Λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με το εκλογικό τμήμα 131Α της Σητείας αναζητεί ο Εφορος Εκλογών Λασιθίου, αφού το εκλογικό αποτέλεσμα της ευρωκάλπης του συγκεκριμένου τμήματος, χαρακτηρίζεται ως «προβληματικό», αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΤΟΛΗΣ, στο σάκο βρέθηκαν αδικαιολογήτως, 21 ευρωψηφοδέλτια παραπάνω απ’ αυτά που θα ‘πρεπε να υπάρχουν, σύμφωνα με όσους καταγράφηκαν στον εκλογικό κατάλογο ότι ψήφισαν!!!

Από την Εισαγγελία Λασιθίου διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία εις βάρος της δικαστικής αντιπροσώπου, η οποία προσήχθη για να δώσει εξηγήσεις αλλά αφέθη ελεύθερη, αφού για τους δικηγόρους, ως λειτουργοί της Δικαιοσύνης, η δικονομία προβλέπει διαφορετική μεταχείρισης. Ενώ κλήθηκε και επιχείρησε επί δύο μέρες να συμπληρώσει τα πρακτικά και να τακτοποιήσει το εκλογικό υλικό, με τη βοήθεια, μάλιστα των υπαλλήλων του Πρωτοδικείου, δεν μπόρεσε καιεγκατέλειψε την προσπάθεια, χωρίς να παραδώσει…  

Μέχρι και σήμερα, δεν έχει παραδώσει στο Πρωτοδικείο τους εκλογικούς σάκους και συμπληρωμένα πρακτικά με έγκυρα εκλογικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας που έγινε στο εκλογικό τμήμα, στο οποίο ήταν υπεύθυνη. Οι σάκοι παραμένουν εγκαταλειμμένοι σε κοινόχρηστο χώρο του Πρωτοδικείου, ενώ κανείς δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος και την κατάληξη. Ο Πρόεδρος Πρωτοδικών και η Γραμματεία, όπως έχει εξελιχθεί το όλο ζήτημα, δεν δέχθηκαν να παραλάβουν τα εκλογικά αποτελέσματα του συγκεκριμένου εκλογικού τμήματος και από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του νομού, εξαίρεσε το 131Α Σητείας…

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός τις άλλες ελλείψεις, ο σάκος περιέχει 21 ευρωψηφοδέλτια παραπάνω από όσα θά ‘πρεπε να υπάρχουν κανονικά..!

Ενώ, δηλαδή, στο εκλογικό τμήμα ψήφισαν συνολικά, με τους ετεροδημότες, 287καταμετρήθηκαν 297… Αν εξαιρεθούν οι εγγεγραμμένοι  ετεροδημότες οι οποίοι δεν ψηφίζουν στις ευρωεκλογές, προκύπτουν 21 ψηφοδέλτια παραπάνω!

Από τον πρόχειρο έλεγχο που έγινε, φαίνεται ότι τα αποτελέσματα που αφορούν την κάλπη των περιφερειακών εκλογών του συγκεκριμένου τμήματος δεν παρουσιάζουν αντίστοιχη «δυσαρμονία»…

Ο Αρειος Πάγος και το Υπουργείο Εσωτερικών πιέζουν να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα ώστε να ολοκληρωθεί η ανακήρυξη των συνολικών αποτελεσμάτων για τις ευρωεκλογές, που έχει μπλοκαριστεί από ένα εκλογικό τμήμα!!!

Ο Εφορος Εκλογών Λασιθίου πρότεινε επανάληψη των εκλογών στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα, σημειώνοντας ότι η ακύρωση των 21 «πλεονασματικών» ψηφοδελτίων θα πρέπει να στοιχειοθετηθεί ώστε να είναι απολύτως νόμιμη… Ο Αρειος Πάγος εξετάζει την εξεύρεση νόμιμη λύσης στο αδιέξοδο που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί

Το επιχείρημα που φαίνεται να προβλήθηκε, ότι κάποιοι εκλογείς έβαλαν κατά λάθος στον ίδιο φάκελο αντίς ενός, δύο ή παραπάνω ευρωψηφοδέλτια, δε στέκει λογικά, γιατί η δικαστική αντιπρόσωπος δεν θα έπρεπε να τα καταμετρήσει όλα ως έγκυρα, σχολίασε παράγοντας του Πρωτοδικείου.

Πάντως το πρόβλημα έχει προκαλέσει«πονοκέφαλο» στους δικαστικούς παράγοντες. Αναμένεται από τον Αρειο Πάγο η απόφαση για το αν θα επαναληφθούν οι εκλογές στο συγκεκριμένο τμήμα και πότε είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ