάμαι πολύ που αναγκάστηκα να αφήσω πίσω κάτι που αγαπούσα τόσο. Μετά από 2 δεκαετίες στα ΜΜΕ, για δεοντολογικούς λόγους, έλαβα την απόφαση να απέχω δημοσιογραφικά από αυτή την προεκλογική περίοδο.
Κλείνοντας ένα κύκλο, συνεχίζω απελευθερωμένος πλέον σε μία διαφορετική διαδρομή. Με την ίδια άσβεστη επιθυμία για προσφορά και με βαριά κληρονομιά γνώσης. Με τη γνώση από τα λάθη των προηγούμενων διαχειριστών και το παράδειγμα από ορθές πρακτικές άλλων. Χωρίς κανένα άλλο εχθρό του τόπου εκτός από τα προβλήματα. Με κοινωνική συνοχή απέναντι στις προκλήσεις και χωρίς καμία άλλη χαμένη ευκαιρία για τον τόπο που επέλεξα να ζήσω. Τάσσομαι ενεργά, υπερήφανα και με αίσθημα ευθύνης στην προσπάθεια του Νίκου Καραμανωλάκη για ένα καλύτερο αύριο.
Επιλέγω προσεκτικά τους συνοδοιπόρους μου στη ζωή, όπως και στην πολιτική, ακριβώς με τα ίδια κριτήρια. Με γνώμονα την αξιοπρεπή παρουσία, την ακεραιότητα αξιών και το ηθικό πλεονέκτημα. Επιλέγω να είμαι πρώτα άνθρωπος και προσεγγίζω καλοπροαίρετα, δοτικά και με αισιοδοξία την κάθε δυσκολία. Έτσι και τώρα, μπροστά στη δυσκολία να διατηρήσουμε το επίπεδο του προεκλογικού αγώνα σε πολιτισμένα πλαίσια, σε πολιτικά επιχειρήματα και σε προγραμματικές θέσεις, αισιοδοξώ ότι η προσπάθεια ορισμένων να αποπροσανατολίσουν, να δυναμιτίσουν και να ρίξουν το επίπεδο στα μέτρα τους, θα πέσει στο κενό.
Αισιοδοξώ ότι ο δημόσιος λόγος θα παραμείνει πλούσιος και παραγωγικός, όπως στο τηλεοπτικό debate που προηγήθηκε, το οποίο παρακολούθησε όλη η Σητεία και έβγαλε τα συμπεράσματα της. Εκεί που ο κ. Πατεράκης, δεν μπόρεσε να εφαρμόσει τη συνήθης στρατηγική του, με προσβολές και χλεύη. Βλέπεις εκεί, έπρεπε να σκεφτεί και το δικό του πολιτικό προφίλ απέναντι στους σημαίνοντες τηλεθεατές της υπόλοιπης Κρήτης. Στα κομματικά γραφεία και τα λόμπι που στηρίζουν την επανεκλογή του και δεν θα θέλανε να ταυτιστούν με πολιτικές τακτικές χαμηλού επιπέδου, όπως και το επίπεδο των δικαιολογιών που μας έχει χορτάσει.
Ωστόσο, δεν είναι οι κομματικές προσταγές και οι σιωπηλές συνεργασίες που καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά η ψήφος του κόσμου. Παραμένω αισιόδοξος λοιπόν και διατηρώ την εμπιστοσύνη μου στην κρίση του κόσμου. Ευελπιστώ ότι σε αυτές τις εκλογές, ο κόσμος θα δει την ευκαιρία και θα επιλέξει να αλλάξει σελίδα. Να αφήσει πίσω το χθες σαν μία μαύρη σελίδα της ιστορίας μας και να ανοίξει νέους δρόμους για το Αύριο.

ΗΛΙΑΣ ΜΕΓΑΓΙΑΝΝΗΣ