«Σκοπός μας είναι να φέρουμε στο προσκήνιο νέες αντιλήψεις και καινοτόμες πρακτικές αντιμετώπισης των βασικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα ο δημότης. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα δήμων ανά την Ελλάδα που έχουν καταφέρει “μικρά θαύματα” σχετικά με την καθαριότητα, τα αδέσποτα, την προσβασιμότητα κ.α.», τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης στην «Ανατολή».

 – Τι σας ώθησε στην διεκδίκηση του Δήμου Σητείας;

– Η ενασχόληση με τα κοινά έχει σαν μοναδική αφετηρία την αγάπη για τον τόπο και τη δυνατότητα μέσα από συγκλίσεις και συμμετοχικές διαδικασίες την αξιολόγηση και επίλυση προβλημάτων προς όφελος του συνόλου.

Η εκπλήρωση του χρέους σαν ανταπόδοση απέναντι στον τόπο, σε συνδυασμό με την υποχρέωση σε όσους με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα ενίσχυσαν  και ενδυνάμωσαν  τις προσπάθειες μας, ήταν για μας μονόδρομος.

Οι σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας προτάσσουν την αξιολόγηση και επιλογή βάσει κριτηρίων υπευθυνότητας, σοβαρότητας και ικανότητας, και όχι βάσει πιέσεων, παραινέσεων, υποδείξεων και εκβιασμών.

Με αίσθημα ευθύνης, μοναδική σκέψη και στόχευση στη σύνθεση την ενότητα και την πρόοδο, συγκροτήσαμε ένα πολυσυλλεκτικό και δημιουργικό ψηφοδέλτιο. Άνθρωποι καταξιωμένοι, έμπειροι, ικανοί και αποτελεσματικοί, με προσήλωση και εργατικότητα, πάθος και μαχητικότητα, με πίστη στις αξίες της συλλογικότητας των συμμετοχικών διαδικασιών και της προόδου, συστρατευτήκαμε ο ένας δίπλα στον άλλον για την ανάπτυξη, την ευημερία του Δήμου, και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

– Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας αναφορικά με κύριες αρμοδιότητες του Δήμου όπως αυτές της καθαριότητας και της διαχείρισης του νερού (ύδρευση , άρδευση );

– Όπως ήδη έχουμε αναφέρει τόσο στις προγραμματικές μας θέσεις όσο και στις επίσημες τοποθετήσεις μας ως συνδυασμός, σκοπός μας είναι να φέρουμε στο προσκήνιο νέες αντιλήψεις και καινοτόμες πρακτικές αντιμετώπισης των βασικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα ο δημότης. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα δήμων ανά την Ελλάδα που έχουν καταφέρει «μικρά θαύματα» σχετικά με την καθαριότητα, τα αδέσποτα, την προσβασιμότητα κ.α.

Η τεχνογνωσία υπάρχει όπως επίσης η ισχυρή μας θέληση και η εμπειρία για να εφαρμόσουμε κι εμείς στον δικό μας Δήμο αντίστοιχα προγράμματα. Σύγχρονα μικρά και ευέλικτα απορριμματοφόρα για την συλλογή απορριμμάτων εντός της παλιάς πόλης με τους στενούς δρόμους, αλλά και στα στενά των χωριών μας. Υπογειοποιημένοι κάδοι  εντός του κεντρικού αστικού ιστού της πόλης της Σητείας αλλά και των κοινοτήτων μας που έχουν μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα. Αγορά πλυντηρίου κάδων για την ορθή συντήρηση τους και την υγειονομική προστασία των δημοτών. Αγορά ειδικών μηχανημάτων που θα καθαρίζουν τις παραλίες του Δήμου μας. Διοργάνωση ημερίδων για την κομποστοποίηση και την ορθή πρακτική της ανακύκλωσης. Κίνητρα στους νέους και τα παιδιά αλλά και στους επαγγελματίες για μια πιο υπεύθυνη στάση ζωής απέναντι στον συνάνθρωπο και το περιβάλλον.

Ο σχεδιασμός σχετικά με το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης του νερού είναι εξίσου προτεραιότητα για εμάς. Υπάρχει ήδη ένα προσχέδιο καθολικής δράσης όπου προβλέπεται από υδρομετρική καταμέτρηση των ετήσιων όγκων ύδατος ανά τοπικό διαμέρισμα έως και την μελέτη και κατασκευή τριτοβάθμιων βιολογικών καθαρισμών. Το ζήτημα της διαχείρισης του νερού είναι κάτι που απαιτεί ωστόσο ομόφωνες αποφάσεις τόσο σε επίπεδο δημοτικής αρχής αλλά και συνεχών παρεμβάσεων στην Περιφέρεια και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, μιας και δεν αφορά μονάχα το σήμερα και εμάς αλλά κυρίως το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας.

– Πώς προτίθεστε να συμβάλετε στην ανάπτυξη των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Σητείας?  Γιατί να σας ψηφίσει ο κάτοικος του χωριού;

– Είναι αλήθεια πως τα τοπικά μας διαμερίσματα είναι παραμελημένα. Κατά την διάρκεια των προεκλογικών μας επισκέψεων εισπράξαμε την απογοήτευση των δημοτών της επαρχίας του Δήμου μας και το καθολική αίσθηση για έλλειμμα στην ισονομία έναντι των συμπολιτών τους που ζουν και εργάζονται στην Σητεία. Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν μας εκφράζει ούτε ως ανθρώπους ούτε ως υπέρμαχους της ισόρροπης ανάπτυξης του τόπου μας.

Σκοπός μας είναι να επικεντρωθούμε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει κάθε χωριό και οικισμός στην περιοχή μας και να αναδείξουμε ακριβώς αυτά τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα ώστε να επανεκκινήσουμε μια ξεχασμένη τοπική οικονομία, είτε μέσα από τον πρωτογενή τομέα και τα τοπικά μας προϊόντα είτε από την επισκεψιμότητα και τον τουρισμό. Επίσης ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που διαθέτουμε για να μετουσιώσουμε αυτή μας την πρόθεση σε πράξη είναι το ανθρώπινο δυναμικό.

Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στους ανθρώπους που θα απαρτίζουν τόσο τα τοπικά συμβούλια αλλά και εκείνους που ήδη καταθέτουν την ψυχή τους μέσα από τον εθελοντισμό και την έντονη δραστηριοποίηση τους στους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους. Η επιμονή μας για ανεξάρτητα τοπικά συμβούλια άλλωστε είχε αυτή ακριβώς την πρόθεση, να αφήσουμε τις τοπικές κοινωνίες έξω από συμφέροντα και σκοπιμότητες. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι μονάχα μέσα από την ισορροπία και την ηρεμία θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ξανά με επίκεντρο τους νέους, τις παραδόσεις, την φύση και τα οράματα τους. Γιατί για εμάς οι νέοι μπορούν να ξαναδώσουν πνοή στα τοπικά μας διαμερίσματα

– Δεδομένου ότι  η πόλη της Σητείας δείχνει να ‘’ασφυκτιά ‘’ , ποιες είναι οι προθέσεις και οι προτάσεις σας σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό ,αλλά και  την επέκταση του σχεδίου πόλης ;

– Ας ξεκινήσουμε αντίστροφα την απάντηση σε αυτό το διπλό ερώτημα. Βάσει νόμου προβλέπεται μια διαδικασία εναρμόνισης και αναθεώρησης των ΓΠΣ και των ΣΧΟΑΠ του Καλλικρατικού πλέον δήμου μας. Μια διαδικασία που σε άλλους δήμους της χώρας έχει προχωρήσει και ήδη αποδίδει καρπούς στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Είναι άλλωστε κατά κοινή ομολογία άθλος πως καταφέρνουμε να λειτουργούμε με το υπάρχον σχέδιο πόλης, όπως αυτό συντάθηκε προ δεκαετιών όταν τόσο οι ανάγκες έχουν αλλάξει αλλά και οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές.

Η επέκταση λοιπόν του σχεδίου πόλης αλλά και οι απαραίτητες τροποποιήσεις και αναθεωρήσεις για τους ήδη υπάρχοντες σχεδιασμούς σε πόλη και στα αναπτυσσόμενα τοπικά διαμερίσματα του δήμου μας, είναι για εμάς καθοριστικής σημασίας ενέργεια για την ευόδωση των προγραμματισμών μας. Για εμάς η ταχίστη τακτοποίηση αυτού του ανοικτού ζητήματος που έχει πλήξει τόσο την επιχειρηματικότητα της περιοχής όσο και την λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής των δημοτών μας είναι στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Μέσα σε όλη αυτή την διαδικασία θα προτείνουμε συγκεκριμένα έργα αποσυμφόρησης του κυκλοφοριακού φορτίου της πόλης μέσα από τολμηρές παρεμβάσεις αλλά και αναγκαία έργα υποδομής και όχι αναποτελεσματικά που επιδεινώνουν αντί να λύνουν το πρόβλημα. Κοιτώντας ωστόσο πάντα στο μέλλον και τις νέες γενιές, επενδύουμε άμεσα στην δημιουργία ενός κέντρου κυκλοφοριακής αγωγής για να καταρτίσουμε σωστά τους πολίτες – οδηγούς του μέλλοντος.

– Ποιο είναι το όραμα και η στοχοθεσία σας για την τουριστική αλλά και την γενικότερη ανάπτυξη του τόπου;

– Έμαθα από την πολυετή ενασχόληση μου με τα κοινά αλλά και την επαγγελματική μου πορεία να μελετώ το κάθε πρόβλημα ξεχωριστά και να προσπαθώ να το λύσω μεθοδικά και χωρίς βιασύνη και μεγαλόσχημα λόγια. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί ο τόπος μας να ανακάμψει από αυτή την στασιμότητα είναι η αναγκαία και απαραίτητη σύνθεση δυνάμεων. Ο σεβασμός στο τοπίο και τις πολιτιστικές μας καταβολές, η αγάπη για τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο του τόπου μας αλλά και ο ήρεμος τρόπος ζωής μας, παρά την απομόνωση της περιοχής μας, καθιστούν την ένωση δυνάμεων μονόδρομο για ένα καλύτερο αύριο.

Για να γίνουν όλα αυτά όμως πράξη πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου. Εδώ έγκειται όλη η διαφορά στην φιλοσοφία μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την επίλυση των προβλημάτων. Πιστεύουμε στην συνεργατική προσπάθεια, πιστεύουμε στο Εμείς. Εξ αρχής η στελέχωση του ψηφοδελτίου μας είχε ως κεντρική φιλοσοφία την ενδυνάμωση όλων των εκφάνσεων της κοινωνίας μας. Ο πλουραλισμός για εμάς είναι πηγή έμπνευσης και σύνθεσης και όχι ανασταλτική πολυφωνία και ακινησία. Επενδύσαμε σε πρόσωπα με γνώσεις, εμπειρία και έργα στον Τουρισμό.

Έχουμε την πιο διευρυμένη ομάδα σε σχέση με την τουριστική ανάπτυξη, ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι ουσιαστικά μπορούμε να σχεδιάσουμε με προσοχή, μέθοδο και αποτελεσματικότητα. Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο με απαράμιλλη φύση, ανθρώπους, ιστορία και πολιτισμό. Αυτή η «κρυφή» υπεραξία πρέπει να αξιοποιηθεί και να στηριχθεί με κάθε τουριστική επένδυση, μικρή ή μεγάλη, που σέβεται το περιβάλλον και τη φυσιογνωμία της περιοχής. Η σύνδεση της επισκεψιμότητας με τον πρωτογενή τομέα και η στόχευση σε πολυθεματικές μορφές τουρισμού θα δημιουργήσει τις ευνοϊκότερες συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, ενίσχυση της απασχόλησης, και ευημερίας για όλους.

Πείτε μας το λόγο για τον οποίο να σας επιλέξει ο αναποφάσιστος ψηφοφόρος .

– Υπήρξα ανέκαθεν ειλικρινής και ευθύς, και αυτό δεν θα αλλάξει εξαιτίας της υποψηφιότητάς μου. Γνωρίζετε ότι καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση και ιεράρχηση, στο συντονισμό και την αποτελεσματικότητα έχει ο ανθρώπινος παράγων και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καθενός που διεκδικεί το ρόλο του Δημάρχου. Παθογένεια και δογματισμός είναι η «ενός ανδρός αρχή», ενώ δημοκρατική απαίτηση και δείγμα υγιών κοινωνιών, η εναλλαγή στην εξουσία. Με έμπειρους, ικανούς και άξιους συνεργάτες, συντασσόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον, και όχι ο ένας μπροστά από τον άλλον, και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη δύσκολη αλλά επιβεβλημένη αυτή προσπάθεια, με συνοδοιπόρους όσους πιστεύουν στις δυνατότητες αυτού του τόπου, και όλοι μαζί Ενώνουμε Δυνάμεις, αποφασισμένοι για καλύτερες μέρες.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ