Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας επισκέφθηκε χθες ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης κ. Νίκος Λαγουδάκης.

Στο πλαίσιο της έναρξης της νέας αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την συμμετοχή του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας κ. Δημήτρη Καλιοτζή, του Προϊσταμένου του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας Παύλου Καπετανάκη και του προσωπικού της υπηρεσίας.

Όλοι εστίασαν στις δυσκολίες της επόμενης περιόδου και στον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μίας πυρκαγιάς με απρόβλεπτες και ανυπολόγιστες συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών.

Συγκεκριμένα διπλός σκοπός της επίσκεψης του κ. Λαγουδάκη στην Σητεία, όπως και ο ίδιος ανέφερε, ήταν η ενημέρωση του από τους κ. Καπετανάκη και Καλιοτζή για τα όποια προβλήματα μπορεί να υπάρχουν με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου καθώς και η ανταλλαγή απόψεων.

«Έχει ξεκινήσει μία δύσκολη αντιπυρική περίοδος στην Κρήτη. Φέτος είναι εξαιρετικά δύσκολη, η χειρότερη όλων των προηγούμενων ετών λόγω των υψηλών βροχοπτώσεων που είχαμε τον χειμώνα. Η υπηρεσία μας προχωράει σε έναν σχεδιασμό για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης περιόδου», σημείωσε.

Ερωτηθείς για την περιοχή απάντησε ότι «η Σητεία ήταν μία περιοχή που τις προηγούμενες χρονιές μαστιζόταν από λειψυδρία, σε αντίθεση με την φετινή που τα ποσοστά βροχόπτωσης είναι πολύ υψηλά.

Έχει λοιπόν υψηλή βλάστηση στην ύπαιθρο, μεγάλο πυροθερμικό φορτίο, σε λίγο θα ξεραθούν όλα τα χόρτα. Άρα, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.»

 

Έκκληση στους πολίτες να προσέχουν

«Γι’ αυτό θα ‘θελα να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας γενικότερα στο Νομό Λασιθίου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να μας βοηθήσουν με την εν γένει συμπεριφορά τους. Να μην πειραματιστούν με την φωτιά, γιατί η φωτιά είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Θα θελα να θυμηθούν την περυσινή χρονιά τί έγινε στην Αθήνα από μία στοίβα ξύλα, κάηκαν 100 άνθρωποι και 2.000 σπίτια. Το ότι έγινε αυτό στην Αθήνα δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει φέτος στην Κρήτη και στην Σητεία. Και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να γίνει. Γι’ αυτό πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, να βοηθήσουμε την τοπική υπηρεσία, η οποία κάνει μία τεράστια προσπάθεια.

Εμείς δεν θέλουμε να αντιδικούμε με τον κόσμο, αλλά -όπως γνωρίζετε- η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή. Ιδιαίτερα με το θέμα των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, αν εμπλακείτε σε μία δασική πυρκαγιά, αναστέλλεται η καταβολή κάθε επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι να τελειώσει η δικαστική υπόθεση λόγω της πυρκαγιάς. Υπάρχουν επίσης υψηλά πρόστιμα που ξεκινούν από 500 € και φθάνουν τις 60.000.

Η Υπηρεσία δεν έχει καμία διάθεση να αντιδικεί με τον κόσμο. Είναι συνεργάτης και του αγρότη και του κτηνοτρόφου και του αστού. Είμαστε εδώ για να προστατεύουμε και τη ζωή και την περιουσία των πολιτών. Θα θέλαμε λοιπόν να παρακαλέσουμε τους λίγους που πειραματίζονται κάθε χρόνο -και προκαλούνται τόσες καταστροφές- να μην πειραματιστούν με την φωτιά».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ