Υπήρξε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που κέντρισε το ενδιαφέρον των καθηγητών και των μαθητών και καταγράφει ραγδαία άνοδο και αύξηση από έτος σε έτος. Πρόκειται για το πρόγραμμα των «μεντόρων». Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου και εξαπλώθηκε σε όλη την Κρήτη. Υπήρχε συμμετοχή τόσο από το Γυμνάσιο στον Άγιο Νικόλαο, όσο κι από το ΓΕ.Λ. Νεάπολης κι άλλα σχολεία στο Λασίθι και στην Κρήτη, που πραγματικά αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο μια πρόταση που τείνει να γίνει θεσμός.

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού για 50 σχολεία της Κρήτης, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης με στόχο την στήριξη των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στην αναζήτηση ολοκληρωμένης πληροφόρησης για την επιλογή επαγγέλματος από τους κορυφαίους εκπροσώπους κάθε επαγγέλματος.

Οι Μέντορες είναι άνθρωποι με μεγάλη επιτυχία στον επαγγελματικό τους τομέα. Είτε πρόκειται για καθηγητές πανεπιστημίων με διεθνή παρουσία και προβολή, είτε για επαγγελματίες που υπηρετούν τον τουρισμό, την γεωργία ή οποιοδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας, που θα μεταφέρουν την εμπειρία για το επάγγελμά τους στους μαθητές των σχολείων.

Το πρόγραμμα, το οποίο είναι εγκεκριμένο από το παιδαγωγικό ινστιτούτο, ξεκίνησε πιλοτικά από την Κρήτη και συνεχίζεται στο νησί με μεγαλύτερη ένταση και συμμετοχή.

Ο οργανισμός «The Tipping Point» έχει ως σκοπό να συμβάλλει στη δημιουργία ενημερωμένων και ενσυνείδητων νέων, σε ό,τι αφορά τις ακαδημαϊκές επιλογές τους και τη μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία.

«Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, το πρόγραμμα του Tipping Point κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2018/19 υλοποιήθηκε σε 50 Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού από τις Μελέσες Ηρακλείου έως το Φουρφουρά και από τα Ανώγεια έως την Ιεράπετρα.

95 εκπαιδευτικοί από όλους τους νομούς της Κρήτης ανέλαβαν την υλοποίηση του προγράμματος στο σχολείο τους, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση 1.420 μαθητών, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντά τους, “συναντώντας” και συζητώντας μέσω ζωντανών (live) τηλεδιασκέψεων με επαγγελματίες από ποικίλους κλάδους», αναφέρει η Αννίτα Κονσταντακοπούλου σ’ ένα μικρό απολογισμό με την λήξη του προγράμματος που κάνει μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ.

Όπως εξηγεί, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και μέσω live συνεδριών μαθητές σε νησιά, σε απομακρυσμένα χωριά της περιφέρειας, σε προάστια των μεγάλων πόλεων, διευρύνουν τους ορίζοντες και τις επιλογές τους, λαμβάνουν απαντήσεις στις δικές τους ερωτήσεις, από ανθρώπους-πρότυπα (μέντορες) σε όλο τον κόσμο -από γιατρούς και αγρότες του διπλανού νησιού, μέχρι μηχανικούς της NASA -τους οποίους δεν θα μπορούσαν να συναντήσουν διαφορετικά.

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας -η μοναδική σε πανελλαδικό επίπεδο που έχει αναπτύξει ο Οργανισμός- δίνεται η δυνατότητα στον κάθε μαθητή που βρίσκεται ακόμη και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της Κρήτης, ανεξαρτήτως οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, να «ανακαλύπτει» νέα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά «μονοπάτια», καθοδηγούμενος από αυτούς που τα έχουν ήδη «περπατήσει» επιτυχώς.

Βασικές δράσεις συνεργασίας του προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης και του «The Tipping Point», όπως ανακοινώθηκε ήταν: η διοργάνωση εικονικών συναντήσεων (μέσω διαδικτύου) επαγγελματιών με μαθητές σε επίπεδο τάξης, η διοργάνωση ατομικών συνεδρίων μαθητών με επαγγελματίες, η παραγωγή video επαγγελματιών που θα μοιράζονται με τους μαθητές, η διοργάνωση συναντήσεων/ επισκέψεων μαθητών στο χώρο εργασίας επαγγελματιών, η δημιουργία «custom made video libraries» για το κάθε σχολείο/ πανεπιστήμιο, τα ψυχομετρικά τεστ για την ανάδειξη πτυχών της προσωπικότητας των μαθητών και των ιδιαίτερων κλίσεων/ ταλέντων τους. Επιχειρηματικότητα, Αστροφυσική, Περιβάλλον, Ψυχολογία, Εμπορία-Προώθηση τοπικών προϊόντων κ.α. είναι μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τους μαθητές.