Η ομάδα του προγράμματος Erasmus “Our Planet, Our Future” του σχολείου μας πραγματοποίησε εκδρομή περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος  στις 12/4/19. H επίσκεψή μας ξεκίνησε από ένα υπό κατασκευή, αυτόνομο ενεργειακά συνεδριακό κτήριο, της εταιρείας Mechanical Solutions, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των ηλεκτρομηχανολογικών εφαρμογών. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, κ. Ν. Δατσέρης, έχοντας προσφερθεί να μας ξεναγήσει, μας υποδέχθηκε θερμά. Είδαμε από κοντά τα φωτοβολταϊκά, για τα οποία ενημερωθήκαμε διεξοδικά. Συγκεκριμένα, γνωρίσαμε τη λειτουργία τους, τις επιλογές οι οποίες προσφέρονται ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε χώρου, τα έξοδα εγκατάστασης και συντήρησης τους και τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν για την εναρμόνιση τους με το περιβάλλον εγκατάστασης. Έχοντας λοιπόν παρακολουθήσει την ξενάγηση και έχοντας συζητήσει κάθε πιθανή μας απορία, συμπεράναμε πως μία τέτοια επένδυση έχει τόσο οικονομικά οφέλη, όσο και περιβαλλοντικά.

Λίγες πληροφορίες για τον χώρο:

Ο χώρος αυτός, πρόκειται να αξιοποιηθεί ως συνεδριακό κέντρο, το οποίο έχοντας φωτοβολταϊκά πάνελ τόσο στον ελαιώνα του, όσο και την οροφή του, θα επιτύχει να είναι αυτόνομος ενεργειακά, δηλαδή θα έχει την δυνατότητα να καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες. Όπως πληροφορηθήκαμε, πρόκειται να κατασκευαστεί και μια γεωθερμική πισίνα στο εξωτερικό του κτηρίου, η οποία θα θερμαίνεται φυσικά, χωρίς επιπλέον έξοδα.

Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το Κέντρο  Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) λίγο έξω από την πόλη του Ηρακλείου. Εκεί, οι υπεύθυνοι με χαρά μας εξήγησαν τη διαδικασία περισυλλογής των απορριμμάτων από τους μπλε κάδους και της διαλογής τους από το εργατικό δυναμικό της εταιρείας. Έγινε κατανοητό το γεγονός πως οι κάδοι αυτοί προορίζονται για ρίψη συσκευασιών στην πραγματικότητα, όμως επειδή δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι κάδοι για ρίψη των υπόλοιπων ανακυκλώσιμων ειδών, οι ίδιοι στην πορεία τα διαχωρίζουν από τα υλικά συσκευασίας και τα μεταπωλούν στις αντίστοιχες εταιρείες ανακύκλωσης.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε κάποιες επισημάνσεις που μας έγιναν και αφορούν όλους εμάς που χρησιμοποιούμε τους μπλε κάδους. Μας τόνισαν ότι είναι σημαντικό, πριν την ρίψη των απορριμμάτων στην ανακύκλωση, να φροντίζουμε να έχουν καθαριστεί από τυχόν βιολογικά κατάλοιπα. Ακόμη είναι ανάγκη όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως η διαλογή των ανακυκλώσιμων γίνεται με τα χέρια από τους εργάτες. Συνεπώς είναι ανάγκη να φροντίζουμε να μην πετάμε τοξικά και βλαβερά για την υγεία τους είδη.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κο Νίκο Δατσέρη για την ξενάγησή του καθώς και το προσωπικό του Κέντρου  Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών για τη φιλοξενία τους.

Η ομάδατοErasmus «Our Planet, Our Future» του 1ου ΓΕΛ Αγίου Νικολάου