Στον Νέο Δήμο σχεδιάζουμε για τους ηλικιωμένους με νέες προσεγγίσεις φροντίδας  που δίνουν την δυνατότητα να δημιουργήσουμε δομές που χρηματοδοτούνται από ειδικά προγράμματα.  Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αυτό έχει γίνει πράξη από το 1960…

Ας δώσουμε κάποια παραδείγματα. Ο τόπος μας έχει πανέμορφα χωριά. Πολλά από αυτά είναι ακατοίκητα μέσα στον σύγχρονο Δήμο θα μπορούσαν να αναπλάθουν με ποικίλους τρόπους.

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν χρηματοδοτηθεί αναπλάσεις χωριών αραιοκατοικημένων ή ακατοίκητων για να γίνουν δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Μια τέτοια δομή μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα πολυλειτουργικό κέντρο.   Από μόνη της η νέα δομή μπορεί να δράσει σαν ένα θεραπευτικό εργαλείο που θα εναρμονίζεται  πλήρως με την  ανθρώπινη οντότητα.

Σε Ευρωπαϊκή χώρα  επίσης έχει χρηματοδοτηθεί η ανάπλαση ενός υδατόπυργου που είναι κατασκευασμένος από το 1938, κάτι σαν τους δικούς μας παλιούς αλευρόμυλους.   Μετασχηματίστηκε σε ένα πολυλειτουργικό κέντρο συνεχούς φροντίδας για τους ηλικιωμένος.

Τα περισσότερα σχολεία στα χωριά μας είναι ερημωμένα. Στην Ευρώπη έχουν χρηματοδοτηθεί από ειδικά προγράμματα οι αναπλάσεις  παλιών σχολείων για την δημιουργία στέγης ηλικιωμένων.   Τα δικά μας σχολεία χρόνια παραμένουν κλειστά, να λοιπόν η ευκαιρία για να ξαναζωντανέψουν.

Στον Δήμο μας κάποιες από τις βιβλιοθήκες είναι κλειστές. Σε χώρες της Ευρώπης σήμερα υπάρχουν βιβλιοθήκες συστεγασμένες με Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας ή άλλες δομές ηλικιωμένων τύπου ΚΑΠΗ. Οι ηλικιωμένοι σε αυτές τις δομές έχουν την δυνατότητα  να ασχολούνται με την αρχειοθέτηση, την δανειστική βιβλιοθήκη κ.α

Επίσης έχουν χρηματοδοτηθεί μέσα από ειδικά προγράμματα πολλές δομές φροντίδας ηλικιωμένων με στόχο την αρμονία με την φύση.  Μέσα από την δημιουργία τέτοιων δομών δίνεται έμφαση στην οικολογία (θέρμανση με ηλιακή ενέργεια), οικολογικές καλλιέργειες με ανταποδοτικότητα και προπάντων αυτό που μας αρέσει και θέλουμε για όλους να επιτύχουμε ένα σημαντικό στόχο την ΕΝΕΡΓΟ ΓΗΡΑΝΣΗ.

Με σεβασμό στην ατομικότητα, μπορεί να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία σύγχρονων  δομών φροντίδας ηλικιωμένων  που θα είναι σε θέση να παρέχουν δυναμική ανταποδοτικότητα και να οδηγήσουν αφενός στην ζωντάνια της περιοχής και αφετέρου στην δημιουργία επιχειρηματικών δράσεων. Ανάπτυξη τέχνης, μουσικής, χορωδιών, συναυλιών, καφέ- εστιατορίων,  φυσιοθεραπευτηρίων, καλυμβητηρίου,  κομμωτηρίων,  και άλλων εμπορικών καταστημάτων γενικότερα.

Η Δημιουργία τέτοιων δομών χρηματοδοτείται από ειδικά προγράμματα και έχει ήδη δοκιμαστεί σε πολλές χώρες με πολλαπλά οφέλη. Στόχος μας είναι η ένταξη όλων μέσα σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις με ίσες ευκαιρίες για όλους και ειδικά εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Οι πολίτες της τρίτης ηλικίας θέλουμε να είναι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ και όχι απόμαχοι της ζωής.  Και θέλουμε και μπορούμε και θα τα καταφέρουμε ΜΑΖΙ.

ΑλλάΖουμε τον Δήμο με τον υποψήφιο Δήμαρχο τον Νίκο Κοκκίνη, γιατί και θέλουμε και μπορούμε και θα το πετύχουμε ΜΑΖΙ.

Λαμπράκη Μαρία (Μαρίζα)

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό ΑλλάΖουμε τον Δήμο