Έτσι έγινε η αντισεισμική άσκηση «Μίνωας 2024» στον Δήμο Αγ. Νικολάου (βίντεο, φώτο)
Εφαρμογή Σχεδίου εκκένωσης του κτιρίου Περιφερειακής ενότητας Λασιθίου
Διακοπή ρεύματος στο Επάνω Μεραμπέλλο
Το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου συμμετέχει στην άσκηση αντισεισμικής προστασίας «ΜΙΝΩΑΣ»
Κ. Σπυριδάκη: Ερώτηση στη Βουλή για την Αναγκαιότητα Αναβάθμισης της Τουριστικής Εκπαίδευσης και για τα Προβλήματα των ΑΣΤΕ
Ομιλίας Κ. Σπυριδάκη για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τους Αιγιαλούς
Μηνύματα από το 112 στους κατοίκους του ν. Λασιθίου
Ηράκλειο: Καθολική αποχή από τα καθήκοντα για τους δικηγόρους
Καθυστέρηση της έναρξης της άσκησης Μίνωας

Ρομπότ μαθαίνει μόνο του να γράφει «γεια σας» στα ελληνικά και άλλες γλώσσες

Ένα νέο ρομπότ στις ΗΠΑ έχει μάθει μόνο του να γράφει «γειά σας» στα ελληνικά και σε άλλες εννέα πολύ διαφορετικές γλώσσες όπως αγγλικά, ιαπωνικά, κινεζικά, χίντι, ούρντου κ.α. Είναι ακόμη σε θέση να σκιτσάρει ένα αντίγραφο της «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Πρόκειται για δημιούργημα ρομποτιστών του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ, με επικεφαλής τον ιαπωνικής καταγωγής Ατσουνόμπου Κοτάνι. Το ρομπότ διαθέτει ένα ειδικό αλγόριθμο που του επιτρέπει να αναπαράγει -με μια πένα που κρατά με το ρομποτικό χέρι του- διάφορες εικόνες ή λέξεις, απλώς κοιτώντας τις.

Ο αλγόριθμος χρησιμοποιεί δύο δίκτυα βαθιάς μάθησης που αναλύουν τις εικόνες μιας λέξης ή ενός σκίτσου και συμπεραίνουν ποιες είναι οι καλύτερες «μολυβιές» για να αναδημιουργηθεί η φράση ή το σκίτσο. Αντίθετα με άλλα ρομπότ που χρειάζεται να προγραμματισθούν και να τροφοδοτηθούν με σχετικές πληροφορίες εκ των προτέρων, το νέο ρομπότ μαθαίνει μόνο του πώς να γράφει κάτι που δεν έχει ξαναδεί ποτέ πριν.

Έτσι, αν δει κάπου γραμμένη τη φράση «γειά σας» στα ελληνικά ή σε άλλη γλώσσα, το ρομπότ μπορεί να τη γράψει και αυτό. Όπως είπε ο Κοτάνι, «είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να διακρίνουν αν η φράση έχει γραφτεί από το ρομπότ ή από ανθρώπινο χέρι». Το ίδιο ισχύει και με τα σκίτσα.

Οι δημιουργοί του ρομπότ θα το παρουσιάσουν εντός του Μαΐου στη Διεθνή Συνδιάσκεψη Ρομποτικής και Αυτοματισμού. Η ακρίβεια του στην αναπαραγωγή χαρακτήρων από διάφορες γλώσσες φθάνει το 93% (μεγαλύτερη από ένα εξάχρονο παιδί όπως έδειξαν τα συγκριτικά τεστ) και επιδέχεται περαιτέρω βελτίωσης.

Οι ερευνητές οραματίζονται ότι στο μέλλον τέτοια ρομπότ θα επικοινωνούν καλύτερα με τους ανθρώπους στη δουλειά, αφήνοντας «χειρόγραφες» αυτοκόλλητες σημειώσεις, σκιτσάροντας διαγράμματα κ.α.

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist