Παρουσία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθηγητή Κώστα Γαβρόγλου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, το οποίο είναι το 24ο Πανεπιστήμιο της χώρας, που ιδρύθηκε με το νόμο 4610/2019.

Το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο είναι η συνέχεια του ΤΕΙ Κρήτης, με ιστορία 40 ετών, διεθνή παρουσία και βραβεύσεις με ένα πολύ δυναμικό εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό, όπως ανέφερε ο υπουργός κατά την ομιλία του, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ζωής της αυτοδιοίκησης της περιφέρειας και πλήθως φοιτητών.

Ο ίδιος δήλωσε στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «είχαμε τη χαρά σήμερα απο το υπουργείο Παιδείας η πολιτική ηγεσία να έρθουμε στα εγκαίνια του ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, το οποίο ιδρύθηκε με το τελευταίο νόμο, που ολοκλήρωσε το εγχείρημά μας για τη νέα αρχιτεκτονική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μία αρχιτεκτονική η οποία προβλέπει νέα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα, συνέργειες με ΤΕΙ σε νέα γνωστικά αντικείμενα και με διετή προγράμματα σπουδών. Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα Ιδρυμα εξαιρετικής ποιότητας, υψηλότατης ακαδημαϊκότητας και είμαστε με συναδέλφους οι οποίοι είναι πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον και για μας απο πλευράς του υπουργείου δεν θα μπορούσε να ήταν μία καλύτερη ημέρα».

Η έναρξη λειτουργίας στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στον Άγιο Νικόλαο θα γίνει την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 17:30 παρουσία του κ. Γαβρόγλου.

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το 24ο Πανεπιστήμιο της χώρας, ιδρύθηκε με το νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/ τ. Α/ 7-5-2019). Το νεοσύστατο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο φέρει μια ιστορία περίπου 40 ετών, αυτήν του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης (ΤΕΙ Κρήτης), το οποίο έπαψε πλέον να υφίσταται.

Τα μέλη ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, το Διοικητικό Προσωπικό, το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό αλλά και το σύνολο των συνταξιούχων που υπηρέτησαν το Ίδρυμα στην προγενέστερη μορφή του, από όλες τις θέσεις, κατέβαλαν συστηματική προσπάθεια εδώ και πολλά χρόνια για την επίτευξη του στόχου αυτού. Εργάστηκαν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με το βλέμμα στραμμένο στην πρόοδο και την εξέλιξη, με σύμπνοια και ομόνοια, αλληλεπιδρώντας αδιάκοπα με τον παραγωγικό ιστό της Κρήτης και της χώρας, με τις τοπικές κοινωνίες καθώς και με τα άλλα ΑΕΙ και Ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού.